Στον αέρα η υπογραφή της CETA

Κινητοποιήσεις κατά της CETAΗ άρνηση μια μικρής περιοχής του Βελγίου να ανάψει το πράσινο φως για την επικύρωση της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Ε.Ε. και Καναδά, χαλάει τα σχέδια για τη δημιουργία μιας ακόμη πιο νεοφιλελεύθερης Ευρώπης | AP Photo/ Alik Keplicz (Φωτ.: Αρχείου)

Τα κράτη-μέλη της Ευρώπης των 28 έχουν πέσει επάνω στη μικρή περιοχή της Βαλονίας του Βελγίου, η οποία αρνείται να ανάψει το πράσινο φως για την επικύρωση της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Ε.Ε. και Καναδά (CETA), χαλώντας έτσι τα σχέδια για τη δημιουργία μιας ακόμη πιο νεοφιλελεύθερης Ευρώπης, στην οποία θα κυριαρχούν έχοντας πλήρη ασυδοσία οι πολυεθνικές.
Η Κομισιόν έστειλε τελεσίγραφο στην περιφερειακή κυβέρνηση της Βαλονίας, το οποίο λήγει την Παρασκευή, για την έγκριση της συμφωνίας με τον Καναδά, απευθύνοντας εμμέσως απειλές οικονομικού χαρακτήρα, η βελγική ομοσπονδιακή κυβέρνηση βρίσκεται σε αδιέξοδο και ανησυχεί για επιπτώσεις εις βάρος της χώρας από το διευθυντήριο των Βρυξελλών –το Βέλγιο είναι το μόνο κράτος-μέλος που δεν έχει πει το «ναι» στη συμφωνία, λόγω του «όχι» της Βαλονίας–, οι πολυεθνικές έχουν κινητοποιήσει τα πολυάριθμα «ευρω-λόμπι» για άσκηση πιέσεων, ενώ φούντωσαν πάλι οι αψιμαχίες μεταξύ των γαλλόφωνων Βαλόνων και των Φλαμανδών, που έχουν ταχθεί υπέρ της συμφωνίας...

Η Βαλονία αντιστέκεται...

Αστερίξ
Κι όμως, η μικρή Βαλονία, σαν το χωριό του Αστερίξ, ανθίσταται και αρνείται την Ευρώπη-οδοστρωτήρα, με αποτέλεσμα να παραμένει στον αέρα η υπογραφή της συμφωνίας με τους Καναδούς, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 27 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες.
Η επίτροπος Σεσίλια Μάλμστρομ (εμπόριο) έστειλε τελεσίγραφο στη Βαλονία να εγκρίνει τη συμφωνία μέχρι την Παρασκευή, δεύτερη ημέρα της συνόδου κορυφής των 28, διαφορετικά θα αναβληθεί η πανηγυρική εκδήλωση με τους Καναδούς στις 27 του μήνα, με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό, για την υπογραφή της συμφωνίας.
H Σουηδέζα, που ανήκει κομματικά στη φιλελεύθερη οικογένεια και ήταν ο βασικός διαπραγματευτής της Ε.Ε., προειδοποίησε τη Βαλονία για τις «καταστροφικές επιπτώσεις» της απόρριψης της συμφωνίας με τον Καναδά που θα επηρεάσουν ακόμη και τις διαπραγματεύσεις για το... Brexit.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Ντιντιέ Ρέιντερς προειδοποίησε και αυτός για τον κίνδυνο απομόνωσης της χώρας εξαιτίας της μη έγκρισης της CETA από τη Βαλονία και δήλωσε ότι δεν καταλαβαίνει τη θέση της περιφερειακής κυβέρνησης.
Ο πρόεδρος της τελευταίας Πολ Μαγκνέτ χαρακτήρισε «αδιανόητο» σε μια «δημοκρατική κοινωνία» να δίνεται το δικαίωμα σε πολυεθνικές επιχειρήσεις να ζητούν αποζημιώσεις από κράτη με εκλεγμένες δημοκρατικά κυβερνήσεις σε ιδιωτικά δικαστήρια.
Πράγματι, μία βασική πτυχή της συμφωνίας προβλέπει τη θεσμοθέτηση ιδιωτικών δικαστηρίων για επίλυση διαφορών μεταξύ επενδυτών και κράτους.
Μια πολυεθνική, λοιπόν, θα μπορεί να απευθύνεται σε «ιδιωτικά δικαστήρια» και να ζητεί αποζημιώσεις από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.
Κι όμως, η επίμαχη αυτή διάταξη έγινε αποδεκτή από τις κυβερνήσεις των κρατών- μελών, όπως και μια σειρά άλλες που υπερασπίζονται την κερδοφορία των πολυεθνικών και θίγουν τα εργασιακά, την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, θίγουν περιβαλλοντικούς κανόνες, την υγεία των καταναλωτών, τους μισθούς των εργαζομένων, τις συλλογικές συμβάσεις και την κοινωνική προστασία.
Είναι σαν να επιβάλλεται στις κυβερνήσεις των κρατών της Ε.Ε. ένα γιγαντιαίο μνημόνιο με τις πολυεθνικές στον σβέρκο τους.
Και τα κράτη-μέλη το αποδέχτηκαν. Βέβαια, υπάρχουν κυβερνήσεις που φρόντισαν να διαφυλάξουν ορισμένα συμφέροντά τους (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία...) αλλά τα περισσότερα θα χορέψουν τον νεοφιλελεύθερο χορό με τους Καναδούς, όπως με τους Αμερικανούς χάρη στη συμφωνία ΤΤΙΠ, με τα πόδια στον γύψο...
Αναφερόμενος στις διακρίσεις που έγιναν στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων υπέρ των μεγάλων και ισχυρών κρατών-μελών και εις βάρος των μικρών και αδύναμων (η Ελλάδα ζήτησε μόνο την προστασία της φέτας και... απορρίφθηκε, εισπράττοντας μια αόριστη υπόσχεση ότι σε μια πενταετία θα ρυθμιστεί το αίτημα) ο Πολ Μαγκνέτ έφερε σαν παράδειγμα μια ρήτρα που ζητούσε επίμονα η Γερμανία, η οποία έγινε τελικά αποδεκτή κατά την τελευταία σύνοδο των υπουργών Εμπορίου στο Λουξεμβούργο. Και ζήτησε να επανεξεταστούν ορισμένες διατάξεις της συμφωνίας. Θα αντέξει, όμως, η μικρή Βαλονία στις πιέσεις;

Καθυστερεί και η ΤΤΙΡ

Απίθανη θεωρεί την υπογραφή της διατλαντικής συμφωνίας επενδύσεων και εμπορίου μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε. (ΤΤΙΡ) με τη σημερινή κυβέρνηση στην Ουάσινγκτον αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Σε δηλώσεις του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ο Ευρωπαίος αξιωματούχος επισήμανε ότι η Κομισιόν θα επιδιώξει τη διατήρηση του ενδιάμεσου καθεστώτος και όσων έχουν συμφωνηθεί στις μέχρις τώρα συζητήσεις.
Αυτό θα επιτρέψει τη συνέχεια των διαπραγματεύσεων με την επόμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ, μετά τη λήξη της θητείας του Μπαράκ Ομπάμα τον Ιανουάριο, αντί να ξεκινήσει η διαδικασία ξανά από την αρχή.
Εν τω μεταξύ ο Αμερικανός πρέσβης στη Γερμανία, Τζον Εμερσον, υποστήριξε ότι τα δύο μέρη βρίσκονται κοντά σε γεφύρωση των διαφορών τους και ότι ο Ομπάμα θα κάνει μία τελευταία προσπάθεια για συμφωνία μετά τις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.
Πηγή www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Παφίλης στη Βουλή: «Ο Λασκαρίδης σας *** πατόκορφα» (βίντεο)