«Τα υπουργεία δεν είναι ιδιόκτητα διαμερίσματα»

Αλέξης Τσίπρας, Πάνος Σκουρλέτης, Νίκος ΠαππάςΑλέξης Τσίπρας, Πάνος Σκουρλέτης και Νίκος Παππάς | EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Μήνυμα σε ΜΜΕ ότι κανείς δεν πρόκειται να συνεχίζει να εκπέμπει ως καταληψίας δημόσιων συχνοτήτων και θα μπει τέλος στο πολυετές καθεστώς της διαπλοκής και της ασυδοσίας.
Καλωσορίζοντας όλα τα μέλη -νέα και παλιά- του νέου υπουργικού συμβουλίου οΑλέξης Τσίπρας είπε ότι «ο ρόλος τους τώρα είναι κρισιμότερος και δυσκολότερος από πριν».
Και αυτό γιατί, όπως εξήγησε, «ο χθεσινός ανασχηματισμός είναι για μένα μια τομή μέσα στη συνέχεια. Και αν οι νέοι σηματοδοτούν την τομή, οι παλιοί σηματοδοτούν τη συνέχεια. Και έχουν σήμερα ακόμη μεγαλύτερη ευθύνη για τη συνοχή του κυβερνητικού έργου αλλά και τη στήριξη των νέων σε μια περίοδο πολύ κρίσιμη».
Η κυβερνητική πολιτική είναι και οφείλει να παραμείνει ενιαία και αδιαίρετη σε κάθε σκέλος και σε κάθε πτυχή της, διεμήνυσε και παρομοίασε την κυβέρνηση με σπίτι: «Τα υπουργεία δεν είναι ιδιόκτητα διαμερίσματα, είναι δωμάτια του κοινού σπιτιού».
«Βρισκόμαστε τη στιγμή αυτή στα τελευταία μέτρα ενός δύσκολου μαραθώνιου. Στην τελική ευθεία για να βγούμε επιτέλους στο ξέφωτο μετά από μια πορεία δύσκολη και επίπονη. Βρισκόμαστε πλέον πολύ κοντά στον τερματισμό μιας μακράς περιόδουπολύ δύσκολων αποφάσεων. Τόσο για την κυβέρνησή μας όσο και για μεγάλα τμήματα της κοινωνίας, τα συμφέροντα των οποίων αυτή η κυβέρνηση θέλει να εκφράζει», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Σε ένα μίνι απολογισμό του κυβερνητικού έργου, ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη πως «κατά τη διάρκεια αυτής της πορείας δώσαμε μάχη για να κρατήσουμε την κοινωνία όρθια. Και πετύχαμε πολλά. Όχι όλα όσα θα θέλαμε, αλλά πολλά. Παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς και την σκληρή επιτροπεία καταφέραμε να δημιουργήσουμε όρους προστασίας των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων».
Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, βρισκόμαστε πλέον πολύ κοντά στον τερματισμό μιας μακράς περιόδου πολύ δύσκολων αποφάσεων «τόσο για την κυβέρνησή μας όσο και για μεγάλα τμήματα της κοινωνίας τα συμφέροντα των οποίων αυτή η κυβέρνηση θέλει να εκφράζει».
Έφη Αχτσιόγλου, Πάνος ΚαμμένοςΈφη Αχτσιόγλου, Πάνος Καμμένος | ΕUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για νέα σελίδα, στην οποία η χώρα θα μπορέσει να επουλώσει τις πληγές της και να δημιουργήσει τις βάσεις για μια ανάπτυξη διαρκή και δίκαιη,
Έθεσε ως μεγάλο εθνικό στόχο την ανάκτηση της εργασίας«να προσεγγίσουμε, δηλαδή, τον ευρωπαϊκό μέσο όρο μέχρι το 2021 και προοπτικά να καταφέρουμε να τη μειώσουμε στο 10%», αφού πρώτα ολοκληρωθεί εντός χρονοδιαγράμματος η δεύτερη αξιολόγηση και αρχίσει η συζήτηση για το χρέος.
Στο σημείο αυτό ο Αλ. Τσίπρας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην επικείμενη επίσκεψη Ομπάμα, μέσα από την οποία θα δοθεί έμφαση αλλά και στήριξη «στη μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε για την ρύθμιση του ελληνικού εξωτερικού χρέους και την επιστροφή στην ανάπτυξη».
Η ΝΔ δεν έχει πλέον καμία δικαιολογία για να μην τηρεί τη
 συνταγματική της υποχρέωση. Οφείλει να συνδράμει στον διορισμό
 του ΕΣΡ.
Στις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης είναι η συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης και ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες.
Όπως ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός, ο νόμος Παππά συνεχίζει να ισχύει στο σύνολό του, εκτός από το σημείο που μεταβιβάζει τις αρμοδιότητες στο ΕΣΡ. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση αναγκάστηκε να «αναλάβει» τις αρμοδιότητες του ΕΣΡ λόγω του ότι η Ν.Δ., παραβιάζοντας το Σύνταγμα, υπονόμευσε τη συγκρότησή του.
Μας δεσμεύει η απόφαση του ΣτΕ, είπε και χαιρέτισε το γεγονός ότι διαμορφώθηκε στη Διάσκεψη των Προέδρων μια πλειοψηφία μαζί με κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι.
«Η Νέα Δημοκρατία δεν έχει πλέον καμία απολύτως δικαιολογία για να μην τηρεί τη συνταγματική της υποχρέωση. Οφείλει να προσέλθει με καλή πίστη και να συνδράμει στον διορισμό του Εθνικού Συμβουλίου», πρόσθεσε.
«Η συνεχόμενη άρνησή της αποτελεί πρόκληση και θεσμική εκτροπή. Είναι η ηγεσία της Ν.Δ. που παραβιάζει το Σύνταγμα και δίνει μια μάχη οπισθοφυλακών για να προστατέψει τα συμφέροντα της διαπλοκής και των καναλαρχών», συνέχισε ο κ. Τσίπρας.
Γιάννης Μουζάλας, Όλγα Γεροβασίλη, Χρήστος ΣπίρτζηςΓιάννης Μουζάλας, Όλγα Γεροβασίλη, Χρήστος Σπίρτζης | EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο πρωθυπουργός και στο νεοσύστατο ειδικό χαρτοφυλάκιο για θέματα καθημερινότητας.
Θα αναλάβει τη στήριξη των πολιτών που αντιμετωπίζουν ειδικά προβλήματα με τη δημόσια διοίκηση, είτε λόγω αμέλειας είτε λόγω άρνησης εφαρμογής του νόμου,είτε για λόγους βραχυκυκλώματος των υπηρεσιών, κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Σύντομο το πρώτο υπουργικό

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου ήταν σύντομη και επικεντρώθηκε στα θέματα της δεύτερης αξιολόγησης και του Προϋπολογισμού του 2017.
Δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί και νέο υπουργικό που θα αφορά αποκλειστικά σε αυτά τα δύο θέματα.
Επίσης, στο υπουργικό συμβούλιο συζητήθηκαν και ζητήματα συντονισμού του κυβερνητικού έργου, τον οποίον και αναλαμβάνει ο υπουργός Επικρατείας, Χριστόφορος Βερναρδάκης.
Σε ό,τι αφορά τον υπουργό Επικρατείας, Αλέκο Φλαμπουράρη, στο χαρτοφυλάκιό του περιλαμβάνονται ζητήματα καθημερινότητας του πολίτη, καθώς και ο συντονισμός των κυβερνητικών επιτροπών μεγάλων έργων και αναπτυξιακής πρωτοβουλίας.
Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με την ίδια πηγή, παρότρυνε για συλλογική λειτουργία, συντονισμό και αλληλεγγύη μεταξύ των υπουργών, ενώ επί του ιδίου ζητήματος, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, σημείωσε ότι η συλλογική λειτουργία δεν είναι μόνο θέμα δομών, αλλά και αλληλεγγύης και καλής συνεννόησης μεταξύ των υπουργών.
Στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου μίλησαν επίσης η Θεανώ Φωτίου, Γιώργος Χουλιαράκης και Γιάννης Τσιρώνης, με τον κ. Χουλιαράκη να επισημαίνει ότι υπάρχει υπεραπόδοση εσόδων.
Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση διαψεύδει σημερινά δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για δημοσιονομικό κενό ύψους 1 δισ. ευρώ.
Αναφορικά με τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, οι κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι η μετάθεσή της για την Πέμπτη, οφείλεται στην αλλαγή της σύνθεσης της διάσκεψης λόγω της υπουργοποίησης μελών της.
Τέλος, η κυβέρνηση προγραμματίζει την τακτική συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου καθώς και την επαναφορά της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Δηλώσεις υπουργών πριν από την πρώτη συνεδρίαση

Στις προτεραιότητες των υπουργείων τους αλλά και σε τρέχοντα ζητήματα της πολιτικής επικαιρότητας αναφέρθηκαν τα μέλη της κυβέρνησης, σε δηλώσεις που έκαναν προσερχόμενοι στη Βουλή για την πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου.
«Όλα τα υπουργεία δύσκολα, οι απαιτήσεις περίπλοκες, θα τα καταφέρουμε», δήλωσε ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου. Πρώτος στόχος, είπε είναι να ξαναβρούμε την κανονικότητα μας ως κοινωνία, εκπαιδευτικό σύστημα, βασιζόμαστε στους δασκάλους, τους καθηγητές μας, με όλες τις ελλείψεις. Τόνισε ότι μια από τις μεγάλες επιτυχίες του υπουργείου είναι ότι άνοιξαν τα σχολεία στην ώρα τους και τα βιβλία ήταν στη θέση τους και πρέπει οπωσδήποτε να εξασφαλιστεί αυτό και για του χρόνου. Ερωτηθείς για τις σχέσεις με την Εκκλησία, ανέφερε πως «όπως είπε και ο σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος δεν υπάρχουν παρεξηγήσεις, συνεχίζουμε με τα συμφωνηθέντα». Επανέλαβε τη χτεσινή αναφορά του «μακριά κι αγαπημένοι», αναφέροντας ότι όλες οι οικογένειες έχουν μέλη, φίλους, συγγενείς που είναι μακριά κι αγαπημένοι.
«Οι στόχοι μπαίνουν και θα τους κερδίσουμε», είπε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Πάνος Καμμένος.
«Οι στόχοι είναι κοινοί: ανάπτυξη και επενδύσεις. Συνεχίζουμε τη δουλειά», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης
Ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, Τέρενς Κουίκ, δήλωσε ότι επειδή αυτό το υπουργείο το έχει υπηρετήσει ως διπλωματικός και πολιτικός συντάκτης χρόνια ολόκληρα και επειδή έχει περπατήσει την ομογένεια σε όποιο κομμάτι του πλανήτη κι αν ήταν, το μόνο που θέλει να πει είναι πως ως υπουργός αυτής της κυβέρνησης θέλει να συνδιαλέγεται με τους εκπροσώπους της Ελλάδας και όχι κομμάτων. Στο ερώτημα αν στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής θα έχουμε «λευκό καπνό» για τις τηλεοπτικές άδειες, είπε ότι «μέχρι στιγμής η αξιωματική αντιπολίτευση μαζί με το μικροσκοπικό κομμάτι του ΠΑΣΟΚ που έχει απομείνει, αλλά βεβαίως άλλαξε μια στάση στην τελευταία ψηφοφορία, έχει αποδείξει ότι θέλει να είναι η μαύρη μαυρίλα. Καλό είναι να καταλάβει ότι αυτός ο τόπος θα αποκτήσει κανάλια με νόμιμη λειτουργία, πληρώνοντας τα νόμιμα και καλό θα είναι να σταματήσει να κάνει παιχνίδια που βλάπτουν και τη δημοκρατία».
«Καλή αρχή», ευχήθηκε ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας.
«Έχουμε να αντιμετωπίσουμε την καθημερινότητα, πρέπει να κερδίσουμε το στοίχημα της ανάπτυξης και σε ό,τι αφορά τον δικό μου τομέα το στοίχημα της νησιωτικότητας, της ανάπτυξης των νησιών και την βελτίωση των συνθηκών των κατοίκων», είπε ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός. «Η αξιολόγηση κλείνει πιστεύω με ευνοϊκούς όρους γιατί, μην ξεχνάτε ότι τα περισσότερα τα έχουμε θέσει εμείς ως προαπαιτούμενα, όπως οι εργασιακές σχέσεις, όπου θέλουμε καλύτερες συνθήκες για την επόμενη μέρα για τους εργαζόμενους», ανέφερε ερωτηθείς σχετικά. Αναφορικά με τον ΦΠΑ στα νησιά, είπε ότι "πιστεύουμε ότι ίσως μπορέσουμε να το αναβάλουμε όμως σε κάθε περίπτωση θα προσπαθήσουμε να υπάρξουν αντισταθμιστικά μέτρα για όλους τους νησιώτες.
Η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, αρμόδια για την Κοινωνική Αλληλεγγύη, Θεανώ Φωτίου, δήλωσε ότι είναι ένα υπουργικό συμβούλιο μάχης, έχουμε μια νέα εξαιρετικά άξια υπουργό που ξέρει ακριβώς όλο το θέμα πάνω στη δεύτερη αξιολόγηση. Είπε ότι «το θέμα δεν είναι αν είσαι νέος ή μεγάλος, αλλά να μπορείς να είσαι αποτελεσματικός, μεθοδικός, να ξέρεις το αντικείμενο σου και να έχεις πλήρη κάλυψη σε όλα τα θέματα. Προσωπικά πιστεύω στη νεότητα». Για το αν το νέο σχήμα σημαίνει περισσότερες αντιστάσεις από την πλευρά της κυβέρνησης, είπε ότι οι αντιστάσεις πάντα υπάρχουν και πως αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι για το καλό του λαού. Ερωτηθείσα εάν ξανανοίγει το ασφαλιστικό από την πλευρά των εταίρων, σημείωσε μεταξύ άλλων πως αυτά είναι όσα θα ήθελαν κάποιοι να λένε και να αποκαρδιώνουν τον κόσμο, για να υπογραμμίσει: «δεν μπορεί να θεωρούμε ότι ξανανοίγει κάτι που έχει κλείσει εντελώς στην πρώτη αξιολόγηση. Τέλος, στο ερώτημα αν αυτό το κυβερνητικό σχήμα είναι εκλογικό, είπε πως "είναι το μόνο που δεν είναι» και πως αν ήταν, θα βλέπαμε εντελώς άλλα πρόσωπα.
Σε σχόλιο ότι για κάποιους ήταν έκπληξη η παραμονή του, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης απάντησε: «Να τους δώσετε πολλά φιλιά».
«Όλα θα πάνε καλά», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. Σε δημοσιογραφική παρατήρηση ότι στα ζητήματα της δικαιοσύνης υπήρξαν κόντες με τους δικαστές ενόψει της απόφασης του ΣτΕ, ο κ. Παπαγγελόπουλος είπε ότι «καμία κόντρα δεν υπάρχει» και πως «η δημοκρατία και η δικαιοσύνη λειτουργούν άψογα». «Η δικαιοσύνη λειτουργεί άψογα στην Ελλάδα, ελάχιστα κρούσματα επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Το κλίμα είναι πάρα πολύ καλό στη δικαιοσύνη», σημείωσε.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, ανέφερε ότι «οι μέρες του αγροτικού χώρου είναι καλές, οι προοπτικές καλές, τα υπόλοιπα θα τα πούμε στην ώρα τους».
«Συνεχίζουμε τη δουλειά, γι' αυτό και είμαστε εδώ σήμερα», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Δημήτρης Λιάκος. Σε σχετικά ερωτήματα, είπε πως δεν νομίζει ότι υπήρχαν δυσλειτουργίες και τόνισε ότι η αξιολόγηση θα κλείσει στην ώρα της. Ερωτηθείς τι ζήτησε ο πρωθυπουργός στη χτεσινή συνάντηση που είχε με τα ηλικιακά νεότερα μέλη της κυβέρνησης, εκτός από θάρρος, απάντησε: «Δουλειά».
«Καλή επιτυχία, καλή δύναμη σε όλους μας», ευχήθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελος.
«Επιτάχυνση, αποτελεσματικότητα, νέα ώθηση στο κυβερνητικό έργο», το μήνυμα της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγας Γεροβασίλη. Τόνισε ότι από τον καινούριο ρόλο της, θα εργαστεί για ένα κράτος παραγωγικό, ανοικτό στην υπηρεσία των πολλών, ένα κράτος, το οποίο θα συμβάλει ως μηχανή στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
Πάρα πολύ χαρούμενος που θα ασχοληθεί με την αγροτική παραγωγική, που θεωρεί ότι είναι ο βασικότερος πυλώνας της οικονομίας μας, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννης Τσιρώνης.
Αισιόδοξος δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, σε ερώτημα σχετικά με το τι θα γίνει με τα κανάλια.
Η υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, είπε ότι «στις 14 Νοεμβρίου περιμένουμε τους δανειστές για να συνεχίσουμε τη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά". Τόνισε ότι "η στρατηγική της κυβέρνησης για τα εργασιακά είναι συγκεκριμένη και το έργο στο υπουργείο Εργασία θα συνεχιστεί συλλογικά».
Ξεκινώντας από την περίφημη φράση του Θουκυδίδη, όπως είπε, ότι «μέγα το της θαλάσσης κράτος», ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής τόνισε ότι «θα πρέπει να αξιοποιήσουμε όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ναυτοσύνης, γιατί η θάλασσα δεν είναι μόνο η ιστορική διαδρομή, η σχέση με τη σπουδαία γεωστρατηγική θέση της χώρας, αλλά το μέσο που μπορεί να προβάλεις τον ελληνικό πολιτισμό, και ένα μέσο που μπορεί η χώρα να αποκτήσει παγκόσμια προβολή». «Δεν παρέλαβα ακόμα, θα παραλάβω και θεωρώ ότι ο Θοδωρής Δρίτσας είναι ένας άνθρωπος που μπορεί κανείς να εμπιστευτεί τους δρόμους και τις προσπάθειες που έχει κάνει», συμπλήρωσε.
Πηγή www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Παφίλης στη Βουλή: «Ο Λασκαρίδης σας *** πατόκορφα» (βίντεο)