Σάββατο, 12 Νοεμβρίου 2016

Υπέρ της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων η νέα υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου


Υπέρ της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων τάχθηκε η νέα υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου μιλώντας στην ΕΡΤ υπογραμμίζοντας πως οι θεσμοί δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους στο θέμα αυτό. Έχουμε ένα πολύ ισχυρό όπλο στα χέρια μας είπε η κ Αχτσιόγλου, το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων και τόνισε πως η γραμμή άμυνάς μας είναι να επανέλθουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις.
Στόχος, όπως δήλωσε, «είναι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και να αποκτήσουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις ουσιαστικό περιεχόμενο, διότι, αυτήν τη στιγμή, το δικαίωμα στη συλλογική διαπραγμάτευση τυπικά μπορεί να ισχύει, στην πράξη, όμως, έχει ουσιαστικά καταργηθεί. Και έχει καταργηθεί, καθώς με τις απορρυθμίσεις που συνέβησαν από το 2010 έως το 2014, έχει γίνει μία μετατόπιση του κέντρου βάρους διαπραγμάτευσης στο ατομικό επίπεδο. Είναι προφανές ότι στο επίπεδο της ατομικής σύμβασης εργασίας ο εργαζόμενος δεν έχει πραγματική διαπραγματευτική ισχύ».
Αναφορικά με το θέμα των ομαδικών απολύσεων, είπε ότι «το ΔΝΤ έχει ανοίξει τα χαρτιά του και ζητά αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν έχει τεθεί από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να μην αλλάξει το νομικό πλαίσιο προστασίας των εργαζομένων από τις ομαδικές απολύσεις».
Για τα κατώτατο μισθό ανέφερε πως υπάρχουν συναινέσεις στο εσωτερικό της χώρας ενώ για την μαύρη εργασία δήλωσε ότι θα γίνουν στοχευμένοι έλεγχοι κατά της αδήλωτης εργασίας.
Η υπουργός Εργασίας έδωσε έμφαση στον τρόπο αντιμετώπισης της αδήλωτης και της υποδηλωμένης εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό, είπε ότι θα δοθεί ιδιαίτερο βάρος στη λειτουργία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας«Θα ξεκινήσουμε έναν συνολικό ανασχεδιασμό, ώστε οι έλεγχοι να είναι πραγματικά στοχευμένοι και αποτελεσματικοί»σημείωσε. «Πρώτη προτεραιότητα», σύμφωνα με την κ. Αχτσιόγλου«είναι η πραγματική λειτουργία του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, το οποίο έχει τη δυνατότητα να αποτυπώνει σε ενεστώτα χρόνο τις επιχειρήσεις που έχουν επικινδυνότητα παραβατικότητας». Παράλληλα, όπως τόνισε, θα ενισχυθούν οι προσλήψεις σε ελεγκτικούς μηχανισμούς και, κυρίως, στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας. Υπογράμμισε δε ότι έχει ήδη εκπονηθεί ένας οδικός χάρτης, με τη βοήθεια της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, που περιέχει 25 στοχευμένες δράσεις με χρονοδιαγράμματα.
Τάχθηκε επίσης υπέρ της σωστής εφαρμογής του συνδικαλιστικού νόμου με σεβασμό της αυτονομίας και της ελευθερίας των συνδικαλιστικών οργανώσεων.
«Θα εξετάσουμε να υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια στις εκλογές των συνδικαλιστικών οργανώσεων, αλλά και στον τρόπο χρήσης των αδειών» ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας, ωστόσο ότι υπάρχει μία λεπτή ισορροπία«Οποιαδήποτε παρέμβαση γίνει σε αυτό το πεδίο θα πρέπει να σέβεται πλήρως την αυτονομία των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Είναι συνταγματικό ζήτημα» ξεκαθάρισε η υπουργός Εργασίας.
Δεν τέθηκε το θέμα των τριετιών στην διαπραγμάτευση, ανέφερε, ενώ για τηνκαταπολέμηση της ανεργίας επισήμανε πως θα ανοίξουν 80.000 θέσεις εργασίας μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ.
Όπως σχολίασε, «το ζήτημα των τριετιών στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά σημαντικό, γιατί έχουμε πολύ χαμηλό κατώτατο μισθό. Οι τριετίες βοηθούν στο να αποκτά ο μισθός μία βιοποριστική λειτουργία και να έχει και μία ωρίμανση στη διάρκειά του. Δεν τίθεται θέμα για κατάργηση τριετιών».
Σχετικά με τον κατώτατο μισθό, η κ. Αχτσιόγλου δήλωσε ότι οι θεσμοί δεν θέτουν ζήτημα ύψους του κατώτατου μισθού, αλλά η συζήτηση επικεντρώνεται στον τρόπο διαμόρφωσής του.
Σχολιάζοντας το θέμα της ανεργίας, η κ. Αχτσιόγλου δήλωσε ότι έχει γίνει μία πραγματικά καλή δουλειά, λέγοντας ότι, από τη στιγμή που ανέλαβε αυτή η κυβέρνηση, σε συνθήκες κρίσης, η ανεργία έχει μειωθεί κατά τρεις μονάδες. «Σύμφωνα με τη χθεσινή μελέτη της Κομισιόν, που δόθηκε στη δημοσιότητα, θα συνεχίσει να βαίνει μειούμενη»επεσήμανε.
Παράλληλα, τόνισε ότι η χρήση των αποθεματικών είναι λελογισμένη και γίνεται για την προστασία των συντάξεων. Ανέφερε δε ότι, στην παρούσα φάση, υπήρξαν αυξημένες ταμειακές ανάγκες, καθώς τον Δεκέμβριο θα πληρωθούν οι συντάξεις του Δεκεμβρίου και του Ιανουαρίου.
Επίσης, η υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι, «στις 5 Δεκεμβρίου, θέλουμε να είμαστε στο Eurogroup με μία συμφωνία σε σχέση με τη δεύτερη αξιολόγηση». Όπως σημείωσε, οι θεσμοί δεν έχουν ανοίξει πλήρως τα χαρτιά τους, ενώ υποστήριξε ότι στη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά η κυβέρνηση έχει πολύ ισχυρά «όπλα». Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας, «το πιο βασικό όπλο είναι το πόρισμα της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, μία Επιτροπή η οποία συγκροτήθηκε από κοινού με τους δανειστές, επομένως, είναι αποδεκτή και από τις δύο πλευρές».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου