Σκηνικό ριζικών αλλαγών στις ΗΠΑ


Ντόναλντ ΤραμπAP Photo/ Evan Vucci
Το εντυπωσιακό αποτέλεσμα για τον Ντόναλντ Τραμπ προμηνύει και στροφή στην πολιτική της Ουάσινγκτον τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της χώρας. Μεταξύ άλλων με κατάργηση απειλούνται το πρόγραμμα κοινωνικής ασφάλισης του Μπαράκ Ομπάμα, Obamacare, η πολιτική για την κλιματική αλλαγή, η πυρηνική συμφωνία με το Ιράν και οι διεθνείς εμπορικές συμφωνίες των ΗΠΑ.
Παρότι υπάρχει απόσταση μεταξύ προεκλογικών υποσχέσεων και διακηρύξεων και επίσημης μετεκλογικής γραμμής, δραματικές μπορεί να είναι οι αλλαγές στην εξωτερική πολιτική.
Επτά βασικά σημεία που μπορεί να αλλάξουν με πρόεδρο τον Ντόναλντ Τραμπ καταγράφουν οι FT: 

Το εμπόριο

Ο Τραμπ έχει αντιταχθεί στο Σύμφωνο Συνεργασίας των δύο πλευρών του Ειρηνικού (Trans-Pacific Partnership deal) και ζήτησε να γίνουν θεμελιώδεις αλλαγές στη NAFTA, την εμπορική συμφωνία με το Μεξικό και τον Καναδά, ενώ απείλησε να επιβάλει τιμωρητικούς δασμούς έως και 45% στα προϊόντα που εισάγονται από την Κίνα, πυροδοτώντας φόβους για νέο εμπορικό πόλεμο.
Τέτοιου είδους υποσχέσεις, όμως, ενίσχυσαν τη δημοτικότητά του.

Εξωτερική πολιτική

Η συμφωνία που πέτυχε ο Ομπάμα με το Ιράν είτε θα ανακληθεί είτε θα αλλάξει, έχει διακηρύξει προεκλογικά ο νέος πλέον πρόεδρος των ΗΠΑ.
Και υποσχέθηκε εμμέσως να ακυρώσει το όραμα του Ομπάμα για έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα, δηλώνοντας ότι είναι ανοιχτός στο να αποκτήσουν πυρηνικά τόσο η Ιαπωνία όσο και η Νότια Κορέα.
Επίσης αμφισβήτησε τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει οι ΗΠΑ απέναντι στους ΝΑΤΟϊκούς συμμάχους του, αφήνοντας να εννοηθεί ότι επιθυμεί στενότερες σχέσεις με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η μεταρρύθμιση Ομπάμα στον χώρο της υγείας

Ο Τραμπ έχει προσυπογράψει την υπόσχεση των Ρεπουμπλικανών να  ανακληθεί και να αντικατασταθεί το πρόγραμμα Obamacare, χωρίς από την άλλη πλευρά να προτείνει εναλλακτική λύση για την περίθαλψη εκατομμυρίων Αμερικανών.
Απλώς είπε ότι θα ενθαρρύνει τον ανταγωνισμό μεταξύ των αγορών στις διάφορες πολιτείες.  

Φορολογική πολιτική

Έχει υποσχεθεί τη μεγαλύτερη φορολογική επανάσταση από την εποχή του Ρόναλντ Ρίγκαν, υποσχόμενος να μειώσει τους φόρους για όλους.
Υποστήριξε ότι κανένας Αμερικανός επιχειρηματίας δεν πρέπει να πληρώνει πάνω από 15% φόρους στα κέρδη του σε σύγκριση με το 35% που ισχύει τώρα. Η ανώτατη κλίμακα, έχει διακηρύξει, θα μειωθεί από το ισχύον 39,6%  όσο θα μειώνονται  οι κλίμακες.

Ανώτατο Δικαστήριο

Για πολλούς αναλυτές και ακτιβιστές ίσως η πιο σοβαρή συνέπεια από την εκλογή Τραμπ θα είναι η αναπλήρωση της κενής έδρας στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.
Προς το παρόν οι έδρες είναι μοιρασμένες 4 -4 μεταξύ συντηρητικών και πιο φιλελεύθερων δικαστών και οι υποστηρικτές της Κλίντον ήλπιζαν ότι ο ένατος δικαστής θα επιλεγεί από έναν Δημοκρατικό πρόεδρο, αλλάζοντας τις ισορροπίες πιθανώς για μια γενιά Αμερικανών.
Αντίθετα τώρα ο Τραμπ θα μπορεί εκτός των άλλων να αποσπάσει εύκολα την έγκριση της Γερουσίας που παραμένει στα χέρια των Ρεπουμπλικανών και ίσως καταφέρει να αντικαταστήσει και μερικούς από τους γηραιότερους φιλελεύθερους δικαστές.  

Κλιματική αλλαγή

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει χαρακτηρίσει την κλιματική αλλαγή «απάτη» που επινόησε η Κίνα προκειμένου να γίνουν οι Αμερικανοί βιομήχανοι μη παραγωγικοί και έχει υποσχεθεί να ακυρώσει τη συμφωνία του Παρισιού, που επετεύχθη μετά από συνεννόηση μεταξύ Ουάσινγκτον- Πεκίνου.
Έχει δηλώσει ακόμα ότι θα σταματήσει την αμερικανική χρηματοδότηση των προγραμμάτων του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή.  

Μετανάστευση

Το θέμα ήταν από τα πλέον αμφιλεγόμενα της προεκλογικής εκστρατείας τόσο μεταξύ των οπαδών του Τραμπ όσο και μεταξύ των ισπανόφωνων ψηφοφόρων.
Τόσο η Κλίντον όσο και ο απερχόμενος Ομπάμα έχουν υποστηρίξει μεταρρυθμίσεις που θα δίνουν στους μετανάστες μια ευκαιρία να αποκτήσουν την αμερικανική υπηκοότητα. Από την άλλη πλευρά ο Τραμπ προεκλογικά υποσχέθηκε να χτίσει τείχος κατά μήκος των συνόρων με το Μεξικό, ζήτησε να απαγορευτεί η μετανάστευση μουσουλμάνων και η απέλαση των περίπου 11 εκατομμυρίων μεταναστών χωρίς έγγραφα.
Στη συνέχεια βέβαια αυτές οι υποσχέσεις έγιναν πιο αόριστες, με δηλώσεις για «πολύ αυστηρό έλεγχο» και χωρίς να υπάρξει διευκρίνιση για το ποια είναι ακριβώς τα σχέδιά του γι' αυτή την κατηγορία των μεταναστών.
Πηγή www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ