Αποσυνδέουν χρέος και γερμανικές εκλογές

AP Photo/Markus Schreiber


Τον τελευταίο μήνα έχουν και πάλι ενταθεί οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που αφορούν την Ελλάδα και την ελάφρυνση του χρέους, την οποία και αναζητά επίμονα η κυβέρνηση της Αθήνας.
Στις δηλώσεις του αυτές ο Σόιμπλε επαναλαμβάνει σχεδόν πάντοτε τα ίδια πράγματα. Οτι, δηλαδή, ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δεν μπορεί να γίνει πριν από το 2018, ότι το χρέος δεν αποτελεί τώρα σημαντικό πρόβλημα και ότι η Αθήνα θα πρέπει να προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και κυρίως να μεταρρυθμίσει την κρατική διοίκηση.
Στην Αθήνα εκλαμβάνουν τις δηλώσεις αυτές ως άρνηση του Βερολίνου να προχωρήσει σε ελάφρυνση του χρέους, καθώς τον Σεπτέμβριο του 2017 θα διεξαχθούν οι εθνικές εκλογές στη Γερμανία.
Τι λένε όμως στη γερμανική πρωτεύουσα για το θέμα αυτό;
Είναι οι εκλογές του 2017 η βασική αιτία; Οχι ακριβώς:
◼ Οι εκλογές του 2017 παίζουν σημαντικό ρόλο, όχι όμως και τον αποκλειστικό στην άρνηση του Βερολίνου να ελαφρύνει τώρα το χρέος. Οποιαδήποτε αλλαγή στο ελληνικό πρόγραμμα βοήθειας θα πρέπει να περάσει και να εγκριθεί από το γερμανικό Κοινοβούλιο. Τη στιγμή αυτή δεν υπάρχει πλειοψηφία για κάτι τέτοιο, καθώς μάλιστα δεν έχει ξεκαθαριστεί ο ρόλος του ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα, κάτι που από μόνο του προκαλεί αντιδράσεις στο εσωτερικό της γερμανικής συντηρητικής παράταξης, μια και υπάρχουν και φωνές που λένε πως πρέπει εδώ και τώρα να διακοπεί η βοήθεια προς την Ελλάδα. Ο Σόιμπλε γνωρίζει πως δεν θα έχει καμιά τύχη μια αίτησή του στο γερμανικό Κοινοβούλιο για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
◼ Στο γερμανικό ΥΠΟΙΚ υποστηρίζουν με έμφαση ότι έχει μεγάλη σημασία να ολοκληρωθεί το 2018 το ελληνικό πρόγραμμα και μάλιστα με επιτυχία. Δεν μπορούμε –υποστηρίζουν– να πούμε ποιες θα είναι οι ανάγκες της Ελλάδας τότε και σε τι βαθμό θα πρέπει να ελαφρυνθεί το ελληνικό χρέος, εάν πρώτα δεν έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα.
◼ Στο υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα δεν έχει πραγματικό πρόβλημα με το χρέος της μέχρι το 2021, καθώς τα επιτόκια που αποπληρώνει είναι πάρα πολύ χαμηλά, χαμηλότερα ακόμη και από αυτά που πληρώνουν άλλες χώρες, ακόμη και οι δανειστές της.
◼ Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τονίζει πάντοτε με έμφαση στις δηλώσεις του την αναγκαιότητα μεταρρύθμισης της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, η οποία σύμφωνα με όσα έχει παλαιότερα υποστηρίξει δεν βρίσκεται στο επίπεδο των άλλων χωρών της Ε.Ε.
Να σημειωθεί εδώ πως το Βερολίνο είχε στηρίξει πολλές ελπίδες στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, την οποία έβλεπε και ως την τελευταία ευκαιρία για να απαλλαγεί το ελληνικό κράτος από τη διαφθορά, την κακοδιοίκηση, το κομματικό και πελατειακό κράτος.
Περίμενε πως ο Αλέξης Τσίπρας θα προχωρούσε στη μεγάλη μεταρρύθμιση.
Τώρα, στη γερμανική πρωτεύουσα δηλώνουν «απογοητευμένοι», καθώς πιστεύουν πως τίποτε δεν άλλαξε στον τομέα αυτό στην Ελλάδα.
Το πελατειακό κράτος κυριαρχεί, ενώ, όπως λένε, και πάλι οι κομματικοί ημέτεροι έχουν αναλάβει καίριες θέσεις στον κρατικό μηχανισμό.
Και δεν είναι μόνον το Βερολίνο αλλά και οι Βρυξέλλες που θεωρούν πως η ελληνική κρατική διοίκηση πρέπει να αποπολιτικοποιηθεί.
Το θεωρούν βασική παράμετρο, ώστε να επιστρέψει η ανάπτυξη στη χώρα και επιτέλους να βγει από την περιδίνηση της οικονομικής κρίσης.
Πηγή www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ