Τρίτη, 8 Νοεμβρίου 2016

Αυστηρές προειδοποιήσεις Βρυξελλών στην Τουρκία

Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ«Έχουμε ανάγκη την Τουρκία...δεν μπορούμε να απαρνηθούμε τις βασικές μας αρχές», είπε | AP Photo/Alastair Grant
Αυστηρή προειδοποίηση απευθύνει η Ε.Ε. προς την Άγκυρα ζητώντας «να επιστρέψει σε μία αξιόπιστη δημοκρατική διαδικασία, να προστατεύσει τη δημοκρατία, να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και να επαναλάβει τον πολιτικό διάλογο με την αντιπολίτευση», χαρακτηρίζοντας «εξαιρετικά ανησυχητικές» τις τελευταίες εξελίξεις στη χώρα.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση και τα κράτη μέλη της επαναδιατυπώνουν την καταδίκη της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, και παρά το γεγονός ότι αναγνωρίζουν την ανάγκη για την Τουρκία να αναλάβει κατ΄αναλογίαν δράση, καλεί την Τουρκία να προστατεύσει την κοινοβουλευτική της δημοκρατία, περιλαμβανομένου του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου, των θεμελιωδών ελευθεριών και του δικαιώματος όλων σε δίκαιη δίκη, επίσης κατ΄εφαρμογήν των δεσμεύσεών της ως υποψήφιας προς ένταξη χώρας.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι,  αναφέρεται ότι «με βάση τα παραπάνω, η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι χώρες μέλη της θα συνεχίσουν να παρακολουθούν στενά και να αξιολογούν την κατάσταση και είναι έτοιμες να συνεχίσουν τον πολιτικό διάλογο με την Τουρκία σε όλα τα επίπεδα, εντός του υπάρχοντος πλαισίου».
Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ απευθύνθηκε προσωπικά στον Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο καθιστά υπεύθυνο εάν η Αγκυρα δεν εκπληρώσει τα κριτήρια της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να αποσπάσει την κατάργηση της βίζας για τους τούρκους πολίτες στη ζώνη Σένγκεν.
Σε ομιλία του στη Μπρυζ ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε ότι το καθεστώς της βίζας δεν θα χαλαρώσει, εάν η Τουρκία δεν εκπληρώσει τα κριτήρια, στα οποία περιλαμβάνεται η τροποποίηση του αντιτρομοκρατικού νόμου.
«Ο,τι κάνουν σήμερα οι τουρκικές αρχές με οδηγεί να πιστέψω ότι τελικά η Τουρκία δεν θέλει να προετοιμαστεί για την τήρηση των ευρωπαϊκών κανόνων», είπε.
Εάν δεν χαλαρώσει το καθεστώς της βίζας, ο Ερντογάν θα πρέπει να εξηγήσει στους Τούρκους γιατί συμβαίνει αυτό, σύμφωνα με τον Γιούνκερ.

Πολιτικό άσυλο από τη Γερμανία στους Τούρκους αντιφρονούντες

Άσυλο στη Γερμανία μπορούν να ζητήσουν οι αντιφρονούντες στην Τουρκία, όπως δήλωσε ο Γερμανός υφυπουργός, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Μίχαελ Ροτ, σε συνέντευξη στην Die Welt.
Όλα τα κριτικά πνεύματα στην Τουρκία θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η γερμανική κυβέρνηση είναι αλληλέγγυα μαζί τους. Η Γερμανία είναι κοσμοπολίτικη χώρα, ανοικτή σε όλους τους πολιτικά διωκόμενους. Μπορούν να ζητήσουν άσυλο στη Γερμανία.
Σε αυτό το πλαίσιο υπογράμμισε πως οι διώξεις στην Τουρκία «δεν έχουν τίποτε να κάνουν με το πώς καταλαβαίνουμε τις ευρωπαϊκές αξίες, το κράτος δικαίου, τη δημοκρατία και την ελευθεροτυπία του Τύπου». 
Προανήγγειλε ακόμη πως η αναμενόμενη για αύριο έκθεση προόδου των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία θα είναι αρνητική. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κάνει έναν πολύ νηφάλιο, πολύ σαφή και πολύ κριτικό απολογισμό του τι δεν προχωρά καλά στην Τουρκία ή τι δεν λειτουργεί καθόλου. Και είναι δυστυχώς πάρα πολλά αυτά», είπε.
Ωστόσο, ο ίδιος τάχθηκε εναντίον της διακοπής ή αναστολής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Άγκυρα υποστηρίζοντας ότι η κατάσταση μπορεί να χειροτερέψει εάν η Ευρώπη γυρίσει την πλάτη της στην Τουρκία, ειδικά για το μέρος του πληθυσμού που είναι προσανατολισμένο στη Δύση.
Πάντως, επανέλαβε ότι τυχόν επαναφορά της θανατικής ποινής, που έχει ουσιαστικά προαναγγέλλει ο Ρεντέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα σήμαινε το τέλος των διαπραγματεύσεων.
Θυμίζουμε ότι στο πλαίσιο της άνευ προηγουμένου επιχείρησης καταστολής με αφορμή την απόπειρα πραξικοπήματος έχουν συλληφθεί επίσημα περισσότερα από 37.000 άτομα και έχουν απολυθεί ή τεθεί σε διαθεσιμότητα 100.000 δημόσιοι υπάλληλοι, δικαστές, εισαγγελείς, αστυνομικοί και άλλοι εργαζόμενοι.
Μίχαελ ΡοτΜίχαελ Ροτ | AP Photo

Βαριές κατηγορίες από την Άγκυρα

Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζαν Άσελμπορν, συνέκρινε χθες τις διώξεις αντιπολιτευόμενων στην Τουρκία με τις μεθόδους που χρησιμοποιούσαν οι ναζί και ζήτησε να επιβληθούν κυρώσεις στην Άγκυρα.
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε σήμερα τις δηλώσεις και κατηγόρησε το Λουξεμβούργο, «το οποίο είναι μια από τις κύριες ευρωπαϊκές χώρες που υποστηρίζουν την τρομοκρατία».
Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠ.ΕΞ., Χουσείν Μουφτούογλου, σημείωσε ότι «οι δηλώσεις από τον υπουργό Εξωτερικών μιας χώρας η συμβολή της οποίας στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας είναι αμφίβολη σημαίνουν ότι κάθε άλλο παρά κατανοεί το μέγεθος και τη φύση της απειλής που αντιμετωπίζει η Τουρκία».
Σε συνέντευξη στο γερμανικό κρατικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk ο Άσελμπορν ανέφερε πως έως και το 50% των εξαγωγών της τουρκικής οικονομίας έχουν προορισμό κράτη-μέλη της Ε.Ε. και πως το 60% των επενδύσεων στην Τουρκία προέρχεται από την Ένωση.
Για να το θέσω απλά, αυτές είναι πρακτικές που χρησιμοποιούνταν κατά την διάρκεια της περιόδου των Ναζί και πρόκειται για μια πραγματικά πολύ κακή εξέλιξη (…) την οποία η ΕΕ δεν μπορεί απλά να αποδεχτεί.
«Σε κάποια συγκεκριμένη στιγμή στο μέλλον δεν θα έχουμε άλλη επιλογή παρά να επιβάλουμε τις κυρώσεις για να αντιμετωπίσουμε την αφόρητη κατάσταση στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου.

Αυξημένες οι προσφυγές Τούρκων στο ΕΔΑΔ μετά το πραξικόπημα

«Πολύ μεγάλη αύξηση» σημείωσαν οι προσφυγές ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από Τούρκους μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα
«Έχουμε φτάσει στις 850 νέες προσφυγές που κατατέθηκαν πρόσφατα, εκ των οποίων 450 μόνο την προηγούμενη εβδομάδα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΕΔΑΔ, Πατρίκ Τιτιούν. Παρόλα παραμένει άγνωστο ποιο ποσοστό των προσφυγών αυτών «θα γίνει τελικά δεκτό».
Πρόκειται για μια «ασυνήθιστη» εισροή, σύμφωνα με τον Τιτιούν, ο οποίος τη συγκρίνει με τις 7.750 προσφυγές που εκκρεμούν κατά τις Τουρκίας πριν από τα πρόσφατα γεγονότα.
Ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Τόρμπιορν Γιάγκλαντ εξέφρασε χθες την ανησυχία του για την αύξηση των προσφυγών από Τούρκους. «Ακόμη και σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όλοι οι Τούρκοι διατηρούν το δικαίωμα να απευθυνθούν στο ΕΔΑΔ».
Σε συνέντευξη Τύπου ο ίδιος δήλωσε ότι «γι’ αυτό συζητάμε τον τρόπο με τον οποίο η Τουρκία μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα αυτά, προκειμένου τελικά να μην φτάσουν στο Δικαστήριο χιλιάδες προσφυγές»
Αν οι τουρκικές αρχές δεν ενεργήσουν «σύμφωνα με τη Σύμβαση» των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ο αριθμός των υποθέσεων που θα εκκρεμούν στο ΕΔΑΔ δεν μπορεί παρά να αυξηθεί δραστικά», προειδοποίησε.
Στις αρχές Οκτωβρίου ο Ευρωπαίος επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Νιλς Μούζνιεκς είχε ήδη ζητήσει από την Άγκυρα να άρει «το συντομότερο δυνατό» την κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Πηγή www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου