«Όχι» Μαξίμου σε νέα μέτρα μετά το 2018

Μέγαρο Μαξίμου
Κατηγορηματική δήλωση, μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου, έστειλε το Μέγαρο Μαξίμου στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ότι οφείλει να κατανοήσει ότι δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτά σε καμία περίπτωση μέτρα μετά τη λήξη του προγράμματος.
Συγκεκριμένα, κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος επισήμανε τις θετικές αποφάσεις τoυ χθεσινού Eurogroup, υπογράμμισε την απόκρουση των παράλογων απαιτήσεων που τίθενται και έστειλε μήνυμα ιδιαίτερα σε Σόιμπλε και ΔΝΤ παίξουν έναν εποικοδομητικό ρόλο στην προσπάθεια και να σταματήσουν να επιμένουν στη συνέχιση μιας ακραίας πολιτικής λιτότητας.
Χαρακτηρίζοντας την απόφαση του Eurogroup για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα «σημαντική επιτυχία και αποφασιστικό βήμα για τη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι «το ΔΝΤ οφείλει να κατανοήσει ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούμε σε καμιά περίπτωση την απαίτηση για μέτρα μετά τη λήξη του προγράμματος».
«Αναμένουμε τις δυνάμεις που έχουν βαρύνοντα ρόλο για το μέλλον της Ευρώπης αλλά και μεγάλες ευθύνες για τα σημαντικά της αδιέξοδα και τη γενικευμένη αβεβαιότητα, ειδικά από τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας αλλά και το ΔΝΤ, να παίξουν έναν εποικοδομητικό ρόλο στην προσπάθεια που όλοι καταβάλλουμε», τόνισε.
«Να σταματήσουν», συνέχισε, «να επιμένουν στη συνέχιση μιας ακραίας πολιτικής λιτότητας που έχει αποδειχθεί ότι είναι κοινωνικά καταστροφική και οικονομικά αναποτελεσματική».
Προανήγγειλε, μάλιστα, ότι πρωθυπουργός προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλίες στην επικείμενη σύνοδο κορυφής αλλά και σε επικοινωνίες και συζητήσεις με Ευρωπαίους αξιωματούχους για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση χωρίς νέα μέτρα και με αποκατάσταση του εργασιακού μοντέλου.
«Εμμένουμε σταθερά στη θέση ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αποτελεί την εξαίρεση στην ευρωπαϊκή κανονικότητα σε ό,τι αφορά τις εργασιακές σχέσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανακόπουλος.
Ειδικότερα, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι μετά την απόφαση του περασμένου Μαΐου, σύμφωνα με την οποία οι πληρωμές για το χρέος δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 15% του ΑΕΠ, χθες αποφασίστηκε και η λήψη βραχυπρόθεσμων μέτρων ύψους 25% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 45 δισ. ευρώ.
Έκανε ειδική αναφορά στη σημασία του μέτρου της μετατροπής των κυμαινόμενων επιτοκίων σε σταθερά, ύψους 1,5%, «καθώς αυτή η εξέλιξη προστατεύει την ελληνική οικονομία σε μια περίοδο αυξημένης διεθνούς αβεβαιότητας που επηρεάζει αρνητικά τις διεθνείς αγορές χρήματος».
Τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν αποδέχτηκε: α) την πρόταση για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% για δέκα έτη και β) την παράλογη απαίτηση του ΔΝΤ για επιπλέον μέτρα μετά τη λήξη του προγράμματος και συγκεκριμένα για τα έτη 2019 και 2020.
«Το περίεργο εδώ βεβαίως είναι ότι εκείνοι εκ των δανειστών μας που εμφανίζονται δημοσίως να διαφωνούν για το ύψος των πλεονασμάτων, κατά τη χτεσινή συνεδρίαση βρίσκονταν σε απόλυτη ευθυγράμμιση σε ό,τι αφορά την λιτότητα», παρατήρησε.
Υπογράμμισε ότι «η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει την προσπάθεια για μια συνολική συμφωνία, ει δυνατόν έως το τέλος του έτους». «Μια συμφωνία», όπως είπε, «που είναι όχι μόνο εφικτή με δεδομένη τη σύγκλιση στην πλειονότητα των θεμάτων που περιλαμβάνονται στη β' αξιολόγηση, αλλά είναι και αναγκαία ώστε η Ελλάδα να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2017».
Δημήτρης ΤζανακόπουλοςΟ Δημήτρης Τζανακόπουλος ενημερώνει τους πολιτικούς συντάκτες | ΕUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
Απευθυνόμενος στο εσωτερικό της χώρας, ζήτησε να κατανοήσουν όλοι την κρισιμότητα των στιγμών, και κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι, αντί να έχει ήδη χαιρετίσει ομόφωνα τη λήψη των βραχυπρόθεσμων μέτρα που αποτελούν μια σημαντική ανάσα για την οικονομία, έχει επιλέξει μια μίζερη στάση.
«Ήταν η ίδια η ΝΔ που μέχρι πρότινος χαρακτήριζε το χρέος βιώσιμο, ήταν ο ίδιος ο κ. Σαμαράς που αναζητούσε το πιστοποιητικό βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους πριν από λίγα χρόνια», είπε και κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι είναι «σταθερά προσηλωμένη στη στρατηγική του 4ου μνημονίου». «Εύχονται να υπερισχύσει η άποψη για διαρκή λιτότητα και νέα μέτρα ώστε να εμφανιστούν εκείνοι ως οι μόνοι πρόθυμοι να τα εφαρμόσουν», σχολίασε για τη ΝΔ.
«Η χώρα με σταθερά βήματα και διαρκή μέριμνα για τους πλέον αδύναμους συμπολίτες μας, θα συνεχίσει τη σκληρή δουλειά και τον αγώνα για την έξοδο από την κρίση και την επιτροπεία», κατέληξε.
Πηγή www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ