Άνεμος... αλλαγών στην κυβέρνηση

ΜαξίμουΧτες το απόγευμα συνεδρίασε το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, που εξέτασε τα δεδομένα | EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

Στο πεδίο της εσωτερικής πολιτικής διαχείρισης τα βλέμματα των στελεχών του Μαξίμου είναι στραμμένα σταθερά πάνω στη νέα Διάσκεψη των Προέδρων τη Δευτέρα, όπου θα γίνει μία ακόμα απόπειρα για τη συγκρότηση του ΕΣΡ.
Το πρωθυπουργικό περιβάλλον μεταδίδει τις τελευταίες ώρες ότι «ο ανασχηματισμός θα γίνει στην ώρα του», καθώς «τώρα είναι η ώρα να αποκατασταθεί θεσμικά το ΕΣΡ».
Ολα αυτά, βέβαια, δεν σημαίνουν ότι έχουν παύσει οι επεξεργασίες και οι εισηγήσεις προς τον πρωθυπουργό για τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα και το επιτελείο του Μαξίμου.
Η αίσθηση που μεταφέρεται από το κυβερνητικό στρατόπεδο είναι ότι το Σαββατοκύριακο, ακόμα και κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Διάσκεψης των Προέδρων, θα υπάρξει έντονο παρασκήνιο για τις τελικές προτάσεις της σύνθεσης του νέου Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.
Χτες το απόγευμα συνεδρίασε το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, που εξέτασε τα δεδομένα, ενώ στελέχη του διέψευδαν τις πληροφορίες που μιλούσαν για επεξεργασία του ανασχηματισμού.
Σκοπός της κυβέρνησης είναι να υπερσκελιστούν τα εμπόδια που θέτει η πλειοψηφική μερίδα της Ν.Δ. και καθυστερούν τη συγκρότηση της ανεξάρτητης αρχής και κυβερνητικοί παράγοντες υπογραμμίζουν ότι υπάρχει το έδαφος για συναίνεση, παρά το γεγονός ότι επικρατεί πανσπερμία απόψεων και τακτικισμών από τα αντιπολιτευόμενα κόμματα.

Τα σενάρια

Οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, που σύμφωνα με ορισμένες πηγές δεν αποκλείεται να γίνουν και άμεσα, φαίνεται ότι θα ακουμπήσουν και τους επιτελικούς παράγοντες του μεγάρου Μαξίμου.
Οπως έχει γράψει η «Εφ.Συν.», υπάρχουν σκέψεις και συζητήσεις για μετακίνηση του Χριστόφορου Βερναρδάκη από το χαρτοφυλάκιο της διοικητικής μεταρρύθμισης στο άμεσο πρωθυπουργικό περιβάλλον.
Σενάρια τον φέρουν μάλιστα να διαδέχεται τον Νίκο Παππά στο υπουργείο Επικρατείας, ωστόσο τίποτε δεν είναι ακόμα βέβαιο.
Αντίστοιχα σενάρια εμφανίζουν τον σημερινό γενικό γραμματέα του πρωθυπουργού, Δημήτρη Τζανακόπουλο, να αναλαμβάνει χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου, εάν η Ολγα Γεροβασίλη επιλέξει να μετακινηθεί σε υπουργείο.
Αλλες πληροφορίες φέρουν τον Νίκο Παππά να αλλάζει υπουργείο, αλλά να κρατά τις αρμοδιότητές του περί τα ΜΜΕ, τον Νίκο Φίλη να παραμένει υπουργός Παιδείας και τον Χριστόφορο Βερναρδάκη να μετακινείται στο Μαξίμου.
Το ΕΣΡ δεν είναι, πάντως, η μόνη έγνοια των κορυφαίων κυβερνητικών κλιμακίων. Η συνεδρίαση του Eurogroup στις 7 Νοεμβρίου αναμένεται να αποσαφηνίσει τις διαθέσεις των εταίρων στα ζητήματα της δεύτερης αξιολόγησης και της διευθέτησης του χρέους, εξ ου και ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε χτες να στείλει εκ νέου μήνυμα για την ανάγκη γρήγορης ολοκλήρωσης των διεργασιών αυτών.
«Από την πλευρά μας, τηρήσαμε τις δεσμεύσεις μας», είπε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Ευρω-Αραβικής Συνόδου, συμπληρώνοντας ότι «η επιτυχής ολοκλήρωση της πρώτης και πιο δύσκολης αξιολόγησης απέδειξε ότι υπάρχει μεταρρυθμιστική βούληση στην Ελλάδα», ωστόσο «οι μεταρρυθμίσεις είναι μεν αναγκαία προϋπόθεση για την ανάκαμψη της οικονομίας, όχι, όμως, και ικανή».
Γι’ αυτό και υπενθύμισε ότι «οι εταίροι μας δεσμεύτηκαν να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μεσο-μακροπρόθεσμα. Και σήμερα βρισκόμαστε ακριβώς σε αυτό το σημείο. Στο σημείο όπου οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν».
Ο Αλέξης Τσίπρας περιέγραψε μάλιστα την Ελλάδα ως μια χώρα που «ιδίως τούτη τη στιγμή αναδύεται δυναμικά μετά από έξι ολόκληρα χρόνια οικονομικής κρίσης και ύφεσης, αναβαθμίζοντας σταθερά τον ρόλο της ως πυλώνας ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή μας».
Η επισήμανση αυτή όμως δεν έχει μόνο οικονομική πτυχή, αλλά και γεωπολιτική. Γι’ αυτό και στην κυβέρνηση ποντάρουν πολλά στην επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Ελλάδα στις 15 Νοεμβρίου, από τον οποίο αναμένουν σαφείς επισημάνσεις για το χρέος, αλλά και για το μείζον ζήτημα του Κυπριακού.

Παρέμβαση για Κυπριακό

Δεν ήταν τυχαία άλλωστε η παρέμβαση της Κουμουνδούρου αναφορικά με τις εξελίξεις στο Κυπριακό, που λάμβανε εμμέσως πλην σαφώς αφορμή από τη δυσαρέσκεια του ΑΚΕΛ για τη νέα θέση του ΚΚΕ.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τη στήριξή του στις εν εξελίξει δικοινοτικές συνομιλίες, παραμένοντας προσηλωμένος στην πάγια θέση της κυπριακής και της ελληνικής Αριστεράς για λύση του Κυπριακού στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ», ανέφερε η ανακοίνωση του κόμματος.
Ο ΣΥΡΙΖΑ συμπλήρωσε ότι «η ανησυχητική προσχώρηση δυνάμεων που αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικές σε εθνικιστικές και ανιστόρητες θέσεις, όχι μόνο δεν φέρνει πιο κοντά την επανένωση και την αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής από το νησί, αλλά κινδυνεύει να οριστικοποιήσει τα τετελεσμένα της διχοτόμησης».
Πηγή www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ