Ισχυροί σεισμοί στην κεντρική Ιταλία

Χάρτης Ιταλίας
Σεισμικές δονήσεις μεγέθους 5,4 Ρίχτερ (19.11 τοπική ώρα) και στη συνέχεια, στις 21.22 δεύτερη 6 βαθμών, συγκλόνισαν σήμερα (Τετάρτη) την κεντρική Ιταλία. Το επίκεντρο ήταν περίπου 60 χιλιόμετρα από την Περούτζια, κοντά στην πόλη Καστέλ Σαντάντζελο σουλ Νέρα, το εστιακό βάθος 10 χιλιόμετρα και έγινε αισθητή από την Περούτζια στην Ούμπρια μέχρι την πρωτεύουσα Ρώμη και την Λ'Ακουιλα που είχε πληγεί από τον καταστροφικό σεισμό του 2009. 
Το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο κατέγραψε τις δύο δονήσεις σε 5,5 και 6 Ρίχτερ. Ο σεισμός έγινε αισθητός ακόμη και στη Φλωρεντία και τη Νάπολη. Μετά από την κύρια σεισμική δόνηση, σημειώθηκε μια σειρά μετασεισμικών δονήσεων.
Όπως μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση Rai, οκτώ άνθρωποι τραυματίσθηκαν ελαφρά στην κωμόπολη Φαμπριάνο, στην περιφέρεια Μάρκε, κατά την πρώτη σεισμική δόνηση. Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν σε τοπικό νοσοκομείο από το οποίο έχουν ήδη πάρει εξιτήριο. Ένας κάτοικος, επίσης, τραυματίσθηκε ελαφρά στο χωριό Βίσο, ενώ βρισκόταν μέσα στο αυτοκίνητό του, εξαιτίας κατολίσθησης.
Στην πόλη Καμερίνο σημειώθηκαν σημαντικές υλικές ζημιές. Μεταξύ άλλων, ένα καμπαναριό εκκλησίας κατέρρευσε πάνω σε οίκημα. Ένας κάτοικος τραυματίσθηκε ελαφρά, αλλά η κατάστασή του δεν προκαλεί ανησυχία.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, σε ανάρτησή του πριν λίγο στο Twitter, έγραψε: «Επιθυμώ να ευχαριστήσω όσους εργάζονται κάτω από τη βροχή στις περιοχές του σεισμού. Όλη η Ιταλία αγκαλιάζει σφιχτά τους κατοίκους που επλήγησαν και πάλι». Ο Ρέντσι επέστρεψε στη Ρώμη και βρίσκεται σε επαφή με τον επικεφαλής της Πολιτικής Υπηρεσίας, Fabrizio Curcio, παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις. Έχει ακυρώσει όλες τις προγραμματισμένες συναντήσεις και υποχρεώσεις του.
Η Ορνέλα Ντε Λούκα, εκπρόσωπος Τύπου της Πολιτικής Προστασίας, δήλωσε πως υπάρχουν αναφορές για ζημιές σε κάποια κτίρια, με δομικά υλικά να καταρρέουν, αλλά λόγω της διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος δεν μπορούν να γίνουν εκτιμήσεις για πιθανές ζημιές.
Ο δήμαρχος του Καστέλ Σαντάντζελο σουλ Νέρα, που είχε χτυπηθεί από τον σεισμό του Αματρίτσε, και έμεινε αμέσως χωρίς ηλεκτρικό, αναφέρει ότι υπάρχουν κτίρια που κατέρρευσαν, αλλά δεν υπάρχει προς το παρόν καμία αναφορά για τραυματίες. Οι περίπου 300 κάτοικοι του χωριού έχουν συγκεντρωθεί στην πλατεία του για λόγους προφύλαξης.
Ανοιχτά είναι τα επιχειρησιακά κέντρα για τον κόσμο στους δήμους.
Το ηλεκτρικό ρεύμα έχει κοπεί σε πολλές από τις περιοχές που χτυπήθηκαν από τον σεισμό, έχουν κλείσει δρόμοι και υπάρχουν πληροφορίες ότι γκρεμίστηκαν κτίρια που είχαν υποστεί ζημιές στον σεισμό του Αυγούστου. Χιλιάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους.

«Μετασεισμός»

Σύμφωνα με σεισμολόγο του Αμερικανικού Γεωλογικού Ινστιτούτου, ο σεισμός δεν ήταν τίποτα περισσότερο από μετασεισμό του σεισμού στο Αματρίτσε, αλλά είναι πιθανό να έχει προκαλέσει σημαντικές υλικές ζημιές και καταρρεύσεις κτιρίων, που δεν έχουν χτιστεί με βάση τον αντισεισμικό κανονισμό, λόγω ισχύος και εστιακού βάθους.
Η πυροσβεστική υπηρεσία δέχεται διαρκώς κλήσεις για βοήθεια από πολίτες, ενώ σύμφωνα με σεισμολόγους ο σεισμός «συνδέεται με κάποιο τρόπο με τον σεισμό στο Αματρίτσε», που μπορεί να «ενεργοποίησε κάποιο νέο ρήγμα».
Σύμφωνα με τους πολίτες, ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός, περισσότερο από αυτόν του Αυγούστου, αλλά οι σεισμολόγοι εξηγούν ότι αυτό οφείλεται στο σχετικά μικρό εστιακό βάθος. 
Στη Ρώμη, λόγω της δόνησης εκκενώθηκε το κτίριο του υπουργείου Εξωτερικών, που στεγάζεται ένα παλιό παλάτσο της πόλης.
Η Πολιτική Προστασία αναφέρει ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στις περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό στο Αματρίτσε, κυρίως η Σαλάρια στο ύψος της Αρκουάτα ντελ Τρόντο.
Τα σχολεία στις πόλεις της Περούτζια, Τέρνι και Σπολέτο, πρόκειται, με απόφαση του δημάρχου, να παραμείνουν κλειστά την Πέμπτη. 
Υπενθυμίζεται ότι στις 24 Αυγούστου, ο σεισμός των 6,2 Ρίχτερ κατέστρεψε το Αματρίτσε και άλλες μικρές πόλεις της περιοχής στα κεντρικά της χώρας, προκαλώντας τον θάνατο σχεδόν 300 ανθρώπων.
Πηγή www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ