«Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται»

Γρήγορες λύσεις για το χρέος και τη δεύτερη αξιολόγηση θέλει η Αθήνα
Στην ανάγκη να υπάρξει λύση για το χρέος και να τηρηθούν οι συμφωνίες από όλες τις πλευρές στάθηκε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τις συνομιλίες του με Φρανσουά Ολάντ και Άνγκελα Μέρκελ. Μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής ο πρωθυπουργός αναμένεται να συναντηθεί και με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Στη συνέντευξη Τύπου στις, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της συνόδου. πρωθυπουργός τόνισε πως η Ελλάδα έχει αφήσει οριστικά πίσω της τις μέρες της κρίσης.
«Οι συνομιλητές μου πιστεύω πως κατανόησαν αυτήν την ανάγκη. Κανείς δεν επιθυμεί νέες αναταράξεις, ενόψει μάλιστα μίας εκλογικής χρονιάς, για κρίσιμες ευρωπαϊκές χώρες», σημείωσε.
Σημείωσε επίσης πως «σχεδόν σε όλους τους συνομιλητές μου -γιατί η συνάντησή μου με την πρωθυπουργό της Μ. Βρετανίας αφορούσε το Brexit και το Κυπριακό- έθεσα την ανάγκη να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα από όλες τις πλευρές».
Η επόμενη σύνοδος κορυφής της Ε.Ε. θα γίνει στις 28 και 29 Ιανουαρίου στη Λισαβόνα ενόψει της άτυπης σύσκεψης της Μάλτας, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα.
EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ANDREA BONETTI
Σύμφωνα με πληροφορίες από την ελληνική πλευρά ο πρωθυπουργός τόνισε στονΓάλλο πρόεδρο πως πρέπει να υπάρξει λύση για το χρέος για να δοθεί και ένα σήμα ότι η Ευρώπη λύνει τα προβλήματά της.
Η γαλλική πλευρά εμφανίστηκε υποστηρικτική ως προς τις ελληνικές θέσεις, εκφράζοντας τη βούληση της κυβέρνησης Οάντ να προχωρήσει μία λύση για το χρέος, και αναγνωρίζοντας την ανάγκη για άρση της αβεβαιότητας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.
Οι δύο πλευρές τόνισαν πως η επίλυση των διαφορών μεταξύ των θεσμών για το χρέος είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να βρεθεί λύση που θα διασφαλίζει τηβιωσιμότητά του, ενώ η επίτευξη συμφωνίας για το χρέος είναι απαραίτητη, μεταξύ άλλων, για να δοθεί ένα σήμα ότι η Ευρώπη λύνει τα προβλήματά της.
Ακόμη, οι δύο άντρες συμφώνησαν ότι το ζήτημα της ποσοτικής χαλάρωσης είναι κρίσιμο για την αποκατάσταση του επενδυτικού κλίματος στην Ελλάδα, ενώ η ελληνική πλευρά επανέλαβε τη θέση της ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται από όλα τα μέρη, κάτι που έγινε δεκτό από τη γαλλική πλευρά.
Ο κ. Τσίπρας τοποθετήθηκε και για το ζήτημα της ποσοτικής χαλάρωσηςεπισημαίνοντας ότι είναι κρίσιμο για την αποκατάσταση του επενδυτικού κλίματος.
EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ANDREA BONETTI
Λίγο αργότερα, μιλώντας με την Άνγκελα Μέρκελ ο πρωθυπουργός επισήμανε την ανάγκη να τηρηθούν οι συμφωνίες για άρση της αβεβαιότητας και γρήγορες λύσεις.
Αυτή τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης ο πρωθυπουργός σημείωσε πως η άρση της αβεβαιότητας είναι απαραίτητη, προκειμένου να υπάρξει λύση και γρήγορη έξοδος στις αγορές.
Ο κ. Τσίπρας συζήτησε με την κ. Μέρκελ τις εξελίξεις στο προσφυγικό, σε θετικό κλίμα, όπως σημείωσαν κυβερνητικοί κύκλοι.
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι πρέπει να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προχωρήσει η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και επικράτησε η κοινή αντίληψη ότι υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης της Ελλαδας σε εμπειρογνόμωνες και επιτάχυνση τηςμετεγκατάστασης.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε την πρόθεση να υποστηρίξει περαιτέρω την Ελλάδα στο προσφυγικό, τόσο σε επίπεδο ΕΕ, όσο και διμερές.
Πηγές της κυβέρνησης ανέφεραν πως ο κ. Τσίπρας είχε σύντομη συνάντηση και με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι, στο πλαίσιο της διμερών επαφών της με τα κράτη-μέλη, ενόψει Βrexit. Σε αυτήν τη συνάντηση, η ελληνική πλευρά έθεσε το ζήτημα των Ελλήνων φοιτητών και εργαζομένων στη Βρετανία, ενώ συζητήθηκε και το Κυπριακό.

Ο Σουλτς για το χρέος

Χθες ο Κ. Τσίπρας είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από τις Βρυξέλλες, ανέφερε ότι το ζήτημα του ελληνικού χρέους θα βρεθεί στην ημερήσια διάταξη της επόμενης συνεδρίασης της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Ωστόσο, αρνήθηκε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει λάβει συγκεκριμένη πρωτοβουλία για το χρέος.
Τσίπρας - ΣουλτςΓ.Τ. Πρωθυπουργού | Andrea Bonetti
Σε ερώτηση «αν ισχύει ότι το ΕΚ θα λάβει πρωτοβουλίες για το θέμα του χρέους, όπως ανέφεραν ελληνικές κυβερνητικές πηγές», ο Μ. Σουλτς απάντησε:
«Άκουσα κι εγώ τη φήμη αυτή ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και δε μπορώ να απαντήσω, καθώς εξεπλάγην από τις φήμες πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα λάβει κάποια πρωτοβουλία» είπε. 
Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι στη συνομιλία του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο Αλέξης Τσίπρας τον ενημέρωσε για τις συζητήσεις με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ΔΝΤ για το θέμα του χρέους. 
«Νομίζω πως η πηγή της φήμης αυτής είναι πως στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του ΕΚ, το θέμα του χρέους θα υπάρχει στην ημερήσια διάταξη, σε επόμενη συνεδρίασή της. Αυτό είναι κάτι τυπικό, αλλά δεν αποτελεί συγκεκριμένη πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», τόνισε. 
Επίσης, ο κ. Τσίπρας είχε επαφές με τους επικεφαλής των ευρωκοινοβουλευτικών ομάδων στο κτίριο της ευρωβουλής, σε μια προσπάθεια να διαφανεί ξανά μια «μίνιμουμ» συμμαχία ανάμεσα στους Σοσιαλδημοκράτες, την Αριστερά και τους Πράσινους.

«Στην Ελλάδα το βάρος του προσφυγικού»

Στην παρέμβασή του στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε «αποτελεσματική» αλληλεγγύη στο προσφυγικό, έναντι «ευέλικτης» ή «κατ’ επιλογήν» αλληλεγγύης.
Όπως αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι από τις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός επισήμανε πως «η Ελλάδα κουβαλά όλο το βάρος της Ευρώπης στο προσφυγικό». 
Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι από τις 66.000 θέσεις μετεγκατάστασης από την Ελλάδα προς άλλες χώρες της ΕΕ, έχουν υλοποιηθεί μόνο 5.200 και επισήμανε ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται από όλους και όχι μόνο από αυτούς που είναι σε αδύνατη θέση. 
«Δεν κάναμε τη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας για να σφραγίσουμε τη ροή των προσφύγων, αλλά για να αντικαταστήσουμε τις παράνομες ροές με νόμιμες. Αν κάποιοι θέλουν να σφραγίσουν τις προσφυγικές ροές, τότε είναι αναντίστοιχη με τις κοινές μας αρχές», είπε ο πρωθυπουργός.
Τσίπρας - ΜέρκελΓ.Τ. Πρωθυπουργού | Andrea Bonetti
Όσον αφορά την αναθεώρηση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι «απαράδεκτη», διότι δεν δίνει προοπτική κατανομής αλλά επιβαρύνει τις χώρες πρώτης υποδοχής. 
Και αναφερόμενος στη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι χρειάζεται να δοθεί σαφής απάντηση στην Τουρκία για το θέμα της βίζας, για να μη δίνονται αφορμές στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο θέμα της τήρησής της. 
Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι πρέπει να προωθηθεί η απελευθέρωση της βίζας με εκπλήρωση των κριτηρίων, «όχι όμως με δύο μέτρα και δύο σταθμά για την Κύπρο».

Ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης

Πρόθεση της Αθήνας είναι να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατόν η δεύτερη αξιολόγηση και παράλληλα να οριστικοποιηθούν τα μέτρα διευθέτησης του ελληνικού χρέους.
Για τον λόγο αυτό σε πολύωρες συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου (όπου συμμετείχαν οι Γιάννης Δραγασάκης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Σταθάκης, Γιώργος Χουλιαράκης, Όλγα Γεροβασίλη) την Τετάρτη, αποφασίστηκε ο πρωθυπουργός να επιμείνει στην υποχρέωση εφαρμογής όσων προβλέπουν οι συμφωνίες από όλες τις πλευρές.
Από εκεί και πέρα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν για το προσφυγικό, με τον Αλέξη Τσίπρα να έχει στόχο να θέσει ξανά την ανάγκη για ενίσχυση της συνδρομής σε έμψυχο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή, αλλά και την επίσπευση υλοποίησης της διαδικασίας μετεγκατάστασης προσφύγων σε χώρες της Ε.Ε.
Πηγή www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Παφίλης στη Βουλή: «Ο Λασκαρίδης σας *** πατόκορφα» (βίντεο)