Και ο Σόιμπλε το... βιολί του

Βόλφγκανγκ Σόιμπλε «Η Ελλάδα δεν έχει κάνει αρκετά για εφαρμόσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις», είπε | AP Photo/Markus Schreiber
Οι Έλληνες ζουν πέρα από τις δυνατότητες τους, σύμφωνα με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος μιλώντας σήμερα σε τραπεζικό συνέδριο στην Φρανκφούρτη επανήλθε σε στερεοτυπικές δηλώσεις για τη συλλογική ενοχή των Ελλήνων στα χρόνια της κρίσης.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών εξαπέλυσε νέα επίθεση εναντίον της Ελλάδας υπογραμμίζοντας πως οι πολίτες «έχουν σημαντικά υψηλότερες κοινωνικές και συνταξιοδοτικές παροχές, σε σχέση με το ακαθάριστο εγχώριο εισόδημα τους, όπως επίσης σε σχέση με τη Γερμανία».
Μήνυμα κατά της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους έστειλε για τρίτη φορά μέσα σε μία εβδομάδα ο κ. Σόιμπλε, που επανέλαβε ότι κάτι τέτοιο θα έκανε κακό στη χώρα μας, η οποία «δεν θα έχει πρόβλημα με την εξυπηρέτηση του χρέους την επόμενη δεκαετία». 
Μάλιστα, ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι αν γίνει διαγραφή χρέους, δεν θα προχωρήσουν οι «μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί. Έτσι δεν προσφέρουμε στην Ελλάδα καμία καλή υπηρεσία». «Θα συμβεί το αντίθετο από το επιδιωκόμενο», ανέφερε.
Μπορεί να είπε ότι η Αθήνα έχει κάνει «αρκετά με τις μεταρρυθμίσεις στη διοίκηση, το εργατικό δίκαιο και την εσωτερική αγορά, που θα μπορούσαν να την οδηγήσουν στην ανάπτυξη», αλλά σημείωσε ότι «δεν έχει κάνει αρκετά για εφαρμόσει» όσα υποσχέθηκε.
Σχετικά με τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα ο Γερμανός υπουργός σημείωσε πως «θα συζητήσουμε για τον μελλοντικό ρόλο του Ταμείο στα προγράμματα διάσωσης».
Θυμίζουμε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να συζητήσουν για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα ο Σόιμπλε κατηγόρησε την Κομισιόν ότι υπερβαίνει την εντολή της και την προέτρεψε να επικεντρωθεί στην επιβολή της τήρησης των δημοσιονομικών κανόνων στην ευρωζώνη.

Η σκληρή γραμμή του για το Brexit

Σε δηλώσεις του στους Financial Times προειδοποίησε πως η Βρετανία δεν μπορεί να επιλέξει ένα Brexit «α λα καρτ» που θα της επιτρέπει πρόσβαση στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά και να ελέγχει την ίδια στιγμή τη μετανάστευση.
«Είναι το πλήρες μενού ή τίποτα απολύτως» είπε χαρακτηριστικά υπογραμμίζοντας πως η Βρετανία, ακόμα και όταν ολοκληρωθεί το Brexit, θα υποχρεώνεται από τις δεσμεύσεις της απέναντι στην Ε.Ε. για πολλά χρόνια, στον τομέα της δημοσιονομικής πολιτικής για παράδειγμα, αλλά και όσον αφορά τους λογαριασμούς που η χώρα πρέπει να πληρώσει στην Ένωση.
«Είναι πιθανό να υπάρξουν ορισμένες δεσμεύσεις που θα διατηρηθούν μετά την έξοδο (...) και ακόμη εν μέρει έως το 2030», είπε στους FT συμπληρώνοντας ότι η Ε.Ε. δεν μπορεί «να δώσει γενναιόδωρες επιστροφές χρημάτων».

Το Βερολίνο θα συνεργαστεί με τον Τραμπ

Στο μεταξύ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Sueddeutsche Zeitung» διαβεβαίωσε για τη συνεργασία της Γερμανίας με τον Ντόναλντ Τραμπ, αναφέροντας ότι «πρέπει να σεβαστούμε την ψήφο των Αμερικανών και να εργαστούμε από κοινού, με τη νέα κυβέρνηση».
Σε ερώτηση για τον νέο υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, ο οποίος εικάζεται πως θα είναι ο Στίβεν Μνοσίν, ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος θα συνεργαστεί ανεξάρτητα του ποιος θα είναι απέναντί του.
Πηγή www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ