Στέλεχος Die Linke: Να ρίξουμε τη Μέρκελ με καγκελάριο το Γκάμπριελ


Λιγότερο από έναν χρόνο πριν από τις γερμανικές εκλογές στέλεχος του κόμματος της γερμανικής Αριστεράς Die Linke, έρχεται να ταράξει τα πολιτικά νερά της Γερμανίας, προτείνοντας συνασπισμό Αριστεράς, Πρασίνων και Σοσιαλδημοκρατών, με καγκελάριο τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. 
«Θα μπορούσε να ήταν την ερχόμενη εβδομάδα καγκελάριος αν θα το ήθελαν ο ίδιος και το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα». Την πρόταση αυτή προς τον πρόεδρο των σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ διατυπώνει σήμερα στην εφημερίδα Rheinische Post ο συμπρόεδρος της ΚΟ του Die Linke Ντίτμαρ Μπαρτς, ο οποίος ανήκει στη μεταρρυθμιστική πτέρυγα.
Προϋπόθεση για μια κυβερνητική αλλαγή είναι η συνεννόηση των Σοσιαλδημοκρατών, των Πρασίνων και της Αριστεράς στα σημεία που θα ήθελαν να υλοποιήσουν ως τις εκλογές το φθινόπωρο του 2017, γράφει η Deutsche Welle. Όπως προσθέτει ακόμη ο Μπαρτς, σημαντικό είναι να συμφωνήσουν σε μία πολιτική «η οποία θα ενισχύει την κοινωνική συνοχή στη χώρα και στην Ευρώπη».
Στη συνέντευξη ο Ντίτμαρ Μπαρτς αφήνει να εννοηθεί ότι το κόμμα του είναι διατεθειμένο να κάνει ελιγμούς σε θέματα που ως σήμερα τηρούσε μια διαμετρικά αντίθετη στάση. Αυτό αφορά τόσο τις μεταρρυθμίσεις της Ατζέντας 2010 του πρώην καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ, η οποία «δεν ήταν εξ’ ολοκλήρου λάθος», όσο και τις αποστολές του γερμανικού στρατού στο εξωτερικό.
Η στροφή αυτή του κόμματος «Η Αριστερά» δεν έρχεται απροσδόκητα. Μόλις πρόσφατα είχαν συναντηθεί στο Βερολίνο γύρω στους 90 βουλευτές των Σοσιαλδημοκρατών, των Πρασίνων και της Αριστεράς για να διερευνήσουν τις πιθανότητες ενός κυβερνητικού συνασπισμού. 
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε για κάποιο χρονικό διάστημα και ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, πράγμα που είχε πυροδοτήσει συζητήσεις στη γερμανική κοινή γνώμη.
Πάντως, με βάση τις δημοσκοπήσεις, τουλάχιστον προς το παρόν, δεν υπάρχει πιθανότητα τα τρία κόμματα να σχηματίσουν κυβέρνηση καθώς συγκεντρώνουν μόλις ένα 45%.
Πηγή tvxs.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ