Ποιος μπορεί να απαντήσει στον Γιάνη Βαρουφάκη;


Γιάνης ΒαρουφάκηςEUROKINISSI / ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Σε συνέντευξή του σήμερα στο Liberal.gr ο πρώην υπουργός οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης απαντά με επίσημα στοιχεία στις εναντίον του επιθέσεις και κατηγορίες, ότι χαντάκωσε τη χώρα και πήγε πίσω την «ανάπτυξη» που είχε προετοιμάσει η συγκυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου.
Ο κ. Βαρουφάκης επιτίθεται όχι μόνο στον δόκτορα Σόιμπλε και το σχέδιο του να πετάξει την Ελλάδα έξω από την Ευρωζώνη, αλλά και στους κυρίους Ντράγκι και Στουρνάρα, καθώς και στο ελληνικό χρεοκοπημένο τραπεζικό σύστημα, για τη συνειδητή συμμετοχή τους στο σχέδιο οικονομικής ασφυξίας και πρόκλησης  bank run που προκάλεσαν με στόχο την πτώση της κυβέρνησης ή την υποταγή της,  υπέρ των συμφερόντων των δανειστών και της τρόικας εσωτερικού. Ιδού ένα απόσπασμα της συνέντευξης:
«Την περίοδο της διαπραγμάτευσης Φεβρουαρίου-Ιουνίου η τρόικα επιχείρησε να οδηγήσει την οικονομία μας σε ασφυξία μέσω μιας σειράς μεθόδων που στόχο είχαν τον τερματισμό της οποιασδήποτε διαπραγμάτευσης του αποτυχημένου προγράμματός της. Παρόλα αυτά, η μη επιβολή νέων μέτρων λιτότητας και η αποτελεσματική δημοσιονομική διαχείριση κατάφεραν όχι μόνο να μην δημιουργήσουν απώλειες αλλά να φέρουν την σταθεροποίηση: μικρή άνοδος στο ΑΕΠ, μικρή άνοδος στο πρωτογενές αποτέλεσμα, και ανεπαίσθητη μείωση στο δημόσιο χρέος.
-Τότε γιατί σας κατηγορούν για απώλεια πολλών δεκάδων δισεκατομμυρίων;
Πολλές από τις κατηγορίες κινούνται στην σφαίρα του γελοίου (π.χ. «έχασα» τα 10,9 δις του ΤΧΣ,  απωλέσθη ΑΕΠ σε σχέση με τις προβλέψεις της προηγούμενης κυβέρνησης). Οι υπόλοιπες αφορούν το πραγματικό κόστος που επέφεραν το κλείσιμο των τραπεζών και των capital controls. Πράγματι, η οικονομία υπέστη μέγα, αρνητικό σοκ την 29η Ιουνίου όταν έκλεισαν οι τράπεζες.
Το ερώτημα όμως τίθεται: Ποιος ευθύνεται για το κλείσιμο των τραπεζών και τα capital controls; Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που υπέγραψα για να μην υπάρξουν διαπληκτισμοί στα καταστήματα των τραπεζών; Ή μήπως το ότι η ΕΚΤ έκλεισε τον ELA;
Όσο για το bank run να θυμίσω ότι το ξεκίνησε στις 15 Δεκεμβρίου 2014 ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος με μια αμίμητη στα χρονικά των κεντρικών τραπεζών πρόβλεψη ότι θα υπάρξει έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, καθώς και ο τότε πρωθυπουργός ο οποίος προέβλεπε ότι, αν κερδίσει τις εκλογές ο Σύριζα, την επομένη δεν θα λειτουργούν τα ΑΤΜ. Σε ποια άλλη χώρα έχει προσπαθήσει να μείνει στην εξουσία κυβέρνηση με τέτοια αθέμιτα μέσα;».
Ο Γιάνης Βαρουφάκης επιμένει και σήμερα στην παλιά του πρόταση για την έξοδο από τον κύκλο της χρεοκοπίας, της ύφεσης και του χρέους. Η πολιτική που υποστηρίζει είναι η εξής:
«Η μόνη λύση είναι η πρόταξη της ουσιαστικής αναδιάρθρωσης χρέους (με τα debt swaps που είχα προτείνει, αντί για τις ευκολίες πληρωμών ενός μη βιώσιμου χρέους που συζητούν) ώστε να ανοίξει ο δρόμος για:
* Στόχο πρωτογενούς που να μην ξεπερνά το 1% με 1,5% του ΑΕΠ τα επόμενα 20 χρόνια, δραστική μείωση όλων των φορολογικών συντελεστών.
* Δημιουργία συστήματος πληρωμών που βασίζεται στο Taxisnet και δίνει την δυνατότητα ταυτόχρονης ακύρωσης ληξιπρόθεσμων οφειλών ιδιωτών προς το κράτος, τους κράτους προς τους ιδιώτες αλλά και ιδιωτών προς ιδιώτες.
* Αναπτυξιακή τράπεζα, σε συνεργασία με την ΕΤΕπ.
* Δημόσια «κακή» τράπεζα για διαχείριση των κόκκινων δανείων.
* Βαθιές μεταρρυθμίσεις στην αγορά προϊόντων που να στοχεύσουν τα ολιγοπώλια (π.χ. σουπερμάρκετ) και στην δημόσια διοίκηση».
Για το 3ο Μνημονίο, ο Γ. Βαρουφάκης επιμένει ότι «πρόκειται για ένα πρόγραμμα σχεδιασμένο να αποτύχει με στόχο να οδηγήσει την χώρα, όπως ονειρεύεται ο κ. Σόιμπλε, εκτός ευρώ, αφού έχει εκχωρηθεί ό,τι περιουσιακό στοιχείο απέμεινε».
Υποθέτουμε ότι δεξιοί και αριστεροί πολιτικοί, οικονομολόγοι και τραπεζίτες, κάτι νεότερο θα πρέπει να βρουν να τον κατηγορήσουν, καθώς εκτός των άλλων αριθμών και στοιχείων με τα οποία έχει απαντήσει, ο πρώην υπουργός καταθέτει ότι εν μέσω συγκρούσεων με την τρόικα αυτός ζητούσε επιτακτικά τα πιο κάτω απαραίτητα μέτρα κατά της κρίσης, που δεν θα έλεγε κανείς ότι είναι και τόσο βορειοκορεάτικα:
«Μείωση του ΦΠΑ, μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων στο 20%, ψηφιοποίηση των συναλλαγών για πάταξη της φοροδιαφυγής, μια δημόσια κακή τράπεζα για σωστή διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, μια αναπτυξιακή τράπεζα σε συνεργασία με την Ε.Τ.Επενδύσεων, στην οποία θα περνούσαν τα περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου κλπ. Αντίθετα η τρόικα επέμενε (και πέτυχε) αποπνικτικές για τον ιδιωτικό τομέα αυξήσεις των φορολογικών συντελεστών, αλόγιστες ιδιωτικοποιήσεις εκτός αναπτυξιακού προγράμματος, μειώσεις ΕΚΑΣ και επικουρικών συντάξεων με μεγάλο αρνητικό πολλαπλασιαστή».
Πηγή www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ