Το βέτο της Βαλονίας βουλιάζει τη CETA

Πολ ΜανιέτEPA/STEPHANIE LECOCQ
«Μας ζήτησαν μια καθαρή απάντηση σήμερα. Και η καθαρή απάντησή μας είναι ότι σε αυτή τη φάση δεν μπορούμε να υπογράψουμε τη συμφωνία», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ, αποκλείοντας έτσι το ενδεχόμενο να υιοθετηθεί η CETA την Πέμπτη.
Η Βαλονία, προς το παρόν εξακολουθεί να επιμένει ζητώντας χρόνο και συνέχιση των διαπραγματεύσεων, αλλά είναι άγνωστο ακόμα εάν η Ε.Ε. και το Βέλγιο μπορούν να συνεχίσουν τις συνομιλίες τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες με την γαλλόφωνη περιφέρεια, που πρέπει να πει το «ναι» για να τεθεί σε ισχύ η CETA. 
Οι Βρυξέλλες ζήτησαν από όλους «υπομονή» σε μια προσπάθεια να σωθεί η συμφωνία, έχοντας ήδη απορρίψει το τελεσίγραφο των ηγετών προς το Βέλγιο που έδινε διορία έως απόψε στη Βαλονία να συμφωνήσει, ως «αντιπαραγωγικό».
Ιδανικά, η Ε.Ε.  και ο Καναδάς ήθελαν να γίνει η τελετή υπογραφής της CETA την Πέμπτη παρουσία του Καναδού πρωθυπουργού Τζάστιν Τρυντό.
Η συνάντηση φυσικά τώρα θα ματαιωθεί εφόσον η Βαλόνοι- οι μόνοι που λένε «Οχι» στην Ευρώπη των 28- επιμείνουν στη στάση τους. 
Και σήμερα ο ηγέτης της περιφέρειας Πολ Μανιέτ επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε τίποτα υπό την απειλή ενός τελεσίγραφου. «Κάθε φορά που προβάλουν ένα τελεσίγραφο κάνουν αδύνατη μια ψύχραιμη και δημοκρατική συζήτηση» είπε ο Μανιέτ.
Η Κομισιόν από την πλευρά της, δια του εκπροσώπου της, Μαργαρίτη Σχοινά, συνιστά «υπομονή» και εξαπολύει έμμεση επίθεση στον Τουσκ: «Η Κομισιόν παραδοσιακά δεν θέτει περιθώρια και τελεσίγραφα».
Ακόμα και εάν ματαιωθεί η τελετή της Πέμπτης, άφησε να εννοηθεί ο Σχοινάς, μπορεί να επαναπρογραμματιστεί όταν η Βαλονία υπογράψει τη συμφωνία. 
Αυτό που ζητούν οι Βαλόνοι είναι δεσμευτικές διασφαλίσεις ότι η CETA δεν θα υπονομεύσει τα εργατικά δικαιώματα και τα ευρωπαϊκά πρότυπα για το περιβάλλον και την προστασία του καταναλωτή, αλλά όπως τόνισε και ο Μανιέτ, υπάρχει κι άλλο ένα μεγάλο αγκάθι: δεν επιθυμούν η υιοθέτηση της ιδιωτικής μεσολάβησης για την επίλυση των διαφορών μεταξύ εταιρειών και κρατών να δώσει το ελεύθερο στις πολυεθνικές να επιτεθούν στις χώρες-μέλη.   
Ο Μανιέτ τόνισε ότι για την Βαλονία υπάρχουν ακόμα δυσκολίες και υποστήριξε ότι μια καλύτερη συμφωνία θα ενδυναμώσει τα ευρωπαϊκά πρότυπα και θα αποτελέσει ισχυρό προηγούμενο για τις διαπραγματεύσεις άλλων συμφωνιών, όπως της TTIP με τις ΗΠΑ.  
Πηγή www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ