Η Ε.Ε. προειδοποιεί: «Δύσκολο διαζύγιο το Brexit»

BrexitDreamstime
Το μήνυμα έστειλε αυτήν τη φορά ο πρωθυπουργός της Μάλτας -πρώην βρετανική αποικία-, Τζόζεφ Μούσκατ, που αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης από 1ης Ιανουαρίου και για ένα εξάμηνο, με συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC.
«Η Βρετανία δεν θα πρέπει να αναμένει ότι η σχέση της με την Ε.Ε. θα γίνει καλύτερη απ' ό,τι είναι τώρα, όταν εγκαταλείψει το μπλοκ» είπε, ούτε ότι «θα διαμορφωθεί μία κατάσταση όπου το Ηνωμένο Βασίλειο θα λάβει μία καλύτερη συμφωνία σε σχέση με τη σημερινή. Αυτό απλώς δεν μπορεί να συμβεί».
Ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Τζόζεφ ΜούσκατAP Photo/Olivier Matthys, File
Μάλιστα, όταν του ζητήθηκε να κρίνει τη θέση του υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, ότι η Βρετανία θα μπορούσε να διατηρήσει πρόσβαση στην ενιαία αγορά βάζοντας περιορισμούς στη μετακίνηση των πολιτών χωρών-μελών της Ε.Ε., ο Τζόζεφ Μουσκάτ ήταν σαφής:
«Δεν υπάρχει απολύτως καμία μπλόφα από την ευρωπαϊκή πλευρά... Όχι, αυτή είναι πραγματικά και στα αλήθεια η θέση μας και δεν την βλέπω να αλλάζει».
Επίσης, τόνισε: «Δεν μπορεί η Βρετανία να χτυπά με δύναμη τις Βρυξέλλες και μετά να εκπλήσσεται αν οι Βρυξέλλες ανταποδίδουν εξίσου δυνατά».
«Σε αυτή τη διαδικασία δεν θα κερδίσει ο ένας και θα χάσει ο άλλος. Όλοι θα χάσουμε από κάτι», συμπλήρωσε.
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, έχει θέσει ως τελική ημερομηνία ενεργοποίησης του άρθρου 50 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης την 31 Μαΐου του 2017. Ωστόσο ο πρωθυπουργός της Μάλτας αμφιβάλλει ότι αυτό είναι εφικτό.
Όπως εκτίμησε, η συμφωνία θα μπορούσε «να φτάσει σε τέλμα στο τέλος της διαδικασίας» με ένα βέτο από το Ευρωκοινοβούλιο.
«Θα είναι πολυσύνθετο», είπε, «κανένα διαζύγιο δεν είναι εύκολο».
Μία μόλις εβδομάδα πριν, και ο πρόεδρος του της Ευρωζώνης, Γερούν Ντάισελμπλουμ, αναφερόμενος στις παραπάνω θέσεις του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών είχε κατηγορήσει τον Μπόρις Τζόνσον ότι «λέει πράγματα τα οποία είναι αδιανόητα και πολιτικά ανέφικτα».
Εκ μέρους του Ευρωκοινοβουλίου, ο Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όταν ο υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντέιβιντ Ντέιβις επισκέφθηκε την Ευρωβουλή «για να γνωριστούν όλοι καλύτερα και να μάθουμε να εμπιστευόμαστε ο ένας τον άλλο», σχολίασε:
«Η Βρετανία δεν έχει ιδέα τι σημαίνει Brexit»
Πηγή www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ