Το Πολυτεχνείο ζει, 43 χρόνια μετά

ΠολυτεχνείοΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI
Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις μνήμης για τον εορτασμό της επετείου για την εξέγερση του Πολυτεχνείο στις 17 Νοεμβρίου 1973, η ιστορική αξία της οποίας παραμένει αναλλοίωτη στο χρόνο. Από το πρωί της Τετάρτης, εκατοντάδες άνθρωποι πέρασαν από το ιστορικό κτίριο της οδού Πατησίων, στο οποίο τόσο βίαια εισέβαλε το τεθωρακισμένο της δικτατορίας.
Φορείς, κόμματα, εκπρόσωποι των οργανώσεων των αγωνιστών καταθέτουν στεφάνια στη μνήμη των αγωνιστών κατά της δικτατορίας, ενώ οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με την πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία, που θα ξεκινήσει μετά τις 2 το μεσημέρι της Πέμπτης.
Μέχρι το βράδυ της Τετάρτης στεφάνια είχαν καταθέσει αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, εκπρόσωποι της εφημερίδας «Ριζοσπάστης» και φορέων, όπως οι συνταξιούχοι ΟΑΕΕ Αθηνών και περιχώρων, η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη, η Πανελλήνια Οργάνωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης, οι νέοι στρατιωτικοί, η Μοντεσσοριανή Σχολή Αθηνών κ.ά.
Καταθέσεις στεφάνων θα γίνουν και μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης στη μία, όταν θα κλείσουν οι πύλες για το κοινό.
Επίσης, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα μιλήσει στις 11 το πρωί στη Βουλή στην ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας, που θα είναι αφιερωμένη στην ημέρα μνήμης και τιμής για την εξέγερση του Πολυτεχνείου.
Το κτίριο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου θα παραμείνει ανοιχτό έως τη μία το μεσημέρι, ενώ θα ακολουθήσει κεκλεισμένων των θυρών εκδήλωση μνήμης για τα θύματα του Πολυτεχνείου. 
Η φοιτητική πορεία θα ξεκινήσει μετά τις 2 το μεσημέρι. 

Τα καλέσματα

Συγκεντρώσεις και συμμετοχή στην πορεία διοργανώνουν κόμματα, φορείς και οργανώσεις. Ειδικότερα: 
- Στις 2 μ.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος καλεί η Αντιεξουσιαστική Κίνηση Αθήνας.
- Στις 3 το μεσημέρι στην πλατεία Κλαυθμώνος καλούν η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η Λαϊκή Ενότητα.
- Επίσης στις 3 μ.μ., στη συμβολή των οδών Σταδίου και Χρήστου Λαδά, καλούν η Λαϊκή Αντίσταση-ΑΑΣ και η ΟΛΜΕ.
-Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ καλούν τις οργανώσεις τους στις 5 το απόγευμα στη Σταδίου και τα Χαυτεία. 
Επίσης, σε μαζική συμμετοχή στις συγκεντρώσεις και πορείες για την 43η επέτειο της εξέγερσης της 17ης Νοέμβρη, καλεί τον δημοσιογραφικό κόσμο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), με σκοπό τη μαχητική προβολή και δικαίωση των ζωτικών αιτημάτων του κλάδου.

Η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ

Ανακοίνωση για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου εξέδωσε και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ
Σε αυτήν σημειώνονται τα εξής:
«Η επιδρομή σε βάρος των δικαιωμάτων και των λαϊκών κατακτήσεων, που συνεχίζεται με στόχο τον οριστικό διαμελισμό της ελληνικής κοινωνίας, κάνει τώρα περισσότερο από κάθε άλλη φορά επίκαιρο το μήνυμα ότι “Το Πολυτεχνείο ζει”.
»Το σύνθημα “Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία” είναι η μόνη απάντηση, που αρμόζει και σήμερα στις πολιτικές λιτότητας που έχει επιλέξει να υπηρετεί η κυβέρνηση.
»Οι δημοσιογράφοι επιμένουν απλήρωτοι, άνεργοι, όσοι ακόμα εργάζονται και συνταξιούχοι, με τσακισμένα δικαιώματα, μαζί με όλη την κοινωνία να δηλώνουν ότι η επετειακή εξέγερση του Πολυτεχνείου αποτελεί σταθερή αναφορά ενότητας και αγώνα απέναντι σε κάθε επιβουλή, που απειλεί τους δημοκρατικούς θεσμούς, τη λαϊκή κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα.
»Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ δηλώνουμε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα δικαίωμα του ελληνικού λαού για υπεύθυνη ενημέρωση».
Πηγή www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Παφίλης στη Βουλή: «Ο Λασκαρίδης σας *** πατόκορφα» (βίντεο)