Βηματοδότες με... καπέλο


ΒηματοδότεςΠοινική δίωξη κατά δύο ελληνικών εταιρειών που με τη μέθοδο των τριγωνικών συναλλαγών πουλούσαν υπερκοστολογημένα ιατρικά υλικά σε δημόσια νοσοκομεία
Με τη μέθοδο των τριγωνικών συναλλαγών, που είχαν ελληνικές εταιρείες με εταιρείες στην Κύπρο, «φέσωσαν» δύο δημόσια νοσοκομεία με ποσόν που αγγίζει τα 20 εκατομμύρια ευρώ για την αγορά υπερκοστολογημένων ιατρικών υλικών, όπως βηματοδοτών.
Το κόλπο έγινε την περίοδο 2005-2009 και ήδη με εντολή της προϊσταμένης της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς Ελένης Ράικου σε βάρος των υπευθύνων δύο ελληνικών εταιρειών προμήθειας ιατρικών υλικών έχουν απαγγελθεί βαρύτατα κακουργήματα, για τα οποία θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις στον τακτικό ανακριτή Αθηνών, ο οποίος χειρίζεται πλέον τη δικογραφία.
Ειδικότερα, η δίωξη αφορά το κακούργημα της απάτης κατ’ εξακολούθηση με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου και ασκήθηκε μετά την ολοκλήρωση της έρευνας των οικονομικών εισαγγελέων Αντώνη Ελευθεριάνου και Γιάννη Σέβη, η οποία διενεργήθηκε με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα στον Τύπο.
Από την εισαγγελική έρευνα προέκυψε ότι οι ελληνικές εταιρείες αγόραζαν βηματοδότες και άλλα υλικά από την κατασκευάστρια εταιρεία σε χαμηλή τιμή, στη συνέχεια όμως παρουσίαζαν τα υλικά αυτά ως είδη που είχαν προμηθευτεί από κυπριακές εταιρείες και τα πουλούσαν υπερκοστολογημένα στα δύο δημόσια νοσοκομεία, επιβαρύνοντας το ελληνικό Δημόσιο και αποκομίζοντας πολύ μεγάλο κέρδος.
Πιο συγκεκριμένα, η πρώτη εταιρεία προχώρησε σε αγορές εμπορευμάτων από συνδεδεμένες ξένες εταιρείες με έδρα την Κύπρο, οι οποίες είχαν συσταθεί με αποκλειστικό σκοπό την αύξηση του κόστους.
Η αύξηση ήταν κατά πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με το αν οι ελληνικές εταιρείες προμηθεύονταν το ίδιο υλικό από ανεξάρτητα πρόσωπα ή επιχειρήσεις.
Στη συνέχεια το ιατρικό υλικό έφτανε κατευθείαν από τους κατασκευαστές στις εγκαταστάσεις της ελληνικής εταιρείας με όλα τα απαραίτητα παραστατικά (δελτία αποστολής) και στη συνέχεια τιμολογούνταν από τη συνδεδεμένη κυπριακή εταιρεία.
Αποτέλεσμα αυτής της μεθόδου ήταν η ελληνική εταιρεία να πληρώσει (και στη συνέχεια να χρεώσει το δημόσιο νοσοκομείο) μεγαλύτερο τίμημα, το έτος 2005, συνολικής αξίας περίπου 2,9 εκατ. ευρώ, το 2006 περίπου 3,2 εκατ. ευρώ, το 2007 περίπου 4,4 εκατ. ευρώ, το 2008 5,9 εκατ. ευρώ και το 2009 3,5 εκατ. ευρώ.
Αντίστοιχη τακτική με τις τριγωνικές συναλλαγές ακολούθησε και η δεύτερη εταιρεία για τις χρήσεις 2006 έως 2007, με προμήθειες συνολικής αξίας περίπου 19 εκατ. και 34 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.
Η ελληνική προμηθεύτρια εταιρεία από την πλευρά της κατέβαλε τη διαχειριστική περίοδο 1/1/2006 έως 31/12/2006 μεγαλύτερο τίμημα ύψους τουλάχιστον 1,7 εκατ. ευρώ, κατά δε τη διαχειριστική περίοδο 1/1/2007 έως 31/12/2007 ύψους 3,8 εκατ. ευρώ, για την αγορά εμπορευμάτων από τη συνδεδεμένη κυπριακή εταιρεία.

Η παραπλάνηση

Αφού είχαν ολοκληρωθεί οι υπερτιμολογήσεις, οι νόμιμοι εκπρόσωποι των ελληνικών εταιρειών, σύμφωνα με την εισαγγελική έρευνα, παραπλανούσαν τις διοικήσεις των δημόσιων νοσοκομείων τις οποίες έπειθαν ότι τα ιατρικά είδη που συμφωνούσαν να προμηθεύσουν είχαν αγοραστεί από τη συνδεδεμένη εταιρεία, στις τιμές μάλιστα οι οποίες αναγράφονταν στα σχετικά τιμολόγια.
Επομένως, η τιμή πώλησης προς τα δημόσια νοσοκομεία θα έπρεπε να ενσωματώνει το κατά νόμο θεμιτό ποσοστό κέρδους, το οποίο όμως υπολογιζόταν βάσει της υποτιθέμενης τιμής αγοράς τους από την κυπριακή εταιρεία!
Στην πραγματικότητα οι ελληνικές εταιρείες είχαν αγοράσει το ιατρικό υλικό απευθείας από τις κατασκευάστριες σε τιμές πολύ χαμηλότερες από τις αναγραφόμενες στα τιμολόγια τα οποία εξέδιδαν οι κυπριακές...

Παρέμβαση Κοντονή

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης, ο Σταύρος Κοντονής διαβίβασε σήμερα στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου-Βασιλοπούλου, αντίγραφα δημοσιευμάτων που αφορούν τις συγκεκριμένες καταγγελίες προκειμένου να διερευνηθεί η βασιμότητά τους και να αποδοθούν ευθύνες.
Πηγή www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Παφίλης στη Βουλή: «Ο Λασκαρίδης σας *** πατόκορφα» (βίντεο)