Σάλος στη Βουλή για τα δάνεια της Ν.Δ. – Κατέχει δανειακές συμβάσεις και άλλων κομμάτων; (βiντεo)


Εντύπωση και σχόλια προκάλεσαν οι «εξηγήσεις» για τα δάνεια της Ν.Δ. που έδωσε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, ο πρώην γενικός διευθυντής της την περίοδο από τον Ιούλιο 2010 έως τον Ιούνιο 2012, Αθανάσιος Σκορδάς.
«Ακόμα και ένα μπρελόκ, τα κόμματα στην Ελλάδα δεν έχουν το δικαίωμα να το φτιάξουν και να το πουλάνε και να έχουν έσοδα», είπε ο κ. Σκορδάς δείχνοντας το μπρελόκ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Σε άλλο σημείο ο κ. Σκορδάς, απαντώντας σε ερωτήσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ηλία Θεοφύλακτου, για στοιχεία από έγγραφα της δανειακής σύμβασης του ΣΥΡΙΖΑ με την Εθνική Τράπεζα, παραδέχθηκε ότι τα έγγραφα του τα έδωσε ο πρ. γενικός διευθυντής της ΝΔ Μ. Δασκαλάκης, ο οποίος τα «απέκτησε» όταν κλήθηκε από τον εισαγγελέα που ερευνούσε τα δάνεια των κομμάτων.
Η «αποκάλυψη» αυτή προκάλεσε εύλογες αντιδράσεις, καθώς, ως γνωστόν, η Τράπεζα της Ελλάδας αρνείται  εδώ και χρόνια να δώσει στη δημοσιότητα τις λεπτομέρειες αυτών των δανείων επικαλούμενη το τραπεζικό απόρρητο.
«Έχει πρόσβαση ο καλούμενος», ισχυρίσθηκε ο Θ. Σκορδάς. «Έχει πρόσβαση να τις βγάλει φωτοτυπίες;», τον ρώτησε ο πρόεδρος της Εξεταστικής Σωκράτης Φάμελλος επισημαίνοντας ότι ο μάρτυρας παραδέχθηκε ότι ο Μ. Δασκαλάκης του παρέδωσε φωτοτυπίες των οργάνων της Εθνικής Τράπεζας που αφορούσαν τα δάνεια του ΣΥΡΙΖΑ.
Δείτε το σχετικό video
             

Κατά τα άλλα , κ. Σκορδάς, υποστήριξε στην Επιτροπή που διερευνά το δανεισμό των κομμάτων και των ΜΜΕ απο τις Τράπεζες, ότι τα δάνεια της ΝΔ ήταν απολύτως εξυπηρετούμενα μέχρι το 2012, ενώ απέδωσε το πρόβλημα της μη εξυπηρέτησής τους, στο γεγονός ότι από το 2010 η Αγροτική Τράπεζα είχε αλλάξει την δανειακή σύμβαση τετραπλασιάζοντας τα επιτόκια.
Στην αρχική δήλωση που ζήτησε να κάνει, πριν αρχίσει η εξέτασή του η οποία και συνεχίζεται, ο κ. Σκορδάς υποστήριξε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος ήταν ενήμερη για όλα τα δάνεια που είχε λάβει το κόμμα της ΝΔ και ότι «σε καμία περίπτωση δεν είχε προκύψει τίποτα από τους δειγματοληπτικούς έλεγχους στους οποίους είχε προχωρήσει, ούτε έκανε ποτέ οποιαδήποτε παρατήρηση μέχρι τότε».
Ακόμα, ο πρώην γενικός διευθυντής της ΝΔ υποστήριξε ότι, «δεν υπήρχε προνομιακή πολιτική σε ότι αφορά τα επιτόκια, και η κάθε Τράπεζα τηρούσε τους ίδιους κανόνες που εφάρμοζε και για τα δάνεια που χορηγούσε σε άλλους τομείς».
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπυρίδωνας Λάππας, έκανε λόγο για ειδυλλιακή εικόνα που εμφανίζει ο κ. Σκορδάς σε ό,τι αφορά τη συνολική οφειλή της ΝΔ, που φθάνει στα 210.815.000 ευρώ, αντιτείνοντας, μεταξύ άλλων, ότι σύμφωνα με τα ποσοστά των κρατικών επιχορηγήσεων που εκχωρούσε ως εγγύηση το κόμμα, η εξόφλησή τους μπορεί να έφθανε μέχρι και σε 247 χρόνια.
«Η Eurobank έκλεισε ήδη το λογαριασμό σας και ετοιμάζει αγωγή. Το ίδιο ετοιμάζονται να κάνουν και οι άλλες Τράπεζες οι οποίες έχουν καταγγείλει τα δάνειά σας», τόνισε ο κ. Λάππας.
«Μέχρι τέλη του πρώτου εξαμήνου του 2012 ήταν ενήμερα τα δάνεια της ΝΔ. Όταν γινόταν η δανειοδότηση, η Τράπεζα αξιολογούσε τον δανειολήπτη σε σχέση με αυτά που έπαιρνε από την κρατική επιχορήγηση», απάντησε ο κ. Σκορδάς.
 Πηγή www.altsantiri.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Παφίλης στη Βουλή: «Ο Λασκαρίδης σας *** πατόκορφα» (βίντεο)