Η Αμερική έδωσε τα κλειδιά στον Τραμπ

Ξημερώνει μια δύσκολη και απρόβλεπτη εποχή | (AP Photo/John Locher)
Προκλητικός, ακραίος, με σαφή ροπή προς τον σεξισμό και τον ρατσισμό. Αυτός είναι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ. Ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε την ανατροπή και κέρδισε στο θρίλερ των αμερικανικών εκλογών εγκαινιάζοντας μια νέα και αρκετά απρόβλεπτη εποχή. Κέρδισε το παιχνίδι της αντισυστημικής ψήφου, καθώς οι Αμερικανοί ταύτισαν την Χίλαρι Κλίντον με το «βαθύ» πολιτικοοικονομικό σύστημα της χώρας.
Το αποτέλεσμα της κάλπης προκαλεί σοκ και δέος παγκοσμίως, ενώ καταγράφεταισημαντική αλλαγή στον πολιτικό χάρτη της χώρας. Το μόνο σίγουρο είναι πως οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής βγαίνουν από μια δηλητηριώδη αναμέτρηση πιοδιχασμένες από ποτέ και το χάσμα που έχει δημιουργηθεί είναι δύσκολο να κλείσει.
Οι Ρεπουμπλικάνοι επιστρέφουν στον Λευκό Οίκο μετά από την οκταετία του Μπαράκ Ομπάμα, αν και δεν ήταν εντελώς... σίγουροι για τον υποψήφιο που κατέβασαν στην κούρσα.
Στον αντίποδα οι Δημοκρατικοί μπαίνουν σε μια περίοδο εσωστρέφειας, καθώς κατάφεραν να χάσουν μια εκλογική αναμέτρηση η οποία, πριν από μερικούς μήνες έδειχνε προς άνετη επικράτηση. 
Μοιραίο πρόσωπο, φυσικά, η Χίλαρι Κλίντον, μια γυναίκα που βρίσκεται για σχεδόν 25 χρόνια στην κεντρική πολιτική σκηνή των ΗΠΑ, και αποδείχθηκε πως ήταν ήδη αρκετά φθαρμένη πολιτικά για να κερδίσει ακόμη και αυτόν τον αντίπαλο. Η πρώην υπουργός Εξωτερικών δεν μπόρεσε κατά την εκστρατεία της να πείσει τους Αμερικανούς ψηφοφόρους πως είναι κάτι διαφορετικό και όχι ένα ακόμη «γρανάζι» του πολιτικοοιοκονομικού συστήματος που έχει επιφέρει τόσα πλήγματα στη εντός και εκτός συνόρων.
Αξίζει, ακόμη, να σημειωθεί ότι ένα από τα χαρακτηριστικά της προεκλογικής εκστρατείας είναι πως για πρώτη φορά σε αμερικανικές εκλογές τόσοι ξένοι ηγέτες, αλλά και επικεφαλής θεσμών εκτός ΗΠΑ τάχθηκαν ξεκάθαρα κατά του Ντόναλντ Τραμπ. Και, βέβαια, εγείρονται και σημαντικά ερωτήματα, μετά και την καλοκαιρινή ψήφο για Brexit, για το ποια θα είναι η κατεύθυνση που θα πάρει πολιτικά και η ίδια η Ευρώπη.
Μένει, τώρα, να φανεί εάν ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ θα συνεχίσει στον ίδιο ακραίο και διχαστικό δρόμο ή θα προσπαθήσει να εμφανιστεί ενωτικός. 'Εχει δώσει πολλές υποσχέσεις προς τους υποστηρικτές του και τους ψηφοφόρους, αλλά έχει διατυπώσει και πολύ περισσότερες απειλές εντός και εκτός ΗΠΑ.
Και αυτό είναι το πιο σοβαρό.

Τα μαθηματικά της κάλπης

Ο Τραμπ πέτυχε μια σειρά από εκπλήξεις σε αμφίρροπες πολιτείες, κερδίζοντας το Οχάιο και την Βόρεια Καρολίνα και κυρίως την Φλόριντα, ανατρέποντας όλα τα προγνωστικά. Κέρδισε επίσης την Τζόρτζια, την Γιούτα και την Αιόβα- πολιτείες που δεν ήταν εκ των προτέρων εξασφαλισμένες εκ των προτέρων. Οπως και την Πενσυλβάνια και στο τέλος του Ουινσκόνσιν.
«Κόκκινες» έγιναν ακόμα, μεταξύ άλλων η Ιντιάνα, το Κεντάκι, η Δυτική Βιρτζίνια, η Οκλαχόμα, η Αλαμπάμα, το Τενεσί, το Μισισιπή, το Κάνσας, την Βόρεια και Νότια Ντακότα, την Μοντάνα , το Μισούρι, το Τέξας, το Αϊνταχο.
Συνολικά απέσπασε 276 ψήφους εκλεκτόρων, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα αποτελέσματα από ακόμα πέντε πολιτείες. 
Η Κλίντον από την άλλη δεν κατάφερε να πλησιάσει καν τον μαγικό αριθμό χάνοντας την μια μετά την άλλη την αμφίρροπες πολιτείες, με εξαίρεση την Βιρτζίνια, όπου κυβερνήτης ήταν ο υποψήφιος αντιπρόεδρος της. 

Η πρώτη ομιλία Τραμπ ως προέδρου

«Συγγνώμη που σας άφησα να περιμένετε, σας ευχαριστώ πολύ», ήταν τα πρώτα λόγια του νέου προέδρου. Μόλις έλαβα μια κλήση από την υπουργό Κλίντον, μας συνεχάρη όλους για τη νίκη μας. Κι εγώ συνεχάρην εκείνη και την οικογένειά της για τον δύσκολο αγώνα που έφερε εις πέρας», είπε αμέσως μετά.
Ο Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι ήρθε η ώρα για την Αμερική να θεραπεύσει τις πληγές του διχασμού, «η ισχύς εν τη ενώσει». Και απευθυνόμενος σε όλους του Αμερικανούς είπε ότι θα είναι πρόεδρος όλων των Αμερικανών, ακόμα και αυτών που επέλεξαν να μην τον υποστηρίξουν στο παρελθόν.
«Δουλεύοντας μαζί, θα αρχίσουμε το επείγον καθήκον για να ξαναχτίσουμε το έθνος μας. Η χώρα μας έχει τρομερές δυνατότητες, κάθε Αμερικανός θα έχει τη δυνατότητα να κάνει πραγματικότητα των δυνατοτήτων του. Πρέπει να φιάξουμε τα κέντρα των πόλεων, θα ξαναφτιάξουμε τις υποδομές μας που θα γίνουν αξεπέραστες. Και δώσουμε εργασία σε εκατομμύρια ανθρώπους. Θα φροντίσουμε επιτέλους τους σπουδαίους βετεράνους μας» πρόσθεσε ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ.
Συνεχίζοντας τις υποσχέσεις του και με τόνο θριαμβευτή ο Ντόναλντ Τραμπ σημείωσε «Θα συγκεντρώσουμε τα πιο φωτεινά μυαλά, θα διπλασιάσουμε την ανάπτυξή μας και να έχουμε την πιο δυνατή οικονομία στον πλανήτη. Την ίδια στιγμή θα έχουμε καλές σχέσεις με όσα έθνη επιθυμούν να έχουν καλές σχέσεις. Πρέπει να διεκδικήσουμε εκ νέου το πεπρωμένη της χώρας μας και να έχουμε μεγάλα και τολμηρά όνειρα». 
Ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ αφού ευχαρίστησε τους... πάντες κατέληξε λέγοντας «Αγαπώ αυτή τη χώρα. Θα είστε πολύ περήφανοι για τον πρόεδρό σας».
Πηγή www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ