Άνοιξε κι άλλο η ψαλίδα: 51% του πλούτου στα χέρια 1% του πληθυσμού

Φτώχεια και ανεργίαΦτωχοί και χρεωμένοι το 34% των Ευρωπαίων... | ICON PRESS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ



Αυτό σημαίνει ότι εξαιτίας της οικονομικής κρίσης τα οικογενειακά εισοδήματα τείνουν να μειώνονται για τους ανθρώπους που ήδη ανήκουν στα φτωχότερα στρώματα έναντι των εισοδημάτων των πλουσιότερων ανθρώπων.
Για παράδειγμα, από το 2008 και μετά, το πλουσιότερο 1% και το πλουσιότερο 10% τείνουν να στρέφονται ξανά στα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία, όπως οι μετοχές και τα ομόλογα, μετά τη σημαντική μείωση έως και 50% που σημειώθηκε την περίοδο 2000-2007. Το γεγονός αυτό για μια ακόμη φορά συνετέλεσε ώστε να αυξηθεί ο πλούτος των πλούσιων χωρών και των πλουσιότερων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.
Την ίδια στιγμή που οι πλούσιοι γίνονται ακόμη μία φορά πλουσιότεροι, στη βάση της πυραμίδας, το φτωχότερο μισό στο σύνολό του κατέχει μόλις 1% του παγκόσμιου πλούτου. Και είναι μια πραγματικότητα ότι υπάρχουν πάρα πολύ φτωχοί άνθρωποι στον κόσμο (περίπου 73% του παγκόσμιου πληθυσμού).
Σύμφωνα με τον μαρξιστή οικονομολόγο, Τόνι Σόροκς, εκ των συντακτών της έκθεσης, μαζί με τους Τζέιμς Ντέιβις και Ροδρίγκο Γιουβέρας, είναι πολύ εύκολο να ενταχθεί στο 1% των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου: εάν διαγραφούν όλα τα χρέη, ένας άνθρωπος χρειάζεται μόλις 3.650 δολάρια για ενταχθεί στην ομάδα του πλουσιότερου μισού του παγκόσμιου πληθυσμού.
Ωστόσο, για να ανήκεις στο 10%, πρέπει να διαθέτεις 77.000 δολάρια, ενώ απαιτούνται 798.000 δολάρια για μπεις στο πλουσιότερο 1%.
Δηλαδή, αν σου ανήκει ένα σπίτι σε μια πόλη του πλούσιου βορρά, χωρίς να χρωστάς στην τράπεζα, ανήκεις στο ανώτερο 1%.
Όμως το γεγονός αυτό αποδεικνύει το μέγεθος της φτώχειας: η πλειονότητα των ανθρώπων δεν διαθέτουν ούτε σπίτι, ούτε μετρητά, ούτε ομόλογα και μετοχές.

Φτωχοί το 34% των Ευρωπαίων

Η πυραμίδα των εισοδημάτων στα κατώτερα επίπεδα διαμορφώνεται ως εξής:
Στη βάση υπάρχει το 73% του πληθυσμού, που διαθέτει εισοδήματα έως 10.000 δολάρια.
Επόμενο σκαλοπάτι, το 19% του πληθυσμού, με εισοδήματα 10.000 έως 100.000 δολάρια.
Οι φτωχότεροι άνθρωποι ζουν στην Ινδία και την Αφρική και στις φτωχότερες χώρες της Ασίας. Ωστόσο σε αυτό το 73% υπάρχει ένα 9% Βορειοαμερικανών και 34% των Ευρωπαίων.
Και πρόκειται για ανθρώπους που όχι μόνο είναι φτωχοί, αλλά και χρεωμένοι.
Η μόνη χώρα που φαίνεται ότι βελτιώνει τα εισοδήματα των πολιτών της είναι η Κίνα, η οποία χάρη στη σημαντική μεγέθυνση που παρουσιάζει η οικονομία της διαθέτει ένα τεράστιο ποσοστό ανθρώπων μεσαίου εισοδήματος: 33%. Το αντίστοιχο ποσοστό στην Ινδία είναι μόλις 3,1%.

Διπλάσιοι οι εκατομμυριούχοι

Μετά το 2008, διπλασιάστηκε ο αριθμός των εκατομμυριούχων ανά τον κόσμο, οι οποίοι κατέχουν ακίνητη περιουσία ή μετρητά αξίας τουλάχιστον 1 εκατ. δολ. καθαρού από χρέη.
Αυτοί που διαθέτουν περισσότερα από 50 εκατ. δολάρια είναι μόλις 140.000 άνθρωποι παγκοσμίως, ενώ οι δισεκατομμυριούχοι πλέον ξεπερνούν τους 2.000.

Δυσάρεστες προβλέψεις

Αν δε αλλάξει κάτι όσον αφορά την παγκόσμια ανισότητα, εκτιμάται ότι μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια θα προστεθούν στους δισεκατομμυριούχους ακόμη 945 άτομα, εκ των οποίων οι 300 θα προέρχονται από τη Βόρεια Αμερική και 420 από την Κίνα. Οι υπόλοιποι θα είναι από την Ευρώπη.

Φτωχότερος ο μέσος άνθρωπος

Αν και ο παγκόσμιος πλούτος τείνει να αυξάνεται με γρήγορους ρυθμούς τα τελευταία χρόνια, κυρίως χάρη στη μεγέθυνση των οικονομιών της Κίνας και της Ινδίας, αυτό που αναφέρει η έκθεση είναι ότι σε επίπεδο κατά κεφαλήν εισοδήματος η μείωση είναι αισθητή.
Από το 2010 και μετά, ο μέσος ενήλικος γίνεται φτωχότερος. Μέσα στο 2016, ο παγκόσμιος πλούτος αυξήθηκε κατά 1,4%, ποσοστό συμβατό με την αύξηση του πληθυσμού.
Ωστόσο, το μέσο ελάχιστο κατά κεφαλήν εισόδημα παρέμεινε ίδιο για πρώτη φορά από το 2008, στα 52.800 δολάρια. Πράγμα που σημαίνει ότι αυξήθηκε η ανισότητα και ο παγκόσμιος πληθυσμός έγινε κατά τι φτωχότερος. 
Πηγή www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Παφίλης στη Βουλή: «Ο Λασκαρίδης σας *** πατόκορφα» (βίντεο)