Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2016

«Αντίο, Κομαντάντε Φιντέλ!» [ΒΙΝΤEO]

Ο Αλέξης Τσίπρας αποχαιρέτησε τον «μεγάλο επαναστάτη του 20ού αιώνα» από την κατάμεστη πλατεία της Επανάστασης | EPA / ALEJANDRO ERNESTO


Στην εκδήλωση μνήμης για τον ηγέτης της Κούβας Φιντέλ Κάστρο παραβρέθηκε ο πρωθυπουργός.
Ο Αλέξης Τσίπρας, ο μοναδικός Ευρωπαίος ηγέτης που μετέβη στην Κούβα, έκανε λόγο για έναν μεγάλο επαναστάτη σημειώνοντας ότι «ο Φιντέλ έφυγε από τη ζωή αλλά θα βρίσκεται για πάντα στους μικρούς και μεγάλους αγώνες των λαών σε όλο τον πλανήτη».

            


Ξεκινώντας την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας αποκάλεσε τους Κουβανούς «hermanos y hermanas» και απευθύνθηκε στον «γενναίο λαό της Κούβας».
Χαρακτήρισε μεγάλη τιμή για τον ίδιο να συμμετέχει σε μια τόσο ιστορική στιγμή εκπροσωπώντας τον ελληνικό λαό και σημείωσε:
«Αποχαιρετούμε ένα παγκόσμιο σύμβολο αγώνα και αντίστασης που με το παράδειγμά του ενέπνευσε τους αγώνες των λαών σε ολόκληρο τον κόσμο. Τους αγώνες για ανεξαρτησία, ελευθερία, δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια. Αποχαιρετούμε τον Φιντέλ των φτωχών, των καταπιεσμένων, των ανυπότακτων.»
«Τον δικό σας Φιντέλ, τον δικό μας Φιντέλ, τον Φιντέλ που ανήκει σε κάθε γωνιά του πλανήτη, τον Φιντέλ που ανήκει στην Ιστορία» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός και συνέχισε λέγοντας:
«Όπως ο κουβανικός, έτσι και ο ελληνικός λαός δεν δίστασε σε κρίσιμες στιγμές της ιστορίας να σηκώσει το ανάστημά του και να παλέψει κόντρα σε ισχυρούς και παντοδύναμους αντιπάλους, για να διεκδικήσει την ελευθερία και την ανεξαρτησία του. Την αξιοπρέπεια και το δίκιο του.»
Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι ο Φιντέλ Κάστρο αφήνει πίσω πολύτιμη κληρονομιάστον κουβανικό λαό, αλλά και σε όλους τους λαούς «γιατί ενέπνευσε πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές στη Λατινική Αμερική. Και έθεσε τις βάσεις για μια νέα, δυναμική εποχή περιφερειακής ολοκλήρωσης. Και για την ειρηνική συνύπαρξη και συνεργασία της Κούβας με τη Δύση».  
«Η Κούβα του Φιντέλ, όμως, μας έμαθε και ότι ο δρόμος προς τον σοσιαλισμό δεν είναι ανθόσπαρτος. Έχει δυσκολίες, έχει υποχωρήσεις, έχει σκαμπανεβάσματα. Μας έμαθε και από τα κατορθώματα αλλά και από τις αδυναμίες του. Μας έμαθε ότι η μάχη για τον κοινωνικό μετασχηματισμό είναι μια μάχη διαρκής και απαιτεί μεγάλες θυσίες, όπως αυτές που με ηρωισμό καταβάλατε τα δύσκολα χρόνια του εμπάργκο που επιβλήθηκε στη χώρα σας ως διαρκής εκβιασμός και ως τιμωρία», είπε στη συνέχεια της ομιλίας του ο πρωθυπουργός.
Έκανε, ακόμη, ξεχωριστή αναφορά στα όσα συμβαίνουν στη χώρα μας σημειώνοντας ότι «δίνουμε και εμείς από τη μακρινή Ελλάδα τον δικό μας αγώνα για τη δικαιοσύνη και την αξιοπρέπεια. Και σε αυτόν τον αγώνα, το παράδειγμα του Φιντέλ μάς συντροφεύει και θα μας συντροφεύει πάντα. Στις νίκες και στις ήττες μας. Στις ανατροπές και στους συμβιβασμούς μας».
«Ο Φιντέλ έφυγε από τη ζωή αλλά θα βρίσκεται για πάντα: Στους μικρούς και μεγάλους αγώνες των λαών σε όλο τον πλανήτη. Στη φλόγα της αντίστασης των καταπιεσμένων που διεκδικούν την αξιοπρέπειά τους. Στη δύναμη όσων παλεύουν με πάθος για να διεκδικήσουν το αδύνατο προκειμένου να πάψουν να ζουν το αδιανόητο. Γυρνώντας έτσι τον τροχό της Ιστορίας. Αντίο, Κομαντάντε Φιντέλ! Hasta la victoria siempre!», κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.
Πηγή www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου