Κυριακή, 25 Δεκεμβρίου 2016

«Η επιστολή Τσακαλώτου επαναβεβαιώνει τα αυτονόητα»

Ευκλείδης Τσακαλώτος, Κλάους ΡέγκλινγκΕυκλείδης Τσακαλώτος και Κλάους Ρέγκλινγκ σε στιγμιότυπο από το τελευταίο Eurogroup | EUROKINISSI
Η κυβέρνηση δεν δεσμεύθηκε σε τίποτα παραπάνω από όσα έχει συμφωνήσει, αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι σχολιάζοντας την επιστολή που απέστειλε στον ESM το υπουργείο Οικονομικών, με αποτέλεσμα να «ξεπαγώσουν» τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
Οι ίδιοι κύκλοι χαρακτηρίζουν αυτονόητα όσα περιλαμβάνει η επιστολή, εξηγώντας ότι το μόνο που διευκρινίστηκε στους θεσμούς είναι ότι το μέτρο με τις συντάξεις που δόθηκαν σε 1.600.000 χαμηλοσυνταξιούχους είναι εφάπαξ και δεν υπάρχει πρόθεση να αλλάξει η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, ενώ η αναστολή του ΦΠΑ για νησιά του Αιγαίου που δέχονται το βάρος της προσφυγικής κρίσης αφορά το 2017 και χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από τον προϋπολογισμό του 2017.
Στην επιστολή επαναλαμβάνεται η δέσμευση της κυβέρνησης για πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 0,5%, 1,75% και 3,5% του ΑΕΠ για το 2016, 2017 και 2018 αντίστοιχα και υπενθυμίζεται ο δημοσιονομικός μηχανισμός (contingency fiscal mechanism), ο οποίος ενεργοποιείται σε περίπτωση που τα στοιχεία της Eurostat δείξουν ότι δεν επιτεύχθηκαν οι συμφωνηθέντες δημοσιονομικοί στόχοι.
Διευκρινίζεται, επίσης, ότι σε περίπτωση που το 2016 δεν υπάρξει το συμφωνηθέν πλεόνασμα (+0,5%) –«γεγονός εξαιρετικά απίθανο, όπως σημειώνει ο υπουργός Οικονομικών, αλλά και εκτιμά η μεγάλη πλειονότητα των αναλυτών», τότε «οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να λάβουν αντισταθμιστικά μέτρα στο πεδίο των δαπανών για τις συντάξεις, για να καλύψουν τη διαφορά ανάμεσα στο αποτέλεσμα και τον δημοσιονομικό στόχο του 2016».

Πώς διαμορφώνεται σήμερα η κατάσταση

Σύμφωνα με πηγές από το Μαξίμου, όχι μόνο η κυβέρνηση δεν δεσμεύθηκε σε τίποτα παραπάνω από όσα είχε συμφωνήσει αλλά όπως διευκρινίζεται στην επιστολή, αν υπάρξει και στο μέλλον υπεραπόδοση αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί, σε συμφωνία με τους θεσμούς, «σε στοχευμένα μέτρα για την ενδυνάμωση της κοινωνικής προστασίας [...] και/ή για τη μείωση των φορολογικών βαρών [...] για τη δημιουργία ενός “μαξιλαριού ρευστότητας” (cash buffer) ή/και για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών».
Οι χαμηλοσυνταξιούχοι εισέπραξαν την εφάπαξ πληρωμή «που ενίσχυσε τον οικογενειακό προϋπολογισμό, ενώ έχει ήδη ευεργετικά αποτελέσματα στην εγχώρια αγορά» και για έναν χρόνο τα νησιά που δέχονται την προσφυγική πίεση θα καταβάλλουν μειωμένο ΦΠΑ «με επίσης σημαντικές επιπτώσεις στους κατοίκους και τις τοπικές οικονομίες»
Εκείνο, ωστόσο, που έχει ιδιαίτερα σημασία για την κυβέρνηση είναι το ηχηρό πολιτικό συμπέρασμα, ότι «οι επιδιώξεις ορισμένων έπεσαν στο κενό, η πλειοψηφία των κρατών-μελών τάχθηκε υπέρ των δημοσιονομικών μέτρων που υιοθέτησε πρόσφατα η Ελλάδα».

Βασιλικότερη του βασιλέως η Ν.Δ.

Η Ν.Δ., που δεν τόλμησε να ψηφίσει την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων, υπακούοντας στα κελεύσματα ακραίων φωνών –όπως και άλλες πολιτικές δυνάμεις–, προσπαθεί, στην απελπισία της, να εμφανιστεί τώρα ως θεματοφύλακας των Μνημονίων! Είναι το νέο (και παμπάλαιο, βέβαια) αφήγημά της: η αφοσίωση στους δανειστές. Με δυο λόγια, “βασιλικότερη του βασιλέως”!», αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι.
Και προσθέτουν ότι «η δουλική συμπεριφορά, αντί της υπεράσπισης της εθνικής αξιοπρέπειας, καθώς και η ταύτιση με ακραίες φωνές, νομιμοποιούν λειτουργίες που αποβαίνουν σε βάρος της κοινωνίας και των πολιτών – και ιδίως των πιο αδύναμων. Πόσοι άραγε από τους πολίτες, όποιες διαφωνίες και να έχουν με την κυβέρνηση, αισθάνονται ότι αυτή η επαγγελία της ταύτισης με τους δανειστές, και, μάλιστα, με τους πιο σκληρούς εκπροσώπους τους, τους εκφράζει;»
«Ας μην ανησυχούν, χρονιάρες μέρες, όλοι αυτοί που θεωρούσαν το χρέος βιώσιμο και σήμερα κόπτονται για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα!», καταλήγουν.
Πηγή www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου