Ο βιρτουόζος τραπεζίτης που ντριμπλάρει τον... εαυτό του

Γιάννης ΣτουρνάραςΟ Γιάννης Στουρνάρας δεν κατάφερε να δώσει πειστικές εξηγήσεις στην Εξεταστική της Βουλής |EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Προσπαθούσε να αποκρύψει την πραγματική κατάσταση για τα «θαλασσοδάνεια» προς τα ΜΜΕ ή απλώς ήταν πλημμελώς προετοιμασμένος; Το ερώτημα αυτό γεννάται σε όποιον παρακολούθησε την εννιάωρη κατάθεση του Γιάννη Στουρνάρα στη σχετική εξεταστική επιτροπή της Βουλής την περασμένη Τρίτη.
Ηδη, από την έναρξη της διαδικασίας ο επικεφαλής της ΤτΕ και οι βουλευτές προσπάθησαν να ανιχνεύσουν το ακριβές ύψος των δανειακών υποχρεώσεων των ΜΜΕ προς το τραπεζικό σύστημα. Και συμφώνησαν ότι αυτό ανέρχεται σε 1,3 δισ. ευρώ.
Στο κρίσιμο, όμως, πεδίο των μη εξυπηρετούμενων δανείων οι συζητήσεις ήταν έντονες. Σύμφωνα με τον Γιάννη Στουρνάρα, «το ύψος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των ΜΜΕ προς το τραπεζικό σύστημα ανέρχεται σε 317 εκατ. €, άρα και σε ποσοστό μόνον 25% επί των συνολικών οφειλών», ποσό στο οποίο περιλαμβάνονταν τα δάνεια προς ΔΟΛ, «Πήγασο» και STAR.
Η εκτίμησή του, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΤτΕ, είναι ότι η «συμπεριφορά» του δανειακού χαρτοφυλακίου των ΜΜΕ είναι πολύ καλή.
Ο Σπύρος Λάππας, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, επικαλούμενος τα στοιχεία που είχαν καταθέσει οι εκπρόσωποι των τραπεζών, απέδειξε όμως ότι ο διοικητής της ΤτΕ έπεσε έξω κατά το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 300 εκατ. ευρώ περίπου.
Και αυτό, επειδή ο Γιάννης Στουρνάρας δεν συμπεριέλαβε τα δάνεια του ALTER και της «Ελευθεροτυπίας», που οι συμβάσεις τους έχουν καταγγελθεί την προηγούμενη πενταετία, αλλά και του MEGA, του οποίου οι λογαριασμοί καταγγέλθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2016. Το οφειλόμενο ποσό αυτών των ΜΜΕ ξεπερνά τα 400 εκατ. ευρώ.
Ο Γιάννης Στουρνάρας, όμως, έκανε όμως κι άλλα «στραβοπατήματα». Αλλαζε διαρκώς τους ισχυρισμούς του για τον χρόνο που αφορούσαν τα στοιχεία, με αποτέλεσμα τελικά οι συνεργάτες του, με τους οποίους εμφανώς βρισκόταν σε επαφή μέσω μηνυμάτων, να τον ενημερώσουν ότι τα στοιχεία που χρησιμοποιούσε ήταν τα τελευταία διαθέσιμα της ΤτΕ και ήταν με ημερομηνία 30/6/2015!
Το ερώτημα που γεννήθηκε ήταν εάν ο έλεγχος και η εποπτεία της ΤτΕ πραγματοποιούνται με καθυστέρηση 15 μηνών. Είναι δυνατόν; Οσοι γνωρίζουν το τραπεζικό σύστημα, θεωρούν ότι κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά απίθανο.

Τα ποιοτικά στοιχεία

Ο Γιάννης Στουρνάρας επιχείρησε να πείσει την Επιτροπή ότι η «συμπεριφορά» των δανείων προς τα ΜΜΕ είναι εξαιρετική. Τα στοιχεία που προσκόμισε ήταν τα ακόλουθα:
◗ Χαρακτηρισμός επιχειρήσεων-ποσοστό μη εξυπηρετούμενων:
◗ Μεγάλες 29,1%
◗ Επαγγελματίες 67,2%
◗ Μικρομεσαίες επιχειρήσεις 59,9%
◗ Media 25%
◗ Σύνολο δανειακού χαρτοφυλακίου 45%
Επιστρέφουμε σε ό,τι αναφέραμε πριν για τον δανεισμό των ΜΜΕ. Αν ο Γιάννης Στουρνάρας παρουσίαζε τα πραγματικά μεγέθη, αν δηλαδή ανέβαζε το ποσό των μη εξυπηρετούμενων δανείων στα 700 εκατ. ευρώ, τότε το αντίστοιχο ποσοστό δεν θα ήταν 25%, αλλά πάνω από 50%.
Θα ήταν, δηλαδή, μεγαλύτερο από το αντίστοιχο του συνολικού χαρτοφυλακίου των «κόκκινων» δανείων. Δεν είναι υπερβολικό να πει κανείς ότι η προσπάθειά του να καταγραφεί ότι υπάρχει καλή «συμπεριφορά» στα δάνεια των ΜΜΕ και ότι δεν υπήρξε ευνοϊκή μεταχείριση σε τέτοιου είδους επιχειρήσεις απέτυχε.
Δεν πρέπει επίσης να λησμονηθεί το γεγονός ότι το ιδιαίτερα μεγάλο ποσό του 1,3 δισ. ευρώ έχει χορηγηθεί σε μόνον οκτώ ομίλους ΜΜΕ, ενώ 400 εκατ. ευρώ έχουν δοθεί σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ. Είναι εξαιρετικά μικρός αριθμός δανειοληπτών.
Τα αρμόδια τμήματα διαχείρισης κινδύνων των τραπεζών θα έπρεπε θεσμικά να έχουν αποτρέψει τις διοικήσεις τους να αναλάβουν κινδύνους σχεδόν 1,8 δισ. ευρώ (ποσό που ισούται με το 10% του ΑΕΠ ή 30.000 στεγαστικά δάνεια), χωρίς σοβαρές εξασφαλίσεις και μόνο σε 10 δανειολήπτες.
Οι έλεγχοι
Ολα τα βιβλία για την ανάληψη πιστωτικού κινδύνου και τη βέλτιστη πρακτική υπαγορεύουν μείωση του τραπεζικού δανεισμού και αύξηση των εξασφαλίσεων στις επιχειρήσεις που παρουσιάζουν ζημιογόνα αποτελέσματα, μείωση του κύκλου εργασιών τους, αρνητική καθαρή θέση, αρνητικό κεφάλαιο κίνησης, μη εκπλήρωση χρηματοοικονομικών δεικτών (financial covenants), καθώς και όταν υπάρχουν κλαδικές έρευνες με δυσοίωνες προοπτικές ή αρνητικές επισημάνσεις ορκωτών ελεγκτών.
Ο Γιάννης Στουρνάρας, όμως, επέμενε διαρκώς ότι όλα έχουν καλώς, παρά τις καταθέσεις ελεγκτών της ΤτΕ στην εξεταστική επιτροπή, που μίλησαν για παραβιάσεις βασικών κανόνων. Θέλησε να οχυρωθεί πίσω από τον ισχυρισμό ότι «τηρήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες».
Η ΤτΕ, όμως, έχει τη δυνατότητα να ελέγξει τις ενέργειες της Πιστοδοτικής Επιτροπής της κάθε τράπεζας. Ο Γιάννης Στουρνάρας απέφυγε να πει καθαρά τι συνέβη. Φαίνεται ότι οι ενέργειες της κεντρικής τράπεζας ήταν είτε αποσπασματικές είτε ανύπαρκτες.
Οι εντιμότατοι φίλοι του
Αρκετοί εκπρόσωποι της ΤτΕ προσπάθησαν να... καταφύγουν στις ευθύνες των εκπροσώπων του Δημοσίου στις διοικήσεις των τραπεζών. Ο Γιάννης Στουρνάρας, βέβαια, δεν ανέφερε αν ο ίδιος ως υπουργός Οικονομικών αναζήτησε πληροφορίες και στοιχεία από τους διορισμένους εκπροσώπους του Δημοσίου. Στα πρόσωπα που επέλεξε, τόσο ως υπουργός όσο και ως επικεφαλής της ΤτΕ, για τις τράπεζες και το ΤΧΣ περιλαμβάνονται οι:
■ Γκίκας Μάναλης, στέλεχος τράπεζας συμφερόντων Ρέστη και κατόπιν επικεφαλής της ΕΡΤ, τοποθετήθηκε διευθύνων σύμβουλος στην Τράπεζα Αττικής.
■ Αννα Πουσκούρη, τοποθετήθηκε επικεφαλής στην Τράπεζα Αττικής, αποκαλύφθηκε απλήρωτο δάνειό της στην Εθνική Τράπεζα και συμμετοχή του συζύγου της στα Panama Papers.
■ Αναστασίου Σακελλαρίου, τοποθετήθηκε επικεφαλής του ΤΧΣ, εξέπεσε του αξιώματός της λόγω του σκανδάλου στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (ήταν επικεφαλής της Διεύθυνσης Διαχείρισης Κινδύνων).
■ Χρήστος Σκλαβούνης, τοποθετήθηκε επικεφαλής του ΤΧΣ και έπειτα επικεφαλής σύνταξης του προγράμματος της Ν.Δ., ενώ διερευνάται ο ρόλος του για τη μεταφορά καταθέσεων στο εξωτερικό μέσω της UBS.
■ Νικόλαος Μπακατσέλος, τοποθετήθηκε το 2014 στο Δ.Σ. της Τράπεζας Αττικής, ενώ υπήρξε μέλος της Επιτροπής Ελέγχου της τράπεζας. Δεν μετακινήθηκε από τον Γιάννη Στουρνάρα, παρά τις καταγγελίες για τον ρόλο του στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος».
Πηγή του τραπεζικού χώρου έλεγε στην «Εφ.Συν.» ότι, εάν ίσχυαν σήμερα οι διαδικασίες για την ικανότητα και καταλληλότητα (fit and proper policy), ο Γιάννης Στουρνάρας δεν θα επιλεγόταν ούτε για διοικητής της Εμπορικής Τράπεζας (με τα γνωστά αποτελέσματα από τη θητεία του, σύμφωνα και με τον Γ. Προβόπουλο) ούτε και για διοικητής στην Τράπεζα της Ελλάδος.
«Δυστυχώς για την ελληνική οικονομία, ο Γ. Στουρνάρας καταλάμβανε πάντοτε ανώτατο αξίωμα με τη διαδικασία του διορισμού. Ποτέ δεν μπήκε στη βάσανο του διαγωνισμού και της εκλογής» συμπλήρωνε χαρακτηριστικά...
Πηγή www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ