«Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για το χρέος»

Ο Πιερ ΜοσκοβισίEUROKINISSI
Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας βρίσκεται στο επίκεντρο των δηλώσεων Ευρωπαίων αξιωματούχων, λίγες ημέρες πριν το κρίσιμο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, με κυβερνητικές πηγές να θεωρούν εφικτό τον στόχο να υπάρξει μία πολιτική συμφωνία. 
Στο ζήτημα του χρέους αναφέρθηκε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι μιλώντας σήμερα ενώπιον της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου. Όπως τόνισε, είναι προς όφελος της ευρωζώνης να υπάρξει μια λύση, επισημαίνοντας παράλληλα πως «εξακολουθούν να υπάρχουν επιφυλάξεις σε σχέση με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους». Για τον λόγο αυτό, σημείωσε, θα πρέπει «να βρεθεί μια διαρκής λύση που θα εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα». Και συμπλήρωσε:
Προσβλέπουμε σε μια λύση που μπορεί να επαναφέρει πλήρως την εμπιστοσύνη στη βιωσιμότητα της δυναμικής του δημόσιου χρέους και να αντιμετωπίζει τους βασικούς κινδύνους σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα.
Μάριο ΝτράγκιΟ επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι | AP Photo/Michael Probst, File
Την ίδια ώρα, από την Αθήνα, ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, έδινε τα εύσημα στην Ελλάδα, για την πρόοδο που έχει σημειώσει. 
Ο επίτροπος είχε συνάντηση αρχικά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, και στη συνέχεια με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Όπως υπογράμμισε ο Π. Μοσκοβισί έχουν γίνει όλες οι μεταρρυθμίσεις που είχαν συμφωνηθεί, καθώς και πως έχει κλείσει η πρώτη αξιολόγηση, ενώ η δεύτερη είναι σε καλό δρόμο. 
Θέλω να τονίσω πόσο σημαντική είναι η πρόοδος την οποία έχετε επιτελέσει. Είναι μια αδιαμφισβήτητη πρόοδος τα τελευταία χρόνια, τουλάχιστον τα πέντε τελευταία χρόνια που το παρακολουθώ εγώ από μέσα, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όλες οι μεταρρυθμίσεις έχουν γίνει. Θέλω να πω ότι η πρόοδος την οποία σημειώσατε είναι ιδιαίτερα ικανοποιητική. Να τονίσω ότι η πρώτη αξιολόγηση έκλεισε έγκαιρα. Η δεύτερη αξιολόγηση βρίσκεται σε εξέλιξη ακόμη, αλλά είναι σε πάρα πολύ καλό δρόμο. 
Παυλόπουλος - Μοσκοβισί
Αφού τόνισε -για ακόμα μία φορά- πως οι μεταρρυθμίσεις είναι μονόδρομος για την Ελλάδα («είναι ο μόνος δρόμος για την επιτυχία», είπε χαρακτηριστικά), έστειλε το μήνυμα πως πλέον έχει έρθει η στιγμή «για να μιλήσουμε για το θέμα του χρέους». Μάλιστα, σημείωσε πως το συγκεκριμένο ζήτημα θα το αναφέρει ο ίδιος στο Eurogroup της ερχόμενης εβδομάδας, συμπληρώνοντας πως «οπωσδήποτε πλέον πρέπει να συζητηθεί» το θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους μέσω βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων μέτρων.
Έχω έρθει εδώ στην Ελλάδα για να προσφέρω την υποστήριξή μου και τη διαβεβαίωσή μου ότι την επόμενη εβδομάδα στο Eurogroup θα συζητηθούν όλα αυτά τα θέματα και ότι μέσα στον επόμενο μήνα θα συζητηθούν όλες οι παράμετροι για το ελληνικό χρέος.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, Τσίπρας και Μοσκοβισί δήλωσαν πως Ελλάδα και δανειστές βρίσκονται κοντά στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, με τον πρωθυπουργό να τονίζει πως η Αθήνα «έχει επιτύχει εντυπωσιακά θετικά αποτελέσματα» και με τον επίτροπο να διαβεβαιώνει πως «είναι ώρα και για εμάς να αναλάβουμε την ευθύνη μας», συμπληρώνοντας πως πρέπει οπωσδήποτε να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος: «Βρισκόμαστε πολύ κοντά σε αυτή τη συζήτηση... Στο Europgroup της 5ης Δεκεμβρίου πρέπει να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις για να ανοίξει ο δρόμος για μια συνολική λύση...».
Εξάλλου, απαντώντας σε σχετικό ζήτημα που είχε θέσει νωρίτερα ο Έλληνας ΠτΔ, ο Μοσκοβισί αναγνώρισε τον ιδιαίτερα σημαντικό γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας (ευρωπαϊκά σύνορα, Τουρκία, πρόσφυγες), τον οποίο -τόνισε- πως η Ευρώπη δεν τον παραγνωρίζει, διαβεβαιώνοντας πως όλα τα σχετικά ζητήματα «θα τα λάβουμε σοβαρότατα υπόψη μας κατά τη συζήτηση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους».
Όπως ήταν προγραμματισμένο, ο κ. Μοσκοβισί συναντήθηκε με τους υπουργούς Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, Οικονομίας, Δημήτρη Παπαδημητρίου και Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, ενώ συμμετείχε ως ομιλητής στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.
Ο Πιερ ΜοσκοβισίEUROKINISSI
Μετά τη συνάντησή του με τον Δημήτρη Παπαδημητρίου, ο Μοσκοβισί έστειλε μήνυμα υπέρ της παραμονής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα:
Χρειαζόμαστε μια συνολική συμφωνία, συμπεριλαμβανομένων των μεταρρυθμίσεων, της αξιολόγησης και της διευθέτησης του χρέους ως το τέλος του έτους. Χρειαζόμαστε το ΔΝΤ στο πρόγραμμα και οι Θεσμοί εργάζονται από κοινού με την ελληνική κυβέρνηση σε πολύ καλό πνεύμα. Δεν μπορώ να κάνω κάποιο σχόλιο σαν να μιλάμε για  διαιρεμένους Θεσμούς. Οι Θεσμοί εργάζονται όλοι μαζί και από κοινού με την ελληνική κυβέρνηση και αυτό το συζήτησα με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. 
Εξάλλου, από το βήμα του συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, ο Μοσκοβισί επανέλαβε ότι το ΔΝΤ «είναι σημαντικό να συμμετέχει ως εγγυητής» και υπογράμμισε πως οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης «θέλουμε να ολοκληρωθεί το τρέχον πρόγραμμα και να είναι το τελευταίο. Δεν θέλουμε να υπάρξει τέταρτο πρόγραμμα».

Κερέ: Πρόοδος, χρέος και ποσοτική χαλάρωση

Νωρίτερα, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε συνάντηση με το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μπενουά Κερέ.
Από την Αθήνα, ο Μπενουά Κερέ, αναφέρθηκε στην πρόοδο που έχει συντελεστεί στην Ελλάδα αλλά και τις προκλήσεις που συνεχίζει να αντιμετωπίζει η χώρα. Το στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕKT), μιλώντας στο 27 συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι «όλοι οι ενδιαφερόμενοι έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους» και προσέθεσε ότι η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους δεν αποτελεί τη μοναδική προϋπόθεση προκειμένου τα ελληνικά ομόλογα να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE).
Ο Μπενουά ΚερέEUROKINISSI
Υπογράμμισε ότι οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να δείξουν ισχυρή δέσμευση στην υλοποίηση των στόχων του προγράμματος. Αναφερόμενος στις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα, επεσήμανε ότι οι διοικήσεις των τραπεζών θα πρέπει να λειτουργούν χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις. 
Μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο Μπενουά Κερέ επισήμανε ότι είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα να επιτύχει το τρίτο πρόγραμμα και έθετε εκτός συζήτησης τα σενάρια για 4ο Μνημόνιο.

Καθαρός διάδρομος για το χρέος

Από την πλευρά τους, κυβερνητικές πηγές θεωρούν εφικτό τον στόχο να υπάρξει πολιτική συμφωνία έως τις 5 Δεκέμβρη, τονίζοντας ότι είναι εκτός συζήτησης το ενδεχόμενο να υπάρξουν νέα μέτρα μετά το 2018.
Για το θέμα του χρέους ανέφεραν, ότι στόχος είναι να υπάρχει καθαρός διάδρομος δεκαετίας και σημείωναν ότι είναι σημαντικές οι σημερινές συναντήσεις του πρωθυπουργού με το υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ και τον επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί, καθώς και η επικείμενη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, στο Άμπου Ντάμπι.
Πηγή www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Παφίλης στη Βουλή: «Ο Λασκαρίδης σας *** πατόκορφα» (βίντεο)