Τα μηνύματα απ' όλο τον κόσμο για το θάνατο του Φ. Κάστρο

Φιντέλ ΚάστροΤα μηνύματα για τον Φιντέλ Κάστρο, φτάνουν από κάθε γωνιά του πλανήτη μας | Ismael Francisco, Cubadebate via AP
Ηγέτες απ΄ όλο τον κόσμο αποχαιρετούν τον Φιντέλ Κάστρο που σε ηλικία 90 ετών εξέπνευσε χθες το βράδυ στην Κούβα. «Λυπηρή» χαρακτήρισε την είδηση του θανάτου του ιστορικού ηγέτη της Κούβας, ο Πάπας Φραγκίσκος.
Τα μηνύματα για τον Φιντέλ Κάστρο, φτάνουν από κάθε γωνιά του πλανήτη μας.
Ο Φ.Κάστρο «θα ζει για πάντα», δήλωσε ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, σε ένα μήνυμα που διαβάστηκε στην τηλεόραση μετά την ανακοίνωση του θανάτου του ηγέτη της κουβανικής επανάστασης.
«Ο κινεζικός λαός έχασε έναν καλό και αληθινό σύντροφο», αναφέρει ο Γενικός Γραμματέας του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, στο μήνυμά του.
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, τόνισε ότι: «Οι επαναστάτες του κόσμου, πρέπει ν' ακολουθήσουν την κληρονομιά του».
Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν απέτισε φόρο τιμής στον Φιντέλ Κάστρο, χαρακτηρίζοντας τον κουβανό ηγέτη «σύμβολο μιας εποχής», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο.
«Αυτός ο διακεκριμένος πολιτικός άνδρας θεωρείται δικαίως σύμβολο μιας εποχής της σύγχρονης παγκόσμιας Ιστορίας», δήλωσε ο Πούτιν προσθέτοντας πως ο Κάστρο ήταν ένας «ειλικρινής και πιστός φίλος» της Ρωσίας.
Ο πρώην Σοβιετικός ηγέτης, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, δήλωσε σύμφωνα με το BBC.: «Ο Φιντέλ ύψωσε το ανάστημά του κι ενδυνάμωσε τη χώρα του, στη διάρκεια του πιο σκληρού αμερικανικού αποκλεισμού κι ενώ ασκούνταν κολοσσιαίες πιέσεις, πάνω του».
Ο πρόεδρος του Μεξικού, Ενρίκε Πένια Νιέτο, χαρακτήρισε τον Φ. Κάστρο ως «ένα μεγάλο φίλο του Μεξικού» ενώ ο πρόεδρος του Ισημερινού, Σαλβαδόρ Σάντσες Σερέν, τον χαρακτήρισε ως έναν «αιώνιο σύντροφο», μεταδίδει το BBC.
Ο Φιντέλ Κάστρο «ενσάρκωσε την κουβανική επανάσταση, στις ελπίδες που δημιούργησε και τις διαψεύσεις που προκάλεσε», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. «Παράγοντας του Ψυχρού Πολέμου, εκπροσωπούσε για τους Κουβανούς την υπερηφάνεια της απόρριψης της εξωτερικής κυριαρχίας», συμπληρώνει.
Η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, δήλωσε ότι οι σχέσεις της ΕΕ με την Κούβα συνεχίζουν να βελτιώνονται, ενώ τόνισε την ιστορική σημασία της επαναστατικής δράσης του Φ. Κάστρο.
«Λυπηρή είδηση» είναι ο θάνατος του Φιντέλ Κάστρο, δηλώνει ο Πάπας Φραγκίσκος, προσφέροντας τις προσευχές του, για την ανάπαυση της ψυχής του ιστορικού ηγέτη της Κούβας.
Πηγή www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Παφίλης στη Βουλή: «Ο Λασκαρίδης σας *** πατόκορφα» (βίντεο)