Μια «αγκαλιά» μπορεί να αντικαταστήσει ένα απρόσωπο ίδρυμα

Αναδοχή παιδιώνΤο πιλοτικό πρόγραμμα του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Αττικής «Ανάδοχη Πρώτη Αγκαλιά» αφορά βρέφη που εγκαταλείφθηκαν στα μαιευτήρια για διάφορους λόγους

Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, ίσως ακόμα και από την εποχή της αλήστου μνήμης Φρειδερίκης και των ιδρυμάτων της, σχολεία και κάθε λογής φιλανθρωπικές οργανώσεις επισκέπτονται στα πλαίσια των γιορτών ιδρύματα «παρατημένων και ορφανών» παιδιών.
Το επαναλαμβανόμενο αυτό στερεότυπο αλλοιώνει την αναγκαιότητα κατανόησης ότι τα παιδιά δεν πρέπει να μεγαλώνουν σε ιδρύματα.
Αντί για τις φιλανθρωπικές επισκέψεις σε παιδιά κλεισμένα σε κάθε λογής ιδρύματα μπορούμε να συμβάλουμε στην αποτροπή τέτοιων εγκλεισμών. Εγκλεισμοί για τους οποίους κατά καιρούς υπάρχουν ακόμα και καταγγελίες για εκμετάλλευση ή και -ακόμα χειρότερα- για κακοποίηση των παιδιών.
Ηδη οι νέες νομοθετικές ρυθμίσεις για την υιοθεσία και την αναδοχή είναι σχεδόν ολοκληρωμένες στα χέρια της κυβέρνησης, ενώ ψηφίστηκε πρόσφατα το νομοθετικό πλαίσιο που αφορούσε κυρίως τις δικαστικές διαδικασίες και την ενσωμάτωση Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τις προϋποθέσεις τοποθέτησης ανηλίκων σε ίδρυμα ή ανάδοχη οικογένεια, για τη διεθνή δικαιοδοσία και την αναγνώριση και εκτέλεση αποφάσεων σε γαμικές διαφορές και διαφορές γονικής μέριμνας.
Εστω και κάπως αργά σε σχέση με άλλες χώρες υπάρχει σήμερα μια δυναμική προσπάθεια σε ό,τι αφορά, προς το παρόν, τα παιδιά που βρίσκονται σε δημόσιες δομές να μειωθεί κατά το δυνατόν η παραμονή τους στα ιδρύματα, αξιοποιώντας τον σύγχρονο και αποτελεσματικό θεσμό της αναδοχής.
Μια αναδοχή που μπορεί να καταλήξει και στην υιοθεσία. Αν σκεφτεί κανείς σε πόση απάνθρωπη ταλαιπωρία, σε πόσα έξοδα και κυρίως σε πόση απογοήτευση υποβάλλονται γυναίκες προκειμένου να γίνουν μητέρες με τεχνητές μεθόδους, αξίζει τον κόπο να εστιάσουμε στην αλλαγή της αντίληψης και να μετακινηθούμε από την επιμονή για την απόκτηση παιδιού στην ανάγκη των παιδιών που στερούνται την οικογένειά τους και έχουν τόση ανάγκη για κάποιον που να νοιάζεται αποκλειστικά και αληθινά γι’ αυτά.

Νέο πλαίσιο

Αναδοχή παιδιών
Μιλήσαμε με την καθ’ ύλην αρμόδια, την πρόεδρο του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Αττικής (ΚΚΠΠΑ), Σοφία Κωνσταντέλια, για το νέο πρόγραμμα «Ανάδοχη Πρώτη Αγκαλιά» που εφαρμόζεται πιλοτικά και ήδη έχει πολύ θετικά αποτελέσματα.
Ο συγκεκριμένος κρατικός φορέας, που υπάγεται στο υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, περιλαμβάνει όλα τα δημόσια ιδρύματα παιδιών τυπικής ανάπτυξης ή με αναπηρίες του Νομού Αττικής.
Αυτή τη στιγμή στη φροντίδα του βρίσκονται συνολικά 450 παιδιά, ενώ ήδη από αυτά τα παιδιά τα 196 είναι σε αναδοχή, ακόμα κι αν είναι παιδιά που έχουν κάποιας μορφής αναπηρία.
Συνεχίζουν βέβαια τη λειτουργία τους, με μειωμένη έστω δύναμη, μεγάλα ιδρύματα που είναι στην εποπτεία του ΚΚΠΠΑ, όπως: Ιδρυμα Μητέρα, Παιδόπολη Αγ. Βαρβάρας και Αγ. Ανδρέα, Αναρρωτήριο Πεντέλης (πρώην ΠΙΚΠΑ), Μιχαλήνειο (υποστηρικτικό και διαγνωστικό κέντρο).
Η Σ. Κωνσταντέλια τονίζει με μεγάλη έμφαση ότι το σχέδιο είναι να μπει πλέον η αναδοχή δυναμικά στο προσκήνιο προκειμένου να τελειώνουμε με τον ιδρυματισμό.
Το σχέδιο σύντομα πρόκειται να βοηθηθεί ουσιαστικά από το νέο νομοθετικό πλαίσιο για την υιοθεσία και την αναδοχή στην Ελλάδα, που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή από την αν. υπουργό Θεανώ Φωτίου.
Βασικός στόχος και στοίχημα για τον φορέα αλλά και για το υπουργείο είναι η «αλλαγή νοοτροπίας».
Ενας τέτοιος στόχος θα εκτιμηθεί ως αποτελεσματικός και ολοκληρωμένος αν συμπεριλαμβάνει όλα τα παιδιά, όχι μόνο δημόσιων φορέων αλλά και όσα βρίσκονται σε ιδρύματα ΝΠΙΔ ή σε δομές ΜΚΟ.
Η παλαιά πρακτική της αναδοχής, που σήμερα ενδυναμώνεται και παίρνει προτεραιότητα, είναι ήδη από δεκαετίες κατοχυρωμένη νομικά, αλλά χρειάζεται ευρύτερη θεσμική υποστήριξη και επίλυση ζητημάτων που εκκρεμούν.
Στην πράξη απαιτεί ευθύνες και διαθεσιμότητα των ανάδοχων γονέων όμοιες με αυτές των θετών.
Η αναδοχή υποστηρίζεται από ομάδα εξειδικευμένων επιστημόνων αλλά και από οικονομικά μέσα (μηνιαίο επίδομα κλιμακούμενο ανάλογα με τις ειδικές ανάγκες του παιδιού, πλήρη ιατροφαρμακευτική και νοσηλευτική κάλυψη, κάλυψη ειδικών θεραπειών, κάλυψη ένδυσης, υπόδησης, ιματισμού και ειδών πρώτης εγκατάστασης του παιδιού στην οικογένεια και κάλυψη σχολικών δαπανών).
Συγκεκριμένα, ο θεσμός της αναδοχής, όπως μας πληροφόρησε η Σ. Κωνσταντέλια, πέρα από τα μεγάλα οφέλη για τα παιδιά και τους ανάδοχους γονείς, είναι και λιγότερο κοστοβόρος για το Δημόσιο, τη στιγμή που κατά μέσο όρο ένα παιδί σε αναδοχή στοιχίζει περίπου 18 ευρώ την ημέρα, ενώ σε κάποιο ίδρυμα το ανάλογο ποσό αγγίζει τα 116 ευρώ.
Σε ερώτησή μας για το αν είναι δόκιμο να παρέχεται βοήθημα στα παιδιά των αναδόχων, ήταν απολύτως σαφής: «Το επίδομα αφορά έξοδα του ίδιου του παιδιού, εξυπηρετεί το δικό του δικαίωμα και συγχρόνως είναι μία διαρκής υπενθύμιση ότι δίπλα στο παιδί βρίσκονται και είναι παρόντες οι θεσμοί».
Το ΚΚΠΠΑ συνεχίζει την εφαρμογή του θεσμού που υλοποιεί από δεκαετίες. Τώρα, όπως σημειώνει η πρόεδρος, στη δράση του εντάσσει και πιλοτικές μορφές αναδοχής, όπως:
♦«Η Ανάδοχη Πρώτη Αγκαλιά», που αφορά βρέφη που εγκαταλείφθηκαν στα μαιευτήρια για διάφορους λόγους και παραμένουν εκεί για μήνες μόνο για κοινωνικούς λόγους. Οι οικογένειες παραλαμβάνουν το βρέφος από το μαιευτήριο, αποτρέποντας έτσι την εισαγωγή του στο ίδρυμα.
Η ολιγόμηνη παραμονή κοντά τους δίνει το περιθώριο στους κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους να διερευνήσουν το οικογενειακό περιβάλλον και να εκτιμήσουν τη δυνατότητα οι ίδιοι οι φυσικοί γονείς ή συγγενείς από την ευρύτερη οικογένεια να αναλάβουν τη φροντίδα του. Οι γονείς ή οι συγγενείς μπορούν να το επισκέπτονται στο μεσοδιάστημα.
Πηγή www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ