Μαύρη Παρασκευή ή όπου φτωχός κι η μοίρα του


Πυρκαγιά στη ΜόριαΟι παράπλευρες απώλειες ενός ακήρυχτου πολέμου | EUROKINISSI

Μαύρη Παρασκευή ξημέρωσε στη Λέσβο· κι άραχλη. Οπου φτωχός κι η μοίρα του! Στον καταυλισμό της Μόριας εκτυλίχθηκαν εικόνες από ένα παρελθόν καταχωνιασμένο στα σκοτεινά ερμάρια της λήθης. Εξηντάχρονη από τις κουρδικές περιοχές του Ιράκ μαγειρεύει και ταυτόχρονα ζεσταίνεται χρησιμοποιώντας γκαζάκι. Δίπλα της κοιμάται το εξάχρονο εγγονάκι της. Το αντίσκηνο που τους στεγάζει δεν κρατά το τσουχτερό κρύο. Για μέρες καύσωνα έχει φτιαχτεί, προδιαγραφών καλοκαιριού καθόσον. Θες κάποιο ελάττωμα της συσκευής, θες μια στιγμή απροσεξίας, μετατρέπονται σε παρανάλωμα του πυρός.
Οι παράπλευρες απώλειες ενός ακήρυχτου πολέμου. Η φωτιά μεταδίδεται ακαριαία στις όμορες σκηνές· πατείς με πατώ σε ζουν οι πρόσφυγες στα τσαντίρια τους. Εικοσιπεντάχρονη και το τετράχρονο μωρό της διακομίζονται με σοβαρά εγκαύματα στην Αθήνα. Ελαφρότερα οι υπόλοιποι τραυματίες μεταφέρονται στο Νοσοκομείο της Μυτιλήνης. Ονειδος για τον πολιτισμό μας το περιστατικό. Μολαταύτα η Ευρώπη ακκίζεται στον παραμορφωτικό της καθρέφτη. Αποκρουστική γριά που περνιέται για πολύφερνη νεανίσκη.
Ιδιαζόντως υποκριτική, σπέρνει συρράξεις ανά την υφήλιο, εκπατρίζει ολόκληρους λαούς κι έπειτα καμώνεται πως τους φροντίζει, παραπετώντας τους στις άπορες και υπάκουες επαρχίες της. Αρκεί να μην τους έχει στα ποδάρια της, να μην κηλιδώνουν την ψευδαίσθηση της γκλαμουριάς της. Κι εμείς οι παρίες της περιφέρειας επιστρέφουμε, ελέω μνημονίων, στις αλήστου μνήμης εποχές των προπάππων μας. Οταν οι γκαζιέρες ή τα μαγκάλια προκαλούσαν απανωτούς θανάτους σε απόκληρους, με θύματα πάντοτε τους πιο ευάλωτους. Τραγική ειρωνεία. Μια τέτοια μαύρη Παρασκευή διάλεξαν οι πολυεθνικές να εγκαινιάσουν την Black Friday τους· το άκρον άωτον του υπερκαταναλωτισμού. Μειώνουν τάχα μου τις τιμές στο μισό κι ακόμα πιο κάτω. Φιγούρα και λεζάντα, δόλωμα να τσιμπήσουν τα άπληστα πλήθη. Να σχηματίσουν τερατώδεις ουρές έξω απ’ τα μαγαζιά, να καταληφθούν από φρενίτιδα· το εκ διαμέτρου αντίθετο πατείς με πατώ σε της δήθεν χλιδής.
Ριψοκινδυνεύουν τα σμήνη των πελατών στις εισόδους. Οι είκοσι πρώτοι κερδίζουν ένα κραγιόν δωρεάν. Πρέπει όμως να αγοράσουν προηγουμένως προϊόντα αξίας άνω των εβδομήντα ευρώ. Ντελίριο. Η Αμερική θρηνεί νεκρούς σ’ αυτούς τους αλλόκοτους συνωστισμούς. Θρίαμβος του κεφαλαίου ο καθένας τους. Οι ιδιοκτήτες των πολυκαταστημάτων τρίβουν τα χέρια. Αξιωθήκαμε κι εδώ στην Ψωραλέξαινα παρόμοια μεγαλεία. Και τρέχουμε ασθμαίνοντες να αδειάσουμε τα ράφια. Δεν έχει σημασία τι θα ψωνίσουμε. Φτάνει να ’ναι σε συμφέρουσα προσφορά. Να κοκορευτούμε στις φιλενάδες και τα φιλαράκια μας.
Αναρωτιέστε ορισμένοι γιατί θα βάλει λουκέτο το καφενείο του κυκλαδίτικου νησιού που με φιλοξένησε και φιλοξένησα το περασμένο Σαββάτο. Μέχρι τώρα ο, αγρότης επίσης, καφετζής ασφαλιζόταν στον ΟΓΑ. Του στοίχιζε ετησίως 1.200 €. Απ’ την 1η Γενάρη υπάγεται υποχρεωτικά και στο ΤΕΒΕ, αφού παύει η εξαίρεση που ίσχυε σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων. Τουλάχιστον 250 € μηνιαίως αθροίζονται σε 3.000 € τον χρόνο, ποσό πολλαπλάσιο των εισπράξεών του. Η δική του Μαύρη Παρασκευή. Διαβάζω πως στα μικρά χωριά κλείνουν και τα σχολεία. Οι δυσπρόσιτοι τόποι ερημώνουν. Μένουν ορφανά τα γερόντια. Οπου φτωχός κι η μοίρα του, είπαμε.
Πηγή www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ