Συμφωνία για συγκρότηση του νέου ΕΣΡ στη Διάσκεψη των Προέδρων – Πρόεδρος ο Αθ. Κουτρομάνος


Μετά από έξι συνεδριάσεις επί συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, και αρκετές προσπάθειες νωρίτερα, συγκροτήθηκε επιτέλους σήμερα το ΕΣΡ και μάλιστα με ευρύτατη συναίνεση. Να σημειώσουμε πως με θετικό τρόπο για τους χειρισμούς του κ. Βούτση μίλησαν στο σύνολό τους τα μέλη της Διάσκεψης των Προέδρων. Έτσι λοιπόν, με 20 θετικές ψήφους και 4 παρών συγκροτήθηκε σήμερα το ΕΣΡ. 
Πρόεδρος: Αθανάσιος Κουτρομάνος
Αντιπρόεδρος: Ροδόλφος Μορώνης
Μέλος: Πόπη Διαμαντάκου
Μέλος: Βασίλης Καραποστόλης
Μέλος: Νίκος Κιάος
Μέλος: Γιώργος Πλειός
Μέλος: Λίλιαν Μήτρου
Μέλος: Γιώργος Σαριδάκης
Νωρίτερα, τον πρώην πρόεδρο του Αρείου Πάγου Αθανάσιο Κουτρομάνο πρότεινε για πρόεδρο του ΕΣΡ ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ενώ για τη θέση του αντιπροέδρου πρότεινε τον δημοσιογράφο Ροδόλφο Μορώνη.
Επιπλέον, για μέλη προτάθηκαν οι:
Πόπη Διαμαντάκου
Βασίλης Καραποστόλης
Νίκος Κιάος
Βασίλης Κουφόπουλος
Δήμητρα Παπαδοπούλου
Λίλιαν Μήτρου
Γιώργος Σαριδάκης
Ουσιαστικά, η κυβέρνηση αποδέχεται την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τον πρόεδρο του ΕΣΡ ενώ ταυτόχρονα και η ΝΔ φαίνεται να υποχωρεί στο θέμα συγκρότησης του ΕΣΡ αφού δεν ζητά πλέον κατάργηση του νόμου Παππά.
«Σήμερα είμαστε απολύτως ώριμοι, έχουν απαντηθεί σειρά ζητημάτων που είχαν τεθεί και είμαστε ώριμοι να περάσουμε στη συγκρότηση του ΕΣΡ», ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

Ο πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε τα μέλη της Διάσκεψης για τη δήλωση του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής και Ενημέρωσης Νίκου Παππά στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, σύμφωνα με την οποία το ΕΣΡ είναι αποκλειστικά αρμόδιο για τη διεξαγωγή διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες. Ο αριθμός των αδειών θα είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης και ευρύτερων συναινέσεων μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και κυρίως της Νέας Ανεξάρτητης Αρχής.
Νωρίτερα ο Νίκος Βούτσης ενημέρωσε ότι αυτή θα είναι η τελευταία διάσκεψη με αντικείμενο τη συγκρότηση του ΕΣΡ.
Και τη ρητή δέσμευση του προέδρου της Βουλής επί του ζητήματος ζήτησε ο Νίκος Δένδιας ως λυδία λίθος της κατάληξης της σημερινής διαδικασίας. Δηλαδή ρητή δέσμευση για την αύξηση των δυναμένων να ενημερώνουν τον ελληνικό λαό.
«Είναι σαφές ότι είναι απολύτως θεμιτό στη συζήτηση και απόφαση του ΕΣΡ -που θα έχει το βασικό λόγο- θα προχωρήσουμε στον αριθμό των αδειών που μπορεί να είναι αυξημένος από τον αριθμό 4 που είχε νομοθετηθεί. Μπορεί στο πλαίσιο του καλώς σκέπτεσθαι να είναι κατά τι αυξημένο», απάντησε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, όταν άκουσε ότι η ΝΔ προσβλέπει στη δική του καθαρή θέση, περισσότερο από τη δήλωση του κ. Νίκου Παππά.
Ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι η ΝΔ απευθύνει παράκληση για μια δήλωση καθαρή και διαυγέστατη από τον πρόεδρο της Βουλής. «Δεχόμαστε τα δικά σας λεγόμενα ως ισχυρότερα του νόμου που ψήφισε και δεν ακύρωσε η ολομέλεια της Βουλής, άρα θα σας παρακαλέσω για αυτή την διατύπωση», είπε ο Νίκος Δένδιας.

Ο αριθμός ήταν πρόταση της πλειοψηφίας και της κυβέρνησης και όχι προσωπική άποψη του υπουργού και ως τέτοια την έχουμε χρεωθεί, είπε ο πρόεδρος της Βουλής και πρόσθεσε: «Με αυτή την έννοια, σε αυτή την ιδιαίτερη διαδικασία θέλετε τη δική μου δεσμευτική δήλωση. Είναι προφανές ότι το αρμόδιο ΕΣΡ θα κινηθεί σε μια αντίληψη και διερεύνηση σε έναν αυξημένο αριθμό και θα υπάρξει διάλογος στο ΕΣΡ αλλά και διαβούλευση από την πλευρά μας».
«Θεωρώ επαρκή τη δήλωση του προέδρου της Βουλής για να προχωρήσουμε σε περαιτέρω συζήτηση. Μετά τη δήλωσή σας ανοίγει δρόμος συνεννόησης», είπε ο Νίκος Δένδιας.
Έχει ανοίξει ο δρόμος για να συγκροτήσουμε ΕΣΡ, δήλωσε ο Χρήστος Μαντάς (ΣΥΡΙΖΑ) μετά την τοποθέτηση του Νίκου Δένδια και υπογράμμισε ότι η συγκρότηση του ΕΣΡ είναι συνταγματική επιταγή και για τα μέλη της Διάσκεψης και για τα κόμματα.
«Η πρόταση που καταθέτει ο πρόεδρος της Βουλής είναι μια συγκροτημένη πρόταση που ανταποκρίνεται και από άποψη κύρους και των δυνατοτήτων που πρέπει να έχουν τα μέλη του ΕΣΡ, ώστε η ανεξάρτητη αρχή να μπορέσει να εκπληρώσει το έργο της και να υπάρξει τοπίο νόμιμο», είπε.
Ψηφίζουμε «παρών» και η θέση μας αυτή δεν έχει να κάνει με τα πρόσωπα αλλά με τις θέσεις μας για τις ανεξάρτητες αρχές, είπε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης.
«Παρών», ψηφίζει και η Χρυσή Αυγή.
Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, δήλωσε ότι στηρίζει την πρόταση του Νίκου Βούτση και υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει απόψε εκλογή ΕΣΡ. «Έγραψε ο πρόεδρος σήμερα», ανέφερε για τις προσπάθειες του Νίκου Βούτση.
Η Τασία Χριστοδουλοπούλου (ΣΥΡΙΖΑ) αναφέρθηκε στην στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι «έστειλαν το μήνυμα ότι θα έπρεπε να τα πληρώνουμε γιατί αναπαράγουν την κυρίαρχη αντίληψη, τη γηπεδική, περί πολιτικής».
«Αν κυριαρχήσουν οι αντιλήψεις που είδαμε όλο αυτό τον καιρό, θα φτάσουμε σε οριακές καταστάσεις», είπε και πρόσθεσε ότι την κυβέρνηση θα τη συνέφερε να τα αφήσει όλα αρρύθμιστα, ώστε να εκτεθούν όλοι οι θεσμοί και να δει ο κόσμος καθαρά ποιοι ήθελαν τη ζούγκλα. Η κ. Χριστοδουλοπούλου επισήμανε πως όταν υπάρχει αδυναμία συγκρότησης ανεξάρτητης αρχής, δεν γίνεται να νομίζουν όλοι ότι μπορεί να συν-νομοθετήσουν και να συγκυβερνήσουν (αναφορικά με τον ρόλο που επιχειρούν να διαδραματίσουν τα κόμματα στον ορισμό των μελών του ΕΣΡ).
«Είχαμε πει και ξαναλέμε ότι δώσαμε άμυνα υπέρ του Συντάγματος και της πολυφωνίας», ανέφερε, από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, ο Ανδρέας Λοβέρδος, κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης των Προέδρων για το ΕΣΡ.
«Αυτή τη στάση κάναμε πολιτική μας από την πρώτη στιγμή, και αν μας ακούγατε και αποσύρατε το άρθρο 2Α που λέγαμε ότι είναι ασύμβατο με το Σύνταγμα και με την ενωσιακή νομοθεσία, δεν θα είχαμε φτάσει έως εδώ», πρόσθεσε ο κ. Λοβέρδος, σημειώνοντας ότι η στάση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είναι θεσμική.
Αναφερόμενος στον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκο Παππά, υποστήριξε ότι «πιάστηκε αγκαζέ με καναλάρχη» και πως «έχασε σε αξιοπιστία και επειδή δεν άκουσε τη Βουλή και επειδή ακολούθησε μεθοδεύσεις».
Ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι η απόφαση του ΣτΕ είναι ήττα για τον κ. Παππά και αντί να τον οδηγήσει σε παραίτηση τον οδήγησε σε αναβάθμιση στην κυβέρνηση.
Για τη σύνθεση του ΕΣΡ, είπε «λυπάμαι που δεν σκεφτήκαμε εμείς τον κ. Κουτρομάνο» και δήλωσε ότι συμφωνεί. Για τα υπόλοιπα μέλη που προτείνονται ζήτησε μικρή διακοπή για να συσκεφθεί. Απευθυνόμενος στη ΝΔ υπογράμμισε: «Χαιρόμαστε που αλλάξατε στάση και η αναδίπλωσή σας είναι ευπρόσδεκτη».

Ο Σπύρος Λυκούδης (Ποτάμι) αναφέρθηκε στην ανάγκη να καταλήξει η Διάσκεψη σε απόφαση και πρόσθεσε ότι το ζήτημα έχει αρχίσει να κουράζει την κοινωνία. «Εμείς έχουμε έρθει με διάθεση για συνεννόηση», είπε και τόνισε: «Εμείς εκθέσαμε ενστάσεις, αντιρρήσεις και πολεμικές σε όσα διαφωνούσαμε και όπου πιστεύαμε ότι μπορούμε να συνεννοηθούμε το κάναμε. Δεχθήκαμε και κριτική. Αλλά θέλαμε να είμαστε συνεπείς απέναντι στις στοιχειώδεις συνταγματικές υποχρεώσεις». Ο κ. Λυκούδης αναφέρθηκε καιστη συμβολή του προέδρου της Βουλής και πρόσθεσε ότι μετά και τις διαβεβαιώσεις που έδωσε ο κ. Βούτσης, υπάρχει το πολιτικό πλαίσιο για τη συγκρότηση του ΕΣΡ. Ο κ. Λυκούδης ζήτησε από τη Διάσκεψη να δει θετικά την πρόταση του Ποταμιού, να είναι πρόεδρος του ΕΣΡ ο Μιχάλης Σταθόπουλος. Ανέφερε ωστόσο, ότι αυτό δεν έρχεται σε αντίθεση με τον κ. Κουτρομάνο, που είναι σεβαστός παράγοντας του δημόσιου βίου, αλλά όπως είπε, ο Μιχάλης Σταθόπουλος μπορεί να δώσει άλλη πνοή στις συναινετικές προσπάθειες. Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι δεν θέτει βέτο το Ποτάμι.
«Η κυβέρνηση αυτή πήρε μια εξαιρετικά γενναία απόφαση να προχωρήσει και να νομοθετήσει παρ’ ότι δεν ξέραμε ποια ακριβώς ήταν η απόφαση του ΣτΕ», δήλωσε ο Κώστας Δουζίνας (ΣΥΡΙΖΑ) και πρόσθεσε πως έγινε ό,τι ήταν δυνατόν για να επιτευχθεί συμφωνία και συγκρότηση ΕΣΡ με 4/5. Ανέφερε πως και ο Ν. Παππάς έκανε ό,τι ήταν δυνατόν για να υπάρξει συναίνεση. Ειδικά για το Ν. 4339 είπε ότι παραμένει εν ισχύ και θα εφαρμοστεί.
«Πάμε να συμφωνήσουμε βασιζόμενοι σε προφορικές διαβεβαιώσεις», είπε ο Μάριος Γεωργιάδης από την Ένωση Κεντρώων και πρόσθεσε ότι «άλλο το θέμα της συναίνεσης και άλλο της συναλλαγής και διανομής λαφύρων» και ζήτησε να προσέξει αυτό το θέμα η Διάσκεψη, ώστε να μην δώσει τέτοια εικόνα. Για την τελική του στάση επιφυλάχθηκε, λέγοντας ότι θα αξιοποιήσει τη διακοπή που θα ακολουθήσει σε λίγο, για να συνεννοηθεί με το κόμμα του για τα νέα πρόσωπα που προτείνονται για το ΕΣΡ.
Ο Νικήτας Κακλαμάνης (ΝΔ) ζήτησε να ολοκληρωθεί απόψε η συγκρότηση του ΕΣΡ και τόνισε ότι αν η πλειοψηφία θέλει τον Μιχάλη Σταθόπουλο για πρόεδρο του ΕΣΡ, αντί για τον Αθ. Κουτρομάνο, η ΝΔ δεν θα θέσει βέτο.
«Δεν πρέπει να φύγουμε σήμερα από εδώ χωρίς να δώσουμε λύση και χωρίς σύνθεση ΕΣΡ», είπε ο Γιάννης Τραγάκης (ΝΔ).
Την προοπτική της κατάληξης σε συμφωνία της αποψινής συνεδρίασης για το ΕΣΡ, χαιρέτισε ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Τάσος Κουράκης, ο οποίος επισήμανε ως ιδιαιτέρως θετική την ανταπόκριση από την πλευρά της κυβέρνησης, για την επίτευξη της λύσης του ζητήματος. Ταυτοχρόνως, είπε ότι κάποιοι πρέπει να ζητήσουν συγγνώμη από τον λαό για τα τόσα χρόνια ανομίας στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, ενώ χαιρέτισε την δήλωση του Ευ. Μεϊμαράκη να ρυθμιστεί το τοπίο. «Μετά και την σημερινή μέρα είναι η ευκαιρία με σύνεση να προχωρήσουμε στην εξυγίανση», κατέληξε ο κ. Κουράκης.

Την πολιτική του ικανοποίηση διότι το κόμμα του έθεσε ως θέμα απόλυτης προτεραιότητας την εξυγίανση και ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, εξέφρασε οΣπύρος Δανέλλης, εκ μέρους του Ποταμιού, ο οποίος έκρινε ως θέμα ιδιαίτερης σπουδαιότητας να δοθεί το μήνυμα, ότι η έκβαση για το ΕΣΡ δεν είναι αποτέλεσμα συναλλαγής, αλλά συναίνεσης. Ο κ. Δανέλλης, τόνισε ότι η σύνθεση που προτάθηκε, πλην επιμέρους ζητημάτων, είναι θετική και προσέθεσε ότι το να υπάρξει συνδυασμός των δύο προτάσεων Κουτρομάνου-Σταθόπουλου, θα αποτελέσει τα εχέγγυα επιτυχίας στο δύσκολο έργο του ΕΣΡ.
Την ικανοποίησή του, για την διαφαινόμενη θετική έκβαση της συνεδρίασης για το ΕΣΡ, εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Κρεμαστινός, επισημαίνοντας πως γίνεται εμφανές το έλλειμμα της Ανεξάρτητης Αρχής.
Δηλώνοντας την θετική του ψήφο προς το πρόσωπο του προτεινόμενου προέδρου του ΕΣΡ, ο κ. Κρεμαστινός τόνισε ότι ο πρόεδρος της Αρχής πρέπει να πληροί τα εχέγγυα, ώστε όταν απαιτείται να αναλάβει υπηρεσιακός πρωθυπουργός, όπως απαιτεί το Σύνταγμα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ