Ρέγκλινγκ: Θα παρουσιάσω τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος το Δεκέμβριο



Oλοκληρώθηκε λίγο πριν τις οκτώ η συνεδρίαση του Eurogroup, όπου μεταξύ άλλων συζητήθηκε και η πρόοδος στο ελληνικό πρόγραμμα.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος του Eurogroup,Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο ίδιος εξέφρασε την επιθυμία όλων των εταίρων για την γρήγορη και έγκαιρη ολοκλήρωση της β’αξιολόγησης. Ο Ντάισελμπλουμ δήλωσε πως περιμένουν την σχετική έκθεση προόδου από τον ESM ενώ πρόσθεσε πως η Ελλάδα θα πρέπει να ολοκληρώσει μια σειρά μεταρρυθμίσεων σε αρκετούς τομείς, όπως στο κοινωνικό κράτος, στην αγορά εργασίας, αλλά και σε ορισμένα δημοσιονομικά μέτρα που αφορούν τόσο το 2017 όσο και το 2018.
«Μας ενημέρωσαν οι εκπρόσωποι των θεσμών για την εποικοδομητική συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, την πρόοδο που έχει σημειωθεί, προκειμένου να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση το συντομότερο»,  ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup , Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Ο ίδιος παρέπεμψε στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, όταν ο Eυρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM) θα έχει περισσότερα στοιχεία για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ρύθμισης του ελληνικού χρέους και θα έχουν αξιολογηθεί οι μεταρρυθμίσεις του δεύτερου προγράμματος. 
Ο Ντάισελμπλουμ είπε πως στο Eurogroup του Δεκεμβρίου, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα ασχοληθούν εκτενέστερα με το θέμα της Ελλάδας.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Eurogroup, το ΔΝΤ είναι έτοιμο να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα καθώς, όπως είπε, ο Πολ Τόμσεν έχει εκφράσει την πρόθεση του ΔΝΤ να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το όλο θέμα.
Από την πλευρά του, ο Πιερ Μοσκοβισί ανακοίνωσε πως οι Θεσμοί θα επιστρέψουν στην Ελλάδα την ερχόμενη εβδομάδα ενώ παράλληλα εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία και μάλιστα γρήγορα.
Επίσκεψη στην Αθήνα πριν το τέλος του Νοεμβρίου που θα συμβάλει στην «επιτυχία» των συζητήσεων, ανακοίνωσε ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισίκατά την είσοδό του στο σημερινό Eurogroup. Ερωτηθείς σχετικά με τη νέα σύσταση της κυβέρνησης, ο Γάλλος επίτροπος εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παρέμεινε στη θέση του υπουργού Οικονομικών και τον χαρακτήρισε «αξιόπιστο» και «θετικό» συνομιλητή. Επιπλέον, ανέφερε πως στηνεπικείμενη επίσκεψή του στην Αθήνα θα συναντηθεί με τα νέα μέλη της κυβέρνησης, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα συνεχιστεί η καλή συνεργασία.
Ο Κλάους Ρέγκλινγκ με τη σειρά του, του ESM, δήλωσε επίσης αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, τα οποία, όπως είπε, προτίθεται να παρουσιάσει ο ίδιος μέσα στον Νοέμβριο στο EuroWorkingGroup και στο Eurogroup το Δεκέμβριο. 
O ίδιος πρόσθεσε πως «υπάρχει πρόοδος» στην προετοιμασία αυτών των μέτρων, ωστόσο δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί. Σημείωσε επίσης πως εφόσον εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα θα έχουν «εμφανές θετικό αποτέλεσμα στο ελληνικό χρέος».

 will present proposal on short term debt measures to EWG later in Nov and to  in Dec

Τέλος, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, επεσήμανε πως ο πρόσφατος ανασχηματισμός της ελληνικής κυβέρνησης ερμηνεύτηκε ως ένδειξη της πολιτικής βούλησης της Ελλάδας να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται, ενώ πρόσθεσε πως η ευρωζώνη οφείλει από την πλευρά της να τηρήσει τις δεσμεύσεις της σε σχέση με το χρέος.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Παφίλης στη Βουλή: «Ο Λασκαρίδης σας *** πατόκορφα» (βίντεο)