Επαφές κορυφής Τσίπρα στις Βρυξέλλες – Επί τάπητος το ζήτημα του χρέους


H ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι τα θέματα στα οποία θα επικεντρωθεί στις επαφές που θα έχει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη διήμερη Σύνοδο – της Πέμπτης και της Παρασκευής – θα θέσουν επί τάπητος τα θέματα της μετανάστευσης, του εμπορίου και των σχέσεων με τη Ρωσία, κυρίως εξετάζοντας τον ρόλο της στο ζήτημα της Συρίας.
Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Αλέξης Τσίπρας πρόκειται να πραγματοποιήσει συναντήσεις τόσο με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, όσο και με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ. Επίσης θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς και με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Στις διμερείς συναντήσεις του, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει το ζήτημα του ελληνικού χρέους με το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση τηρώντας τις δεσμεύσεις τηςζητά την τήρηση των συμφωνηθέντων και από την πλευρά των δανειστών. Επιπλέον, αναμένεται να εκφράσει την επιθυμία και την επιδίωξη της κυβέρνησης να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν αλλά και να πιέσει ώστε να ληφθούν αποφάσεις για το χρέος.
Η επίσκεψη Ομπάμα
Η αναμενόμενη επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, στην Αθήνα τον επόμενο μήνα, ενδέχεται να αποτελέσει μοχλό πίεσης στην Ε.Ε. για την οριστική διευθέτηση του ελληνικού χρέους και φέρει ειδικό βάρος τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση τάσσεται όλο και πιο ηχηρά υπέρ της έναρξης της συζήτησης άμεσα.
Η επίσκεψη Ομπάμα, αποτελεί για την κυβέρνηση απόδειξη επιβεβαίωσης του ρόλου της Ελλάδας, ως πόλος σταθερότητας σε ένα ρευστό γεωπολιτικό σκηνικό ενώ εκλαμβάνεται και ως στήριξη στο ζήτημα του χρέους.
Άλλωστε, με αφορμή την επίσκεψη Ρέντσι στον Λευκό Οίκο εχθές, ο Μπαράκ Ομπάμα έδραξε για άλλη μια φορά την ευκαιρία για να μιλήσει για «λάθος δρόμο της Ε.Ε.»αναφερόμενος στον μονόδρομο της λιτότητας ενώ σε συνέντευξη του παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα La Rebubblica, είπε: «Τα μέτρα λιτότητας έχουν συνδράμει σε πιο αργή ανάπτυξη στην Ευρώπη».
Την ίδια ώρα, συνεργάτες του Αμερικανού προέδρου με δηλώσεις τους επιβεβαιώνουν ότι οι θέσεις της Ουάσιγκτον τόσο στο ζήτημα του χρέους όσο και για την αντικατάσταση των πολιτικών λιτότητας με ένα μείγμα πολιτικής προσανατολισμένο στην ανάπτυξη είναι πολύ κοντά στις κεντρικές επιδιώξεις της ελληνικής πλευράς.
Στα σχόλια του ο Μπαράκ Ομπάμα, μετά τη συνάντηση με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, αναφέρθηκε και στο προσφυγικό ζήτημα ενώ τόνισε πως η Ιταλία, η Ελλάδα και η Γερμανία δεν είναι δυνατό να σηκώσουν όλο το βάρος της προσφυγικής κρίσης. Στο ίδιο πλαίσιο, ο Ομπάμα πρόσθεσε πως «το στρατηγικό ενδιαφέρον των ΗΠΑ είναι να βεβαιωθούν ότι η μεταναστευτική κρίση που βιώνει η Ευρώπη θα επιλυθεί σύντομα».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ