Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2016

Με προσωρινή άδεια όποιος θέλει να εκπέμπει – Νέο σχέδιο νόμου από την κυβέρνηση τη ΔευτέραH σημερινή απόφαση του ΣτΕ κρίνεται από τις συνέπειες που προκαλεί δήλωσε μετά την απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου της χώρας σχετικά με τον διαγωνισμό για τιςτηλεοπτικές άδειες, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη. 
«Η απόφαση είναι δεσμευτική αλλά κρίνεται και από τις συνέπειες που προκαλεί».
Η κα. Γεροβασίλη προανήγγειλε την πρόθεση της κυβέρνησης να αναλάβει νέα νομοθετική πρωτοβουλία, προσθέτοντας πως την Δευτέρα καταθέτει νέο σχέδιο νόμου. 
Η κυβερνητική εκπρόσωπος έκανε σαφές πως τα χρήματα θα επιστραφούν στους υπερθεματιστές των τηλεοπτικών αδειών. 
Με τη νομοθετική πρωτοβουλία που προανήγγειλε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη στη δήλωση της, επί της ουσίας, όπως ανέφεραν πηγές της κυβέρνησης, μέχρι να υπάρξει αδειοδότηση από το ΕΣΡόποιος θέλει να εκπέμπει θα πρέπει να πάρει βεβαίωση προσωρινής άδειας. Για να την πάρει θα πρέπει να πληρώσει και να τηρήσει τις νόμιμες προϋποθέσεις για απασχόληση, υποδομές και πρόγραμμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την κυβέρνηση, στο νόμο θα υπάρχει έκδοση βεβαίωσης λειτουργίας για μια καταρχήν τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο. Θα έχει όρους, μικρή προθεσμία και αυτοί που είναι στον αέρα ήδη, θα μπορούν να συμμετέχουν στη διαδικασία. Θα έχει τίμημα που μέχρι να συγκροτηθεί το ΕΣΡ κανείς δε ξέρει σε τι ποσό θα φτάσει. 
Ολόκληρη η δήλωση Γεροβασίλη 
            

Το ΣτΕ -με οριακή πλειοψηφία- έλαβε πριν από λίγο μια απόφαση που προσωρινά παρεμποδίζει τη ρύθμιση του εδώ και 27 χρόνια ασύδοτου τηλεοπτικού τοπίου, δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.
«Πρόκειται για το ίδιο δικαστήριο, το οποίο:
– έκρινε συνταγματικά τα μνημόνια, που διέλυσαν την Ελλάδα,
– έκρινε συνταγματικό το «μαύρο» στην ΕΡΤ,
– έκρινε συνταγματικό το PSI που διέλυσε τα ασφαλιστικά ταμεία.

Οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης είναι δεσμευτικές.
Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι οι αποφάσεις της δεν κρίνονται.
Κρίνονται τόσο από την Κυβέρνηση, όσο και από τον ελληνικό λαό που της έδωσε την πλειοψηφία στη Βουλή προκειμένου να βάλει τάξη στο τηλεοπτικό χάος και να σπάσει το τρίγωνο της διαπλοκής.
Ειδικά η συγκεκριμένη απόφαση κρίνεται και από τις συνέπειες που προκαλεί:
– Η επιστροφή της ήδη καταβληθείσας πρώτης δόσης:
o στέλνει 15.000 παιδιά εκτός παιδικών σταθμών.
o εμποδίζει την πρόσληψη 4.000 νοσηλευτών που θα στελέχωναν άμεσα τα δημόσια νοσοκομεία τα οποία χρειάζονται προσωπικό
o στερεί από το δημόσιο προϋπολογισμό 255 εκατ. ευρώ, πόρους αναγκαίους ιδίως σε μια περίοδο που η κοινωνία τους έχει ανάγκη
o και τους επιστρέφει στους λογαριασμούς τεσσάρων πολύ πλουσίων επιχειρηματιών.
– Η σημερινή απόφαση του ΣτΕ οδηγεί τη χώρα στο προηγούμενο αντισυνταγματικό -σύμφωνα με τη δική του νομολογία- καθεστώς.
Αυτό, όμως, δε θα το επιτρέψουμε να συμβεί.
Η νομοθετική πρωτοβουλία ανήκει στη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση.
Τη Δευτέρα φέρνουμε στη Βουλή σχέδιο νόμου που προβλέπει την έκδοση βεβαιώσεων λειτουργίας των ιδιωτικών σταθμών, μέχρις ότου χορηγηθούν οι πρώτες νόμιμες τηλεοπτικές άδειες με βάση το Νόμο 4339/2015.
Τίποτα δεν θα εμποδίσει τη βούληση της Κυβέρνησης να βάλει τάξη, με αρχές και κανόνες ισονομίας, στο ασύδοτο τηλεοπτικό τοπίο.
Η ασυδοσία δεν είναι ούτε συνταγματικά προβλεπόμενη, ούτε ηθικά και πολιτικά ανεκτή.
Η δωρεάν νομή και χρήση των δημοσίων συχνοτήτων ανήκει οριστικά στο παρελθόν»
Ο νόμος Παππά ακυρώνεται μετά την ετυμηγορία του ΣτΕ να τον κρίνει αντισυνταγματικό με ψηφοφορία 14- 11.
Οι 25 αντιπρόεδροι και σύμβουλοι Επικρατείας του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου κατά την σημερινή πέμπτη κατά σειρά διάσκεψη, μετά από έντονες αντιπαραθέσεις αποφάνθηκαν μετά από διάσκεψη πεντέμιση περίπου ωρών, ότι ο νόμος Παππά (4339/2015) προσκρούει στις επιταγές του άρθρου 15 του Συντάγματος που καθορίζει ως μόνο αρμόδιο όργανο για τη χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών το ΕΣΡ.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι μια καθαρή απόφαση χωρίς αστερίσκους, που σημαίνει ότι το τηλεοπτικό τοπίο επανέρχεται στην προτεραία κατάσταση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετά ΜΜΕ είχαν ήδη προδικάσει το αποτέλεσμα δυο ημέρες πριν από την αποψινή συνεδρίαση…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου