Δευτέρα, 12 Δεκεμβρίου 2016

«Ράπισμα» Τούρκου Ναυάρχου στον Ερντογάν: «Χάσαμε το Αιγαίο γιατί δεν είμαστε ναυτικός λαός και όχι από την Λωζάννη»Ισχυρό πλήγμα στις κατά καιρούς φραστικές προκλήσεις Ερντογάν σχετικά με τα νησιά του Αιγαίου και την συνθήκη της Λωζάνης, επέφερε μέσω του 4ου τεύχους του περιοδικού Yeni Deniz Mecmuası, ο Ναύαρχος ε.α , Ozden Ornek, ο οποίος διετέλεσε αρχηγός Στόλου και Αρχηγός Ναυτικών Δυνάμεων , από όπου αποστρατεύτηκε το 2005.
Το εν λόγω περιοδικό δημοσίευσε άρθρο του Ναυάρχου ε.α. με τίτλο “Denizci Türkiyeyi Düşünelim” (Ας στοχαστούμε την ναυτική Τουρκία). Ο Ozden που ήταν κατηγορούμενος και στην υπόθεση Βαριοπούλας, στο άρθρο του περιγράφει την ναυτική Ιστορία της Τουρκίας.
Ο Ναύαρχος υποστηρίζει ότι: «Ένα μέρος των Νησιών του Αιγαίου δεν χάθηκε με τη Λωζάννη, αλλά εξαιτίας της ανυπαρξίας Στόλου. Είναι ολοφάνερο ότι μερικοί από αυτούς που μας κυβερνούν πρέπει να μάθουν αυτή την αλήθεια».
Ο Ozden αναφέρει χαρακτηριστικά τα εξής:
«…Είναι εύνοια της τύχης να ζεις σε μια παράκτια χώρα. Πόσα κράτη στον κόσμο έχουν αυτή την τύχη;
Είμαστε ναυτικοί; Η απάντηση στο ερώτημα θα μειώσει το ηθικό μας. Για την μεγάλη πλειοψηφία μας η θάλασσα είναι ένα περιβάλλον που χρησιμοποιούμε για να δροσιστούμε το καλοκαίρι. Είναι ελάχιστοι αυτοί που σκέπτονται διαφορετικά. Δεν μας αρέσουν τα ψάρια. Κι ένα μεγάλο τμήμα του λαού δεν έχει δοκιμάσει ποτέ ψάρι.
Όταν ήμουν υπαρχηγός ρώτησα έναν φαντάρο που είχε έρθει από τα νοτιοανατολικά κι είδε για πρώτη φορά τη θάλασσα «Σε τι μοιάζει η θάλασσα;». Μου απάντησε τους αγρούς με τα στάχυα. Όταν τον ρώτησα «γιατί;» μου είπε «όταν φυσάει ο άνεμος η θάλασσα κυματίζει όπως τα στάχυα». Αυτές είναι οι γνώσεις των συμπολιτών μας για τη θάλασσα.
….Κύκλοι που θαυμάζουν τον σουλτάνο Αμπντουλχαμίτ ισχυρίζονται ότι ανέπτυξε το Ναυτικό! Ο ισχυρισμός αυτός είναι σωστός κατά μια άποψη. Ο σουλτάνος δεν πίστευε στο Ναυτικό , γιατί το φοβόταν. Από το 1876 αποφάσισε να εγκλωβίσει τα πλοία του Στόλου στον Κεράτιο. Είχε βιώσει την πολιορκία των ανακτόρων του Ντολμάμπαχτσε από τον Huseyin Avni Pasa που εξεγέρθηκε εναντίον του σουλτάνου Αμπτουλαζίζ. Φοβήθηκε τόσο πολύ από το περιστατικό αυτό που δεν διέμεινε ποτέ στα ανάκτορα του Ντολμάμπαχτσε.
Σύμφωνα με το πολεμικό σχέδιο που καταστρώθηκε το 1897 , στον Ελληνο-τουρκικό πόλεμο, ο οθωμανικός Στόλος θα έπληττε τις ελληνικές δυνάμεις στο Αιγαίο. Για τον σκοπό αυτό τα πολεμικά πλοία θα έβγαιναν για πρώτη φορά έξω από τον Κεράτιο μετά από σχεδόν 20 χρόνια. Μόλις έφτασαν στη Γέφυρα του Γαλατά άρχισαν να σκάνε τα καζάνια και να παρουσιάζονται βλάβες. 
Ο αρχηγός του Στόλου Hasan Rahmi Pasa κατάφερε να αγκυροβολήσει τα πλοία στον Άγιο Στέφανο, για να γίνουν οι απαραίτητες επισκευές. Εύστοχα σκέφθηκε να κάνει δοκιμαστικές βολές με τα πυροβόλα για να δει αν λειτουργούν. Από την άσκηση προκλήθηκαν καινούργιες ζημιές. Μόνο 2-3 πλοία κρίθηκαν αξιόμαχα. Έτσι, αναγκάστηκαν να κάνουν αλλαγή σχεδίων και να αποσύρουν το Στόλο από τον Πόλεμο. Στη συνέχεια αποφασίστηκε η κατάργηση του Στόλου. Εάν δεν ερχόταν ο Ατατούρκ σήμερα δεν θα είχαμε πολεμικά πλοία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου