Κατεδαφίσεις


Οικοδομή μάς τον καταντήσανε τον τόπο μ' αυτά και μ' αυτά. Καραγιαπί

Γλυκανάλατοι και τσανακογλείφτες, ο ένας με γλαρωμένα μάτια, τεφρόχρους γλάρος στεριανός ο άλλος, κόλλησαν στη γλίνα της εξουσίας, έπιασαν γλίτσα κι εμείς οι γλίσχροι δεν έχουμε γλιτωμό. Ομιλώ για τους εθνοσωτήρες μας, αν εννοήσατε, απ' τη μια τον Κυριάκο -δεν γράφω επώνυμο, καθότι προληπτικός- και τον Θε...Αλέξη αντίκρυ, οίτινες αρπάχτηκαν σαν τα κοκόρια προχθές στη Βουλή, ρεκλαμάροντας το ανεκτίμητο εμπόρευμα του καταστήματος, που περιορίζεται στις αφεντομουτσουνάρες τους. Αποτελεί, βλέπεις, το ισχυρό χαρτί του κόμματός του ο καθένας τους και, προκειμένου να το εμπεδώσει το πόπολο, αυτοεκθειάζονται, αυτοδοξάζονται και αυτοαποθεώνονται με τις ώρες όλο φιγούρα, μόστρα και λεζάντα.
Ιδιοφυΐα ο Κούλης, υπενθύμισε ότι σε επτά μόλις έτη έλαβε τρία πτυχία απ' τα κορυφαία πανεπιστήμια του πλανήτη. Αν αφαιρέσεις θερινές διακοπές, Χριστούγεννα, Πάσχα, τσαγκαροδευτέρες και εθνικές επετείους, του ήρθε σκάρτα δυο χρονάκια έκαστος τίτλος σπουδών και δη βαρύγδουπος. Φαινόμενο. Παιδί θαύμα. Αμ έτσι εξηγείται το γούρλωμα των ματιών· απ' το πολύ διάβασμα έγιναν σαν πιάτα δορυφορικής τιβί. Τέτοιους φύτουλες και σπασίκλες, πάντως, δεν τους βάζεις ούτε αναπληρωματικούς στο δεκαπενταμελές, όχι κυβερνήτες χώρας στο χείλος της χρεοκοπίας.
Αέρα τα περνούσε τα μαθήματα για να προκάνει· μια δεκαπενταριά ανά εξεταστική. Στη φούρια του, λοιπόν, μπέρδεψε τους εμπνευστές των όρων «κοινωνικό συμβόλαιο» και «διάκριση εξουσιών». Αυτά παθαίνεις όταν βιάζεσαι. Κατηγόρησε τον μισητό του αντίπαλο πως έχει μονάχα ένα πτυχίο, το οποίο μάλιστα δεινοπάθησε να πάρει, ανεβοκατεβαίνοντας δέκα ολόκληρα χρόνια στου Ζωγράφου. Αγνοεί φυσικά ότι το Πολυτεχνείο απαιτεί πενταετή φοίτηση, βάλε εργαστήρια και καταλήψεις, πρόσθεσε διαλέξεις και διπλωματικές, συν στρυφνούς καθηγητές που κόβουν τους αριστερούς για τις πεποιθήσεις τους, μια χαρά τα κατάφερε ο πρωθυπουργός.
Παρεμπιπτόντως, στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ, εκτός από τους οπλισμούς του σκυροδέματος, διδασκόταν Μοντεσκιέ και Ρουσό, τους οποίους ρίχνεις κατόπιν στο χαρμάνι με το αμμοχάλικο και το τσιμέντο, ούτως ώστε, καθώς λούζει ο ήλιος τα μπετά, διαχέονται στην ατμόσφαιρα αρώματα διαφωτισμού και υψηλής ευρωπαϊκής διανόησης. Ασε που συνιστούν πρώτης τάξεως θερμομόνωση χειμώνα-καλοκαίρι. Εψεξε επίσης τον ένοικο του Μαξίμου πως εισήλθε τάχα μου στο εν λόγω μέγαρο εκτοξεύοντας λάσπη και εξέρχεται κατρακυλώντας στη λάσπη. Οικοδομή μάς τον καταντήσανε τον τόπο μ' αυτά και μ' αυτά. Καραγιαπί. Μάντρα που εκποιεί μπιρ παρά πάσης φύσεως υλικά κατεδαφίσεων.
Ιλιγγος με πιάνει παρακολουθώντας την ανέξοδη επίδειξή τους. Μου φέρνουν στον νου τον πτωχό Κώστα Καλιακούδα, που δανείστηκε το όνομα και το σκάφος του ζάπλουτου φίλου του Ανδρέα Ράμογλου και προσπαθούσε να δελεάσει τη μοιραία Ελληνο-αμερικανίδα Τζένη, επαναλαμβάνοντας κάθε τρεις και λίγο τη διαχρονική ατάκα: «Εχω και κότερο, πάμε μια βόλτα;». Εκείνη, ως γνωστόν, τον απέρριψε εν ακαρεί. Η ταινία «Κορίτσια για φίλημα» είχε χάπι εντ. Ο Κώστας Βουτσάς, ο Ανδρέας Ντούζος, η Ζωή Λάσκαρη και η Χλόη Λιάσκου αργά ή γρήγορα βρήκαν το ταίρι τους. Στη δική μας περίπτωση, αντιθέτως, οι καπεταναίοι της συμφοράς λένε διαρκώς: «Εχω και κότερο, πάμε για φούντο;» και μας έχουν φλομώσει στην καρπαζιά, όπως η παρέα του φιλμ τον Αλέκο Τζανετάκο.
Πηγή www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ