Ποιοι είναι οι νέοι υπουργοί Οικονομίας, Εργασίας, Παιδείας, Επικρατείας και Πολιτισμού





Δέκα πέντε είναι τα νέα πρόσωπα στη κυβέρνηση.
Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου τοποθετήθηκε στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης με υφυπουργό τον Στέργιο Πιτσιόρλα και  ο Κώστας Γαβρόγλου τοποθετήθηκε υπουργός Παιδείας με υφυπουργούς τον Δημήτριο Μπαξεβανάκη και τον Κωνσταντίνο Ζουράρι.
Στο υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης υπουργός τοποθετήθηκε η Έφη Αχτσιόγλου ενώ στο υπουργείο Οικονομικών υφυπουργός τοποθετήθηκε η Κατερίνα Παπανάτσιου.
Αλλαγή ηγεσίας στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού  με υπουργό τη Λυδία Κονιόρδου και υφυπουργό Αθλητισμού τον Γεώργιο Βασιλειάδη.
Στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναπληρωτής υπουργός τοποθετήθηκε ο Σωκράτης Φάμελος, στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών υφυπουργός ο Νικόλαος Μαυραγάνης, στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, υφυπουργός οΝεκτάριος Σαντορινιός και στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υφυπουργός ο Βασίλειος Κόκκαλης.
Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ ο Δημήτριος Λιάκος και υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος ο Δημήτριος Τζανακόπουλος.
Ο νέος υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης  Παπαδημητρίου είναι πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών Levy του Bard College (ΗΠΑ) και αντιπρόεδρος και καθηγητής Οικονομικών στο Bard. Ήταν διακεκριμένος μελετητής στην Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών της Σανγκάης, έχει καταθέσει σε ακροάσεις της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων του Αμερικανικού Κογκρέσου.
Διετέλεσε επίσης αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου του Εμπορικού Ελλείμματος του Αμερικανικού Κογκρέσου και μέλος του Ειδικού Συμβουλίου Πολιτικών Ανταγωνιστικότητας για την Διάθεση Κεφαλαίων. Έχει συγγράψει ή επιμεληθεί 13 βιβλία, ενώ έχει κάνει και πολλές δημοσιεύσεις άρθρων.
Ο νέος υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου γεννήθηκε το 1947 στην Κωνσταντινούπολη. Είναι βουλευτής Επικρατείας και ομότιμος Καθηγητής Ιστορίας των Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει σπουδάσει στα Πανεπιστήμια Lancaster και Cambridge και Λονδίνου από όπου έλαβε το διδακτορικό του. Είναι επίσης: Ερευνητής και διδάσκων σε Cambridge, Harvard, Boston University, Istanbul Teknik Universitesi, Πανεπιστήμιο Πατρών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Dibner Institute for the History of Science, Chemical Heritage Foundation, Centre Alexandre Koyre. Μιλάει: Αγγλικά, Γαλλικά και Τουρκικά.Είναι από τα ιστορικά στελέχη της Αριστεράς. Ήταν γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου Βοηθών Επιμελητών 1980-1981, μέλος διαφόρων επιτροπών για θέματα εκπαίδευσης του ΚΚΕ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ, ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ και ΣΥΡΙΖΑ.
Η νέα υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου έχει γεννηθεί το 1985 στα Γιαννιτσά και σπούδασε στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου. Είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και μέχρι πρότινος διευθύντρια του γραφείου του Γιώργου Κατρούγκαλου, στο υπουργείο Εργασίας και επικεφαλής της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς για τα εργασιακά.
Ο 34χρονος νέος υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ήταν μέχρι πρότινος ο  διευθυντής  του Πρωθυπουργικού Γραφείου. Γνωρίστηκε με τον Αλέξη Τσίπρα όταν ο πρωθυπουργός ήταν γραµµατέας της Νεολαίας του Συνασπισµού, θέση στην οποία τον διαδέχτηκε το 2005. Αμέσως μετά υπηρέτησε ως νομικός σύμβουλος του αρχηγού του κόμματος ενώ είχε επίσης αναλάβει ως νομικός και επικεφαλής αρμόδιας επιτροπής να μελετήσει όλο το νομικό πλέγμα που αφορά τις δανειακές υποχρεώσεις της χώρας.
Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής Αθηνών. Τελείωσε μεταπτυχιακό στην φιλοσοφία του Δικαίου στην ίδια σχολή. Υποψήφιος Διδάκτορας της Θεωρίας του Δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.Από το 2000 μέχρι το 2004 υπήρξε ενεργό μέλος του Δικτύου Αυτόνομων Ριζοσπαστικών Αριστερών Σχημάτων. Συμμετείχε στις διαδικασίες ίδρυσης του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ και του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ το 2002 στη Φλωρεντία, καθώς επίσης και στη διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ στην Αθήνα το 2006.
Η νέα υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου είναι η γνωστή Ελληνίδα ηθοποιός, που έχει διακριθεί για τη συμμετοχή της στο θέατρο, κυρίως σε αρχαιοελληνικές τραγωδίες. Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 16 Οκτωβρίου 1953 και σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών από το 1971 έως το 1974. Το 1977 αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ