Η σφαγή της Σρεμπρένιτσα που… θυμήθηκαν κάποιοι «οπαδοί» της


Στις 11 Ιουλίου 1995 μια στρατιωτική ομάδα υπό την ηγεσία του Σέρβου εθνικιστή Ράτκο Μλάντιτς εισέρχεται στη Βοσνιακή Σρεμπρένιτσα και υπό το βλέμμα Ολλανδών κυανόκρανων του ΟΗΕ σφαγιάζει περίπου 8.000 άμαχους μουσουλμάνους άνδρες και νεαρά αγόρια.
Η Σρεμπρένιτσα ήταν μια κωμόπολη 6.000 κατοίκων στη Νότια Βοσνία η οποία είχε κηρυχθεί ασφαλής περιοχή από τα στρατεύματα του ΟΗΕ δύο χρόνια νωρίτερα και φυλασσόταν από Ολλανδούς στρατιώτες. Κατά την διάρκεια του εμφυλίου πολέμου που προηγήθηκε, κατέφυγαν στην πόλη περίπου 20.000 Βόσνιοι πρόσφυγες μουσουλμανικής πλειοψηφίας στην πλειοψηφία τους.
Η σερβική πλευρά επιτέθηκε και κατά τη διάρκεια της κατάληψης της πόλης συγκέντρωσε τους άνδρες και τα αγόρια ηλικιών από 14-75, πετώντας τα πτώματα σε ομαδικούς τάφους.
Πρόκειται για την μεγαλύτερη ομαδική σφαγή που λαμβάνει χώρα σε ευρωπαϊκό έδαφος μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η στάση των κυανόκρανων που παρέμειναν θεατές στο κτηνώδες επεισόδιο οδήγησε στην παραίτηση της Ολλανδικής κυβέρνησης αλλά και την καταδίκη του Ράντοβαν Κάρατζιτς σε 40 χρόνια φυλάκιση για την συμμετοχή του.
Σύμφωνα με έρευνες, αλλά και φωτογραφικά ντοκουμέντα που ήρθαν στο φως αργότερα, στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα φέρονται να έλαβαν μέρος και Έλληνες εθνικιστές που συμμετείχαν μέσω της οργάνωσης Ελληνική Εθελοντική Φρουρά στη μεγάλη σφαγή. Μάλιστα οι ίδιοι φέρονται να ανάρτησαν στην πόλη και την ελληνική και τη βυζαντινή σημαία, ύστερα από παραίνεση των Σέρβων.
Εικοσιένα χρόνια αργότερα, απολύτως συνειδητά μια ομάδα φιλάθλων της Εθνικής ομάδας επέλεξε να σπιλώσει τη μνήμη των χιλιάδων σφαγιασθέντων Βόσνιων στον χτεσινό αγώνα μεταξύ Ελλάδας – Βοσνίας.





















Με δεδομένη την ιστορική σχέση Ελλήνων και Σέρβων εθνικιστών, οι αναφορές σε «ανεγκέφαλους οπαδούς» δεν φαίνεται να αποτυπώνουν την πραγματικότητα. Αντιθέτως πρόκειται για συνειδητή ενέργεια, η οποία είναι απολύτως αναγκαίο να διαλευκανθεί και οι υπεύθυνοι να τιμωρηθούν για να μην μπορεί αυτό το πανό να αμαυρώσει την εικόνα των χιλιάδων Ελλήνων που στάθηκαν απέναντι στις πρακτικές εθνοκαθάρσεων κατά τον σκληρό εμφύλιο πόλεμο, αλλά και εναντίον της ΝΑΤΟϊκής επέμβασης που ακολούθησε.

Πηγή www.altsantiri.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ