Τι πιστεύουν οι Ευρωπαίοι για την βία κατά των γυναικών

Κακοποίηση γυναικών
Το τελευταίο ευροβαρόμετρο είναι αποκαλυπτικό για την αντίληψη που έχουν οι άνδρες στην Ευρωπαϊκή Ενωση σχετικά με το «μη συναινετικό σεξ», για την σεξουαλική βία εναντίον των γυναικών και για το εάν τελικώς οι γυναίκες προκαλούν την βία με τη συμπεριφορά τους ή το ντύσιμο τους.
Οι πιο ανησυχητικές τάσεις εντοπίστηκαν σε χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης.
Ενδεικτικά:
► Σχετικά με τον «ρόλο των θυμάτων»
Σχεδόν ένας στους πέντε ερωτηθέντες στην Ε.Ε. (17%) συμφωνεί ότι η βία κατά των γυναικών συχνά προκαλείται από το ίδιο το θύμα, αλλά πάλι τα ποσοστά διαφέρουν σημαντικά.
Για παράδειγμα η Λετονία είναι η μοναδική χώρα ότι η πλειοψηφία συμφωνεί με αυτή την άποψη- ότι δηλαδή συχνά φταίει το θύμα- σε ποσοστό 57% και ακολουθεί η Λιθουανία (45%) και μετά η Μάλτα (40%).
Στην άλλη άκρη με ποσοστό μόνο 6% είναι η Ολλανδία και 9% η Σουηδία. Ο σχετικός χάρτης δείχνει ότι οι ερωτηθέντες σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης είναι πιο πιθανό από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους να ρίξουν το φταίξιμο στο θύμα.  
► Εάν οι συνθήκες δικαιολογούν το σεξ «χωρίς συναίνεση» (δείτε τον πίνακα που ακολουθεί)
Κατά τα 2/3 οι ερωτηθέντες απάντησαν ότι «χωρίς συνέναιση» δεν δικαιολογείται σεξ υπό μια σειρά προϋποθέσεων (εννέα περιπτώσεις εξετάστηκαν από το Ευρωβαρόμετρο). 
Για παράδειγμα τουλάχιστον ένας στους δέκα απάντησε ότι σεξ «χωρίς συναίνεση» δικαιολογείται εάν η γυναίκα είναι μεθυσμένη ή έχει κάνει χρήση ναρκωτικών (12%), εάν πάει με τη θέληση της στο σπίτι κάποιου (11%) εάν φοράει προκλητικά ρούχα, δεν αρνηθεί με σαφήνεια ή δεν αντισταθεί (10%).   
Οι χώρες με μπλε είναι αυτές όπου οι ερωτηθέντες στην μεγάλη τους πλειοψηφία διαφώνησαν ότι το σεξ «χωρίς συναίνεση» δικαιολογείται στα εννέα σενάρια που τους τέθηκαν. Ενώ αυτές με το βαθύ κόκκινο  οι ερωτηθέντες ήταν στην αντίπερα όχθη, δηλαδή είχαν την τάση να συμφωνούν ότι υπάρχει δικαιολογημένο σεξ «χωρίς συναίνεση».
► Ενδοοικογενειακή βία
Σχεδόν τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι η ενδοοικογενειακή βία είναι συνηθισμένη στη χώρα τους (74%).
Τουλάχιστον οι μισοί ερωτηθέντες σε κάθε χώρα μέλος έχουν την ίδια άποψη.
Σχεδόν όλοι (96%) δέχονται ότι η ενοδοικογενειακή βία κατά των γυναικών είναι απαράδεκτη, ωστόσο το 12% εξ αυτών δήλωσε ότι ακόμα κι έτσι δεν πρέπει να τιμωρείται από τον νόμο.
Αλλο ένα στοιχείο είναι ότι περίπου ένας στους έξι (15%) ερωτηθέντες θεωρούν την ενδοοικογενειακή βία «ιδιωτική υπόθεση» που πρέπει να διευθετείται εντός της οικογένειας.
Οι ερωτηθέντες στις ανατολικές χώρες ήταν πιο πιθανό να δώσουν αυτή την απάντηση.  

Στην Αυστρία

Σύμφωνα με την έρευνα ένας στους τρεις Αυστριακούς (32%) πιστεύουν ότι πράγματι το «μη συναινετικό» σεξ είναι δικαιολογημένο σε ορισμένες περιπτώσεις, ενώ το 50% των ερωτηθέντων  από την ίδια χώρα υποστήριξαν ότι δεν θεωρούν λάθος ή παράνομη την σεξουαλική κατά των συντρόφων τους. Συμφωνούν επίσης σε ικανό ποσοστό ότι δεν είναι κακό οι άνδρες να εκφράζουν σεξιστικά σχόλια δημοσίως, καθώς μόνο το 7% θεωρούν λανθασμένη μια τέτοια συμπεριφορά, ενώ μόνο το 37% είπαν ότι είναι παράνομη η παρενόχληση των γυναικών στον χώρο εργασίας. 
Στην ερώτηση εάν τα θύματα «φταίνε», σχεδόν ένας στους τέσσερις Αυστριακούς (23%) συμφώνησε. Η χειρότερη αντιμετώπιση της βίας με βάση το φύλο κατεγράφη στην Λιθουανία όπου μόνο το 12% θεωρεί την σεξουαλική βία «λάθος».   
Πηγή www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Παφίλης στη Βουλή: «Ο Λασκαρίδης σας *** πατόκορφα» (βίντεο)