«Απαράδεκτες και αντιδημοκρατικές απαιτήσεις»

Επίθεση Τσίπρα κατά πάντων | EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ANDREA BONETTI

Αναφορικά με το ελληνικό πρόγραμμα ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει τηρήσει κατά γράμμα τις δεσμεύσεις της και επισήμανε τη βελτίωση της ελληνικής οικονομίας που «έχει περάσει σε φάση ανάκαμψης» παρά τις αρχικές προβλέψεις. Σε αυτή την κρίσιμη φάση που η Ελλάδα τηρεί τις υποχρεώσεις της και υπεραποδίδει έναντι των στόχων, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, είναι περισσότερο από απαραίτητο όλοι να δουλέψουμε ώστε να διατηρηθεί αυτή η πορεία της ανάκαμψης, της σταθερότητας.
«Θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτο ορισμένοι να θέλουν να ξαναφέρουν αυτό το γνωστό διαπραγματευτικό παιχνίδι σε βάρος της Ελλάδας και του λαού της» υπογράμμισε.

Αντιδημοκρατικές οι απαιτήσεις του ΔΝΤ

Ο πρωθυπουργός άσκησε κριτική και στη στάση του ΔΝΤ επισημαίνοντας ότι το Ταμείο θα πρέπει να κατανοήσει ότι η Ελλάδα είναι κράτος-μέλος της ΕΕ - και πυρηνικό στοιχείο του κοινωνικού κεκτημένου της Ευρώπης είναι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής.
«Το ΔΝΤ πρέπει να καταλάβει ότι κανένα κοινοβούλιο δεν θα ψηφίσει μέτρα για τρία χρόνια μετά. Αν είναι τόσο βέβαιο ότι δεν μπορεί η Ελλάδα να πιάσει τους στόχους για το πλεόνασμα θα ήταν προτιμότερο να πιέσει προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και όχι προς την Ελλάδα» συμπλήρωσε.
«Είμαι πεπεισμένος, ότι όλοι κατανοώντας την κρισιμότητα της κατάστασης συνολικά στην Ευρώπη, και λαμβάνοντας υπόψη το βαθμό προσήλωσης και τήρησης από πλευράς Ελλάδας της συμφωνίας, θα συμβάλουν ώστε πολύ σύντομα να έχουμε πολύ γρήγορα μια συμφωνία», είπε.
Υπογράμμισε ότι τα μέτρα που ψηφίστηκαν από την Βουλή δεν διακινδυνεύουν το πρόγραμμα και τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος, ούτε για φέτος, ούτε έχουν καμία δημοσιονομική επίπτωση για το 2017 και το 2018.
Ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως «είναι κατανοητό απ' όλους, ότι είναι μια απόφαση εφάπαξ που την πήραμε τώρα που είχαμε αυτή την πολύ θετική υπεραπόδοση και ήταν η ελάχιστη υποχρέωση μας απέναντι σε ανθρώπους που έχουν κάνει μεγάλες θυσίες στο όνομα της Ευρώπης». Εξέφρασε δε, τη βεβαιότητα, ότι και σε αυτό το ζήτημα θα υπάρξουν οι κατάλληλες διαβουλεύσεις. «Αναμένουμε την έκθεση των θεσμών να λέει τα αυτονόητα», υπογράμμισε.
Ολόκληρη  η ομιλία του πρωθυπουργού

              

Για το Κυπριακό και το μεταναστευτικό
Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η Σύνοδος έπιασε σχεδόν όλο το εύρος των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, ενώ μίλησε για το Κυπριακό αναφέροντας ότι μαζί με τον Πρόεδρο της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδη, έθεσαν ενώπιον της Συνόδου τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Τόνισε επίσης, πως στο σχέδιο των συμπερασμάτων, υπήρξε η ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου προκειμένου η Ε.Ε. να είναι μέρος της Διάσκεψης της Γενεύης και να λάβει ενεργό μέρος - κάτι που χαρακτήρισε «πολύ σημαντική απόφαση».
Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «επιβεβαιώσαμε τους βασικούς άξονες της ευρωπαϊκής πολιτικής».
Στις εργασίες, ο κ. Τσίπρας τόνισε το τεράστιο βάρος που σηκώνει η Ελλάδα για όλη την Ευρώπη και την ανάγκη η ΕΕ να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.
Τόνισε ότι εγκρίθηκε το νέο κοινό σχέδιο δράσης το οποίο συμφώνησε η Ελλάδα με την Επιτροπή σε ό,τι αφορά την αναβάθμιση των μηχανισμών διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Σημείωσε δε, ότι θα υπάρξει τον πρώτο μήνα άμεση αποσυμφόρηση των camps που βρίσκονται στην ενδοχώρα.

Συνάντηση με Μέρκελ την Παρασκευή

Ο πρωθυπουργός την Παρασκευή θα βρίσκεται στο Βερολίνο όπου θα έχει επαφές με κορυφαία στελέχη της γερμανικής πολιτικής σκηνής και, βέβαια, με την καγκελάριο Μέρκελ.
Το ραντεβού του Αλέξη Τσίπρα με την Άνκελα Μέρκελ, υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων, κρίνεται ως ιδιαίτερα κομβικό.
Πηγή www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Παφίλης στη Βουλή: «Ο Λασκαρίδης σας *** πατόκορφα» (βίντεο)