Τσίπρας: «Είστε παιδί της Siemens και της διαπλοκής» – Μητσοτάκης: «Είστε χυδαίος και ανίκανος»
























Σε πολύ έντονο κλίμα διεξήχθη στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση των πολιτικών αρχηγών για τη διαπλοκή και τη διαφθορά, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να ασκεί σφοδρή επίθεση στον αρχηγό της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Αν εγώ είμαι παιδί των καταλήψεων, τότε εσείς είστε παιδί της Siemens και της διαπλοκής», είπε στον κ. Μητσοτάκη ο πρωθυπουργός.
«Σήμερα θα απολογηθείτε», τόνισε στον Κ. Μητσοτάκη, λέγοντας ότι δεν θα του επιτρέψει να αποδράσει αυτή τη φορά από τη συζήτηση.
Μεγάλο μέρος της συζήτησης έχει καταλάβει το ζήτημα του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, με τον κ. Τσίπρα λέει με μια δόση ειρωνείας στον κ. Μητσοτάκη: «Δεν μπορείτε να πείσετε με τίποτα ότι δεν είστε διαπλεκόμενοι, ευκολότερα πείθετε ότι ήσασταν έξι μηνών πολιτικός κρατούμενος».
«Η αξιωματική αντιπολίτευση δίνει μάχες οπισθοφυλακής τρέχοντας πίσω από χρεοκοπημένους καναλάρχες και εκδότες», συμπληρώνει ο πρωθυπουργός.
Σε πολύ σκληρούς τόνους και η απάντηση του κ. Μητσοτάκη. «Ο ελληνικός λαός δεν θα πιστέψει ξανά έναν αδίστακτο λαϊκιστή που τον εξαπάτησε για να παραμείνει με κάθε τρόπο στην εξουσία». 
Ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ τόνισε ότι «κατά την διάρκεια της προηγούμενης προ ημερησίας διατάξεως στην Βουλή όταν η κουβέντα πήγε σε θέματα διαπλοκής και διαφθοράς, ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να αποδράσει. Δεν θα σας το επιτρέψουμε. Σήμερα θα απολογηθείτε».
«Συμμαχήσατε αμέσως με το παλιό και διεφθαρμένο σύστημα διαπλοκής στην χώρα, με όλους εκείνους που έχουν ευθύνη για την χρεοκοπία της χώρας. Σε απόλυτη συνεργασία με τους εκδότες και τους καναλάρχες, παλιούς και νέους, έχετε επιδοθεί σε λυσσώδη πόλεμο κατά της εκλεγμένης κυβέρνησης της χώρας», είπε ο πρωθυπουργός.
Έκανε λόγο για μια «διαρκή απόπειρα» μεταμοντέρνου μιντιακού πραξικοπήματος με όπλο την προπαγάνδα.
Είπε ότι η πρώτη πράξη αυτής της απόπειρας παίχτηκε την περίοδο της οικονομικής ασφυξίας, η δεύτερη με την καταστροφολογία την περίοδο της πρώτης και πιο δύσκολης αξιολόγησης, και σήμερα είναι η τρίτη πράξη, την λυσσαλέα προσπάθεια του χρεοκοπημένου συστήματος να τυλίξει την χώρα στο σκοτάδι.
«Η αξιωματική αντιπολίτευση δίνει μάχες οπισθοφυλακής τρέχοντας πίσω από χρεοκοπημένους καναλάρχες και εκδότες, γιατί αυτή είναι η τελευταία σας ελπίδα κ. Μητσοτάκη.
Πρέπει να το χωνέψετε ότι θα μείνετε πολλά χρόνια ακόμη μακριά από τα κυβερνητικά έδρανα, γιατί ο ελληνικός λαός δεν σας έμαθε χθες, σας γνωρίζει».
«Το δικό σας δήθεν εναλλακτικό πρόγραμμα είναι περικοπές, απολύσεις και συρρίκνωση του δημοσίου συμφέροντος, κ. Μητσοτάκη και ο λαός το γνωρίζει αυτό», τόνισε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε:
Η δυνατότητα να πείσετε για εναλλακτική πρόταση διεξόδου «δεν σας βγαίνει ούτε με σφαίρες». Το μόνο που σας μένει είναι να στοιχηθείτε πίσω από τους καναλάρχες που για πρώτη φορά περνούν από το δημόσιο ταμείο. Δεν μπορείτε να πείσετε με τίποτα ότι δεν είστε διαπλεκόμενοιευκολότερα πείθετε ότι ήσασταν έξι μηνών πολιτικός κρατούμενος.
Ο στόχος σας είναι να πείσετε ότι είμαστε όλοι ίδιοι, ότι όλοι είναι λερωμένοι σε αυτόν τον τόπο. Επιχειρήσατε να πλήξετε το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς. Αυτό είναι ύβρις και ξέρετε, κ. Μητσοτάκη μετά την ύβρι έρχεται η Νέμεσις».









Αναφορά στην περίπτωση Καλογρίτσα
«Στους ίδιους ανθρώπους, εσείς δίνατε δάνεια με αέρα και τους χαρίζατε τις συχνότητες, εμείς τους περνάμε από το δημόσιο ταμείο και πληρώνουν. Αυτή είναι η διαφορά μας», επισήμανε ο Αλ. Τσίπρας και συνέχισε: Στον υποτιθέμενο «δικό μας καναλάρχη» συμπεριφερθήκαμε, όπως στο Mega, στο «Ε» και στο κανάλι του κ. Καρατζαφέρη: Μόλις εξέπεσε ένας όρος, έφυγε από τον διαγωνισμό.
Αν θέλετε να μάθετε κάτι για τον συγκεκριμένο επιχειρηματία καλύτερα ρωτήστε τον σύμβουλό σας, τον κ. ΘεοδωρικάκοΤο βασικό μήνυμα από τον διαγωνισμό ήταν ότι πλέον τηρείται ο νόμος», τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω όσο κι αν μας απειλούν και αν μας εκβιάζουν, γιατί δεν έχω και δεν έχουμε δεσμεύσεις σε κανέναν.
Όσο κι αν ψάξετε στον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα βρείτε ούτε μίζες, ούτε εξοπλιστικά, ούτε θαλασσοδάνεια», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Τι τα κάνατε τα λεφτά;
«Χρωστάτε, κ. Μητσοτάκη, (η ΝΔ) 210 εκατ. στον ελληνικό λαό και εσείς κ. Γεννηματά (το ΠΑΣΟΚ) 189 εκ. Και ο ελληνικός λαός αναρωτιέται: Θα αποπληρώσετε αυτά τα λεφτά; Τι κάνατε αυτά τα λεφτά; Δανεικά κι αγύριστα.
Και σας ερωτώ κ. Μητσοτάκη: Θα αποπληρώσετε και το προσωπικό σας δάνειο για τον «Κήρυκα Χανίων»;», ρώτρησε ο πρωθυπουργός. «Θα έπρεπε να έχετε ζητήσει συγγνώμη, να έχετε αποσυρθεί από την πολιτική ζωή και να κάνετε στελεχιακή ανανέωση, είστε οι ίδιες οικογένειες που χρεοκόπησαν την χώρα και θέλετε να βγείτε κι από πάνω», είπε απευθυνόμενος στην ΝΔ και τον πρόεδρο της Κ. Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Αναφορές και στο δικαστικό
«Όλοι γνωρίζουν ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κατά καιρούς ήταν γραφεία διεκπεραίωσης δικαστικών υποθέσεων», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
«Σήμερα μία είναι η ευθύνη του δικαστή: Να ξαναβρεί το θάρρος να κάνει το καθήκον του. Κάθε έντιμος δικαστής που θα αρθεί στο ύψος της απαίτησης και πει «θα κάνω το καθήκον μου με αυταπάρνηση» θα μας έχει δίπλα του και αυτό δεν είναι παρέμβαση», τόνισε. «Έχουμε κάνει και συνεχίζουμε να κάνουμε το χρέος μας: Κάθε υπόθεση με υπόνοια εγκληματικής δράσης παραπέμπεται χωρίς χρονοτριβή στους εισαγγελείς», είπε στην συνέχεια ο κ. Τσίπρας.
«Σήμερα μετά την άσκηση ποινικής δίωξης για παράνομο δανεισμό 200 εκατ. ευρώ στον κ. Βγενόπουλο επιμένετε ακόμα στην υπεράσπιση του εν λόγω κυρίου κ. Μητσοτάκη;», ρώτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην προ ημερησίας συζήτηση στην Βουλή.
Λίστες και φοροδιαφυγή
Σε ό,τι αφορά την φοροδιαφυγή το πάρτι έχει τελειώσει. Ελέγχονται, θα λογοδοτήσουν και θα πληρώσουν όσοι έχουν αποκρύψει χρήματα, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Ταυτόχρονα ενημέρωσε τη Βουλή ότι προ δεκαημέρου οι ελληνικές αρχές παρέλαβαν νέα λίστα από την Ρηνανία με 475 καταθέτες του 2010, «χρονιά που δεν παραγράφεται το αδίκημα της φοροδιαφυγής», όπως είπε.
Προσέθεσε ότι η λίστα αυτή έχει παραδοθεί στον εισαγγελέα ενώ θα παρασχεθεί κάθε βοήθεια στις διωκτικές αρχές.
K. Μητσοτάκης









Με σκληρή προσωπική επίθεση στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ξεκίνησε την ομιλία του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας ότι «δεν αξίζει στην χώρα μας να είσαστε εσείς ο πρωθυπουργός της».
Ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε με μία ρήση του Κωνσταντίνου Καραμανλή ότι «η Δημοκρατία κινδυνεύει από αυτούς που την επικαλούνται περισσότερο» και συνέχισε λέγοντας ότι «κινδυνεύει από αυτούς που στο όνομα της δήθεν ρήξης με το παλιό αναπαράγει τις χειρότερες συνήθειες της Μεταπολίτευσης και παραβιάζουν το κράτος δικαίου, και αντί να ενώνουν τους πολίτες διχάζουν την κοινωνία σε μία απέλπιδα προσπάθεια να συγκρατήσουν τις δυνάμεις τους«.
«Κύριε Τσίπρα έχετε ήδη αποτύχει έχετε ήδη ηττηθεί, γι΄ αυτό αντδράτε έτσι, στη συνείδηση της κοινωνίας είστε ήδη παρελθόν, μαύρο σκοτεινό παρελθόν«, ανέφερε απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα και προσέθεσε: «Ο ελληνικός λαός δεν θα πιστέψει ξανά έναν αδίστακτο λαϊκιστή που τον εξαπάτησε για να παραμείνει με κάθε τρόπο στην εξουσία. Πρέπει να φύγετε μία ώρα αρχύτερα για να επανέλθη η κανονικότητα και όχι μόνο για να απαλλαγεί η χώρα από την πιο ανίκανη και ιδεοληπτική κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης«.
Απαντώντας στις κατηγορίες του κ. Τσίπρα είπε : «Μιλήσατε για τους καναλάρχες και τους εκδότες. Με τον κ. Ψυχάρη εσείς δεν συναντηθήκατε; Γιατί δεν μας τα λέγατε αυτά προεκλογικά; Ο δικηγόρος του Κουτσόγιωργα βρήκε σε εσάς τον καινούργιο του εργοδότη: Κοσκωτάς – Τσίπρας ένας Ματζουράνης δρόμος«.
Συνεχίζοντας τον προκάλεσε να αμφισβητήσει τον αγώνα του Κώστα Καραμανλή κατά της διαπλοκής. Σημείωσε ότι η ΝΔ κυβέρνησε για δύο ακόμη χρόνια όταν συμμετείχε και ο «εν αναμονή υπουργός σας Φώτης Κουβέλης».
Απαντήσεις για τη Siemens
Ο πρόεδρος της ΝΔ μπήκε και στο θέμα της Siemens λέγοντας: «Θα σας απευθύνω κι εγώ μερικά ερωτήματα: πώς σας φαίνεται ότι επί των ημερών σας κινδυνεύουν να παραγραφούν αδικήματα λόγω της καθυστέρησης; Γιατί δεν καταργήσατε τον εξωδικαστικό συμβιβασμό με την Siemens που θεωρείτε παράνομο;».
Συνέχισε στην «υπόθεση φιάσκο«, όπως την χαρακτήρισε, «για τις τηλεοπτικές άδειες, που είχε στόχο τον έλεγχο του τηλεοπτικού τοπίου. Έπρεπε να περάσει ο έλεγχος στη κυβέρνηση και να περιοριστεί ο αριθμός των καναλιών».
Στο επίκεντρο το τηλεοπτικό τοπίο
Αναφέρθηκε και στο θέμα του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες: «Επειδή για άλλη μία φορά είπατε ψέματα, στην πρώτη μας συνάντηση σας πρότεινα να επαναφέρετε τις αρμοδιότητες στο ΕΣΡ και θα προχωρήσουμε μαζί στον διορισμό των μελών του.Έβαλα μόνο μία προϋπόθεση, την τήρηση του Συντάγματος. Αν είχατε συμφωνήσει θα είχαμε προχωρήσει στην συγκρότησή του, αλλά θέλατε το ΕΣΡ να μην έχει κανέναν λόγο. Προχωρήσατε σε αυθαίρετο περιορισμό του αριθμού των καναλιών σε τέσσερις, δημιουργώντας ένα τεχνητό ολιγοπώλιο«.
Ο κ. Μητσοτάκης άσκησε κριτική στις «παρατυπίες που υπήρξαν στον διαγωνισμό με την συμμετοχή του κ. Καλογρίτσα«, τον οποίο συνέδεσε με τον ΣΥΡΙΖΑ και προσέθεσε: «Ποιες είναι ακριβώς οι σχέσεις του κ. Σπίρτζη με τον κ. Καλογρίτσα, πώς έσπασαν μεγάλα έργα για να πάνε στον κ. Καλογρίτσα και ποια ήταν η σχέση του κ. Σπίρτζη με την Τράπεζα Αττικής; Είδατε πώς δένουν όλα; Δεν αποκλείσατε εσείς κ. Τσίπρα τον κ. Καλογρίτσα, οι αποκαλύψεις και ο έλεγχος της αντιπολίτευσης οδήγησαν στον αποκλεισμό του. Ας μην υπήρχαν οι αποκαλύψεις και θα βλέπαμε αν θα αποχωρούσε ο κ. Καλογρίτσας«.
Έντονο κλίμα και στις δευτερολογίες
«Κ. Μητσοτάκη δεν απαντήσατε ούτε για την Siemens, ούτε για τον «Κήρυκα Χανίων», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην δευτερολογία του στην Βουλή, εξαπολύοντας νέα επίθεση στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας.
Ο πρωθυπουργός μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις τηλεοπτικές άδειες, στον κ.Χριστοφοράκο, ενώ σχολιάζοντας την ομιλία της κ. Γεννηματά, είπε:
«Δεν άκουσα κουβέντα από την κ. Γεννηματά τι θα γίνει με τα θαλασσοδάνεια και αν θα τα επιστρέψει στον ελληνικό λαό».
«Ψεύτη»«χυδαίο» και «ανίκανο» χαρακτήρισε με τη σειρά του στη δευτερολογία του, τονΑλέξη Τσίπρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε στους πλειστηριασμούς αλλά και στην σύσταση εξεταστικής επιτροπής, που θέλει η ΝΔ, που θα διενεργήσει τις ευθύνες του κ. Τσίπρα, ενώ παραδέχτηκε την ύπαρξη του σκανδάλου που αφορά τη siemens.
Ο κ. Μητσοτάκης επιτέθηκε στον πρωθυπουργό αλλά και στον υπουργό οικονομικώνΕυκλείδη Τσακαλώτο για την οικονομία της χώρας με αφορμή την σημερινή απόφαση του Γιούρογκρουπ για «σπάσιμο» στα δύο της δόσης των 2,8 δισ.
Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε προσωπική επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας του:
«Εγώ όταν πήρα 3 πτυχία σε κορυφαία πανεπιστήμια εσείς θέλατε μια δεκαετία να τελειώσετε το Μετσόβειο».
Μόλις τελείωσε τη δευτερολογία του ο κ. Μητσοτάκης ο πρωθυπουργός πήρε το λόγο υπερασπίστηκε τον κ. Τσακαλώτο κάνοντας λόγο για αναληθείς κατηγορίες.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Παφίλης στη Βουλή: «Ο Λασκαρίδης σας *** πατόκορφα» (βίντεο)