Κυριακή, 18 Δεκεμβρίου 2016

«Αποφασισμένοι να μην εγκαταλείψουμε τον λαό μας»

Αλέξης ΤσίπραςΑπό το Βερολίνο, έστειλε μηνύματα στους πιστωτές μας και κυρίως το ΔΝΤ | AP Photo/Virginia Mayo
Σφοδρή επίθεση στους «yesmen», που« υποστηρίζουν την συνέχιση της λιτότητας για πολλά χρόνια» εξαπέλυσε από το Βερολίνο ο Αλέξης Τσίπρας συμμετέχοντας στο 5ο Συνέδριο του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς. «Είμαστε αποφασισμένοι να προασπίσουμε τα δικαιώματα του ελληνικού λαού» υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός στέλνοντας μηνύματα εντός και εκτός συνόρων.

«Η Αριστερά δίνει μάχες και δεν κάνει πίσω»

Το 5o συνέδριο του ΚΕΑ θα χαράξει τους βασικούς πολιτικούς άξονες δράσης και θα εκλέξει τη νέα ηγεσία του Κόμματος για την επόμενη τριετία (2017-2020). 
«Αυτό το Συνέδριο θα ενδυναμώσει την προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Αριστεράς» ανέφερε αρχικά ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του. «Η Αριστερά είναι μια πολιτική δύναμη που δίνει δυνατές μάχες και δεν κάνει πίσω. Δεν είναι επιλογή της Αριστεράς να γίνει δραπέτης της ιστορίας. Αυτή ήταν η πολύ δύσκολη επιλογή που λάβαμε το καλοκαίρι του '15. Ο λαός μας το αναγνώρισε» σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε πως χρειάζονται συνεργασίας «για να μπλοκάρουμε την ανάδυση των λαϊκιστικών ξενοφοβικών δυνάμεων» προτείνοντας αρχικά τη σύσταση ενός φόρουμ.
«Η Ευρώπη δεν βρίσκεται μόνο σε ένα θεμελιώδες σταυροδρόμι, αλλά είναι έτοιμη να διαβεί τον Ρουβίκωνα. Οι παλιές δυνάμεις του παρελθόντος διεκδικούν το παρόν και το κάνουν σε ένα έδαφος που έχει προλειανθεί από την αδυναμία του νεοφιλελευθερισμού να αντιμετωπίσει την κρίση.
Η απουσία αλληλεγγύης μας οδηγεί σε μια στενά εθνικιστική λογική και αυτό δίνει δύναμη στον εθνικισμό και στον ευρωσκεπτικισμό», σημείωσε.
Κάλεσε σε αποφασιστική δράση και είπε πως η Ευρωπαϊκή Αριστερά «πρέπει να αναλάβει την πρωτοβουλία εναλλακτικής απέναντι στον εθνικισμό και στην άκρα δεξιά».
Ανοίγοντας διαύλους και με άλλους πολιτικούς χώρος, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως «η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία να δει και να αναλάβει την ιστορική ευθύνη και να θέσει τέρμα στην νεοφιλελεύθερη συναίνεση. Χρειαζόμαστε συνεργασία των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων».
Αναφερόμενος στην Ελλάδα, υποστήριξε πως «παλεύει να τελειώσει με τη λιτότητα και την αδικία των μνημονίων και της ύφεσης.
Έθεσε το ερώτημα: «Ανάπτυξη για ποιόν;» λέγοντας πως «πρέπει να θεσπίσουμε τους θεσμούς που θα εξασφαλίσουν δίκαιη αναδιανομή του πλούτου. Πρέπει να παλέψουμε για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις με βάση το ευρωπαϊκό κεκτημένο».
          

«Τώρα είναι η σειρά τους να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους»

Έστειλε μηνύματα στους πιστωτές μας και κυρίως το ΔΝΤ: «πρέπει να καταλάβουν ότι η κατάσταση εξαίρεσης στην Ελλάδα (για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις) δεν μπορεί να συνεχιστεί.
Οι πιστωτές πρέπει να έχουν στο μυαλό τους ότι ο ελληνικός λαός έχει κάνει πολλές θυσίες και τώρα είναι η σειρά τους να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Τους αναλογεί η θέσπιση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και το άνοιγμα της συζήτησης για χαμηλότερα πλεονάσματα».
Αναφέρθηκε στην πολιτική απόφαση να αντισταθμιστούν οι θυσίες των συνταξιούχων. «Ενισχύσαμε τις φτωχές περιοχές με σχολεία και μειώσαμε τον ΦΠΑ στα νησιά που σηκώνουν το βάρος του προσφυγικού, χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο τις ευρωπαϊκές μας δεσμεύσεις».
Και κατέληξε: «Είμαστε αποφασισμένοι να προασπίσουμε τα δικαιώματα του ελληνικού λαού. Είμαστε αποφασισμένοι να μην εγκαταλείψουμε τον λαό μας στους "yesmen", που υποστηρίζουν την συνέχιση της λιτότητας για πολλά χρόνια».

«Οικοδομώντας Συμμαχίες-Για μια Ευρώπη της Αλληλεγγύης»

Το 5ο Συνέδριο του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ), με κεντρικό σύνθημα «Οικοδομώντας Συμμαχίες-Για μια Ευρώπη της Αλληλεγγύης», διεξάγεται από τις 16 έως τις 18 Δεκεμβρίου διεξάγεται στο Βερολίνο.
Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί και η καθιερωμένη Συνέλευση Γυναικών για την εμβάθυνση των θεμάτων φεμινιστικής πολιτικής του ΚΕΑ. Ανάμεσα στις κεντρικές πολιτικές πρωτοβουλίες, που αναμένεται να εγκριθούν από το συνέδριο, είναι και η συγκρότηση ενός μόνιμου, πανευρωπαϊκού χώρου διαλόγου (Φόρουμ) που θα διεξάγεται σε ετήσια βάση και θα αποτελεί χώρο συνάντησης ευρύτερων πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων (κομμάτων, συνδικάτων, κινημάτων κ.α) με κοινό στόχο την αλλαγή των συσχετισμών δύναμης για τον τερματισμό της λιτότητας και την υπεράσπιση της δημοκρατίας και των κοινωνικών δικαιωμάτων στην Ευρώπη.
Πηγή www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου