Βαρίδι ο Νότος

Αλέξης Τσίπρας - Ματέο Ρέντσι στην Ευρωμεσογειακή ΣύνοδοAP Photo/Petros Giannakouris

Ο Χάνς Βέρνερ Ζιν είναι πολύ γνωστός συντηρητικός οικονομολόγος, ήταν επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών IFO και με αυτή την ιδιότητα συμμετείχε στην επιτροπή σοφών η οποία συμβουλεύει την καγκελάριο Μέρκελ. Σε συνέντευξή του στη Welt αναφέρει ότι η κατάσταση της οικονομίας της Ιταλίας είναι τόσο απελπιστική, ώστε η έξοδος από την ευρωζώνη είναι θέμα χρόνου.
Κατά τον Ζιν, «η χώρα δεν τα βγάζει πέρα με το ευρώ. Η ιταλική οικονομία δεν είναι ανταγωνιστική και δεν έκανε τα περασμένα χρόνια καμιά σοβαρή προσπάθεια να ξαναγίνει ανταγωνιστική... Μια τόσο καταστροφική κατάσταση δεν μπορεί να την αντέξει για πολύ μια χώρα».
Τα ίδια και χειρότερα έλεγε ο Ζιν για την Ελλάδα και τις παραγωγικές δυνατότητές της, τις ίδιες και χειρότερες προβλέψεις έκανε για τη θέση της χώρας μας στην ευρωζώνη.
Μέχρι τώρα δεν έχει δικαιωθεί, ωστόσο στην πολιτική ο χρόνος ενίοτε κινείται με πιο αργούς ρυθμούς σε σχέση με την κανονική ζωή.
Το μέλλον σε λανθάνουσα κατάσταση κατοικεί στο παρόν κι αν καταφέρεις να εντοπίσεις τα στοιχεία που το προαναγγέλλουν, ενδεχομένως θα αποφύγεις λάθη, θα γλιτώσεις από παγίδες και κακοτοπιές.
Υπό την προϋπόθεση ότι θα έχεις προετοιμαστεί επαρκώς γι’ αυτό που φοβάσαι ότι θα έρθει ως φυσική εξέλιξη ή που σου ετοιμάζουν ισχυρές πολιτικές και οικονομικές δυνάμεις.
Το θέμα μας όμως δεν είναι οι προφητικές ικανότητες του Γερμανού οικονομολόγου, αλλά ο τρόπος με τον οποίο σκέφτεται ένα κομμάτι της οικονομικής ελίτ και οι οργανικοί διανοούμενοί της στη μεγάλη και κυρίαρχη στην Ευρώπη χώρα.
Αν η Ιταλία, όπως υποστηρίζει ο Ζιν, δεν έχει θέση στο ευρώ γιατί δεν μπορεί να ανταποκριθεί (για την Ελλάδα δεν το συζητάμε, καπρίτσιο της Ιστορίας μάλλον θεωρεί την παραμονή της ακόμη), τότε τι να πει κανείς για την Ισπανία που έχει περισσότερα και σοβαρότερα προβλήματα, τι να πει κανείς για την Πορτογαλία με την πιο καχεκτική οικονομία η οποία επιπλέον έχει μια κυβέρνηση που ψάχνεται για να αμφισβητήσει τον ιερό κανόνα της λιτότητας.
Επεκτείνοντας λοιπόν τη σκέψη του Ζιν, δικαιούμαστε να ισχυριστούμε ότι για τους σοβαρούς, συνετούς, υπάκουους και ενάρετους Βόρειους όλος ο ευρωπαϊκός Νότος είναι ένα βαρίδι.
Το σχέδιο για ευρώ δύο ταχυτήτων ή για μια συμπαγή και μικρότερη ευρωζώνη χωρίς τα «σκουπίδια» του Νότου δεν είναι καινούργιο. Το δουλεύει συστηματικά και ο Σόιμπλε.
Βεβαίως η Ιταλία δεν είναι Ελλάδα. Είναι μεγάλη χώρα, ιδρυτικό μέλος της ΕΟΚ, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της ευρωζώνης και δεν θα είναι εύκολο να ξεμπερδέψουν μ’ αυτή χωρίς συνέπειες για ολόκληρο το σύστημα του ευρώ.
Μήπως όμως δεν τους νοιάζει;
Αλλωστε, για τους χώρους αυτούς, που το τελευταίο διάστημα διευρύνονται, αποκτούν πολιτική υπόσταση, εκλογικό εκτόπισμα και διεισδύουν στα παραδοσιακά συντηρητικά ακροατήρια, το νόμισμα δεν είναι φετίχ (για να θυμηθούμε με την ευκαιρία ένα παλιό σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ).

ΑΝΑΓΩΓΑ

Το ένα μετά το άλλο τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας δηλώνουν ότι κακώς έμεινε αρρύθμιστο τόσα χρόνια (27) το τηλεοπτικό τοπίο. Κάπως αργά το θυμήθηκαν, αλλά ας είναι.
Καλοδεχούμενη η αυτοκριτική, αν και γίνεται εκ του πονηρού για να δικαιολογηθεί το σαμποτάζ που κάνει η Ν.Δ. στο θέμα του ΕΣΡ.
Ας μας έλεγαν και καμιά κουβεντούλα γιατί το κόμμα τους, που σήμερα κόπτεται για τη νομιμότητα, έγραψε στα παλιά του τα παπούτσια τις αποφάσεις του ΣτΕ στο παρελθόν για το επίμαχο θέμα.
Κάποια στιγμή μέσα στα επόμενα 27 χρόνια θα βρουν την ευκαιρία.
Πηγή www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Παφίλης στη Βουλή: «Ο Λασκαρίδης σας *** πατόκορφα» (βίντεο)