Νεκρός ο Έλληνας πρέσβης στη Βραζιλία – Συνελήφθη η σύζυγός του ως βασική ύποπτη



                                      Η αστυνομία της Βραζιλίας ανακοίνωσε πως εντόπισε  να απανθρακωμένο πτώμα σε αυτοκίνητο στο Ρίο ντε Τζανέιρο και πως πιστεύει ότι πρόκειται για τον Έλληνα πρέσβη στην Βραζιλία Κυριάκο Αμοιρίδη, που εξαφανίστηκε πριν από τρεις ημέρες, σύμφωνα με όσα αναφέρει το Reuters επικαλούμενο το κανάλι Globo.
Μάλιστα, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης το απόγευμα της Παρασκευής συνελήφθη η Φρανουσάζ Αμοιρίδη, σύζυγος του Κυριάκου Αμοιρίδη, καθώς θεωρείται η βασική ύποπτη για τη δολοφονία του.
Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές που επικαλούνται τα συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης, επιβεβαιώνεται η εκτίμηση ότι πρόκειται για έγκλημα πάθους. Μάλιστα, οι αστυνομικοί επιβεβαίωσαν ότι η σορός που βρέθηκε απανθρακωμένη στο όχημα ανήκει στον Ελληνα πρέσβη. Το βρετανικό πρακτορείο μεταδίδει πως ερευνητές έκαναν γνωστό στο Globo TV ότι πιστεύουν πως η Φρανσουάζ Αμοιρίδη και ο αστυνομικός Σέρτζιο Μορέιρα σχεδίασαν και πιθανόν πραγματοποίησαν τον φόνο του Κυριάκου Αμοιρίδη στο σπίτι όπου διέμεναν ο διπλωμάτης και η σύζυγός του, σε φτωχή περιοχή των βόρειων προαστίων του Ρίο.
Το πτώμα βρέθηκε μέσα σε ένα άσπρο αυτοκίνητο που είναι καμένο ολοσχερώς.
«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια ταυτοποίηση, συνεχίζονται οι έρευνες σε σχέση με αυτή την εξέλιξη» επισήμανε σήμερα το πρωί σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, ο υφυπουργός Εξωτερικών ΓιάννηςΑμανατίδης, σχολιάζοντας την είδηση που μετέδωσαν διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα.
«Ο κ. Αμοιρίδης βρισκόταν σε άδεια εορτών και η πρεσβεία ενημερώθηκε για την εξαφάνιση στις 28 Δεκεμβρίου» τόνισε ο υφυπουργός, ο οποίος εξέφρασε την ευχή να υπάρξει αίσιο τέλος στην υπόθεση.
Επιβεβαιώθηκε κατόπιν επικοινωνίας της πρεσβείας της Ελλάδας με το υπουργείο Εξωτερικών της Βραζιλίας ότι το εγκαταλελειμμένο αυτοκίνητο στην περιοχή Νόβα Ιγουάτσου της πόλης του Ρίο, στο οποίο βρέθηκε απανθρακωμένη σορός, είχε νοικιαστεί, προ ημερών, από τον Έλληνα πρέσβη.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η ελληνική πρεσβεία έχει ζητήσει από το υπουργείο Εξωτερικών της Βραζιλίας την άμεση διενέργεια εκ μέρους των αρμόδιων ιατροδικαστικών αρχών του ελέγχου και της σχετικής ταυτοποίησης και επίσημη ενημέρωση μόλις τα αποτελέσματα των ερευνών γίνουν γνωστά.
Το υπουργείο Εξωτερικών και η ελληνική πρεσβεία, σε στενή συνεννόηση με τις αρμόδιες αρχές της Βραζιλίας, προβαίνουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την επιτάχυνση της πορείας των ερευνών για τον εντοπισμό του πρέσβη της Ελλάδας στη Βραζιλία.
Σε αυτή την κατεύθυνση, μάλιστα, στη Βραζιλία σπεύδει άμεσα, κατόπιν οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών, ο πρέσβης της Ελλάδας στο Μπούενος Άιρες ΔημήτριοςΖεβελάκης, προκειμένου να συνδράμει το έργο της πρεσβείας μας στην Βραζιλία.
Οι βραζιλιανικές αρχές πρόκειται να συνεργαστούν με κλιμάκιο της ΕΛΑΣ που αναμένεται αύριο στη Βραζιλία, προκειμένου να διερευνήσουν από κοινού την υπόθεση. Για το ζήτημα αυτό, οι βραζιλιάνικες αρχές έχουν ορίσει συγκεκριμένο σύνδεσμο για τη συνεργασία τους με τις αντίστοιχες ελληνικές. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι αγαστή η συνεργασία μεταξύ των ελληνικών και των βραζιλιανικών αρχών, που παρέχουν κάθε δυνατή διευκόλυνση.
Σημειώνεται, τέλος, πως σήμερα το πρωί εκλήθη στο υπουργείο Εξωτερικών ο επιτετραμένος της πρεσβείας της Βραζιλίας στην Αθήνα και είχε συνάντηση με υπηρεσιακούς παράγοντες για το ζήτημα του Έλληνα πρέσβη στη Βραζιλία.








«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι έχουμε βρει ένα αυτοκίνητο και μέσα ένα απανθρακωμένο πτώμα. Συνεχίζουμε τις έρευνες» ανέφερε πηγή της αστυνομίας.
Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες πληροφορίες για την υπόθεση. Το πτώμα μεταφέρθηκε στο Ιατρικό Ινστιτούτο της Νόβα Ιγουάτσου προκειμένου να εξεταστεί.














Η βραζιλιάνικη αστυνομία ανακρίνει αστυνομικό σχετικά με τον αγνοούμενο Έλληνα πρεσβευτή Κυριάκο Αμοιρίδη
Οι αρχές της Βραζιλίας ανέκριναν στη διάρκεια της νύκτας έναν αστυνομικό σε σχέση με την κατά τα φαινόμενα δολοφονία του πρεσβευτή της Ελλάδας στη Βραζιλία και ερεύνησαν αν εμπλέκεται η βραζιλιάνα σύζυγος του διπλωμάτη, αναφέρουν σήμερα τοπικά μέσα ενημέρωσης, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερς.
Η εφημερίδα O Globo, επικαλούμενη μέλη της οικογένειας του αστυνομικού, ανέφερε πως ο αστυνομικός ανακρίθηκε επί ώρες σχετικά με τον Έλληνα πρεσβευτή Κυριάκο Αμοιρίδη, η τύχη του οποίου αγνοείται.
Η Globo ανέφερε επίσης πως οι αστυνομικοί βρήκαν αίμα σ’ έναν καναπέ στο σπίτι του Ρίο όπου διέμεναν ο πρεσβευτής και η σύζυγός του και ανέκριναν τη σύζυγο, η οποία ονομάζεται Φρανσουάζ.
Την υπόθεση ερευνά το τμήμα ανθρωποκτονιών της αστυνομίας της Πολιτείας του Ρίο ντε Ζανέιρο και η εφημερίδα O Globo αναφέρει πως η αστυνομία εργάζεται βασισμένη στην υπόθεση ότι πρόκειται για δολοφονία.
Το Ρόιτερς αναφέρει στο τηλεγράφημά του πως το αυτοκίνητο εντοπίσθηκε στα βόρεια περίχωρα του Ρίο, μια φτωχή περιοχή στην οποία κυριαρχούν ισχυρές ένοπλες συμμορίες με πολιτικές διασυνδέσεις, οι οποίες αποτελούνται κυρίως από εκτός υπηρεσίας ή συνταξιούχους αστυνομικούς και πυροσβέστες που ελέγχουν εκτεταμένες περιοχές. Πιστεύεται πως συχνά αποσπούν εκβιαστικά χρήματα από τους κατοίκους με αντάλλαγμα να εμποδίζουν τις συμμορίες των ναρκωτικών να καταλάβουν τις περιοχές.
Το Ρόιτερς σημειώνει πως το περιστατικό αποτελεί άλλο ένα πλήγμα για την εικόνα του Ρίο μόλις τέσσερις μήνες αφότου η πόλη αυτή φιλοξένησε τους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Το πρακτορείο προσθέτει πως η εγκληματικότητα στο Ρίο βρίσκεται σε άνοδο και πως η Πολιτεία έχει μεγάλα χρέη και συχνά δεν μπορεί να πληρώνει εγκαίρως –ακόμη και καθόλου– τους μισθούς των αστυνομικών και άλλων υπαλλήλων της.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ