Οι τρεις άξονες που θα κινηθεί η συνάντηση Μέρκελ-Τσίπρα


Μέρκελ-ΤσίπραςΣυνάντηση στο Βερολίνο των δύο ηγετών | AP Photo/Markus Schreiber
Στις δυσκολίες που παρουσιάζουν οι συζητήσεις μεταξύ της γερμανικής και της ελληνικής κυβέρνησης στάθηκε η Άνγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των συντακτών λίγο πριν τη συνάντησή της με τον Αλέξη Τσίπρα. «Οι συζητήσεις μας δεν είναι πάντα εύκολες, αλλά είναι πάντα ειλικρινείς», τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος. Ο Έλληνας πρωθυπουργός συμφώνησε με τα λεγόμενα της Μέρκελ και συμπλήρωσε πως «οι σχέσεις μας διακρίνονται για την ευθύτητα και τη σταθερότητά τους».

«Οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται στο Βερολίνο»

Η Άνγκελα Μέρκελ φρόντισε να στείλει το μήνυμά της προς την ελληνική κυβέρνηση προτού ξεκινήσει το γεύμα εργασίας με τον Έλληνα πρωθυπουργό, τονίζοντας πως «οι αποφάσεις για το ελληνικό ζήτημα δεν λαμβάνονται στο Βερολίνο».
Όπως είπε, οι διαβουλεύσεις γίνονται με τους θεσμούς και στο Eurogroup και το Βερολίνο δεν είναι τόπος λήψης αποφάσεων».
Ωστόσο, φρόντισε να σημειώσει ότι θα συζητήσει με τον Αλέξη Τσίπρα, το ελληνικό πρόγραμμα. 

«Η περίοδος απαιτεί καλή πίστη, συνεργασία και αλληλοεκτίμηση»

«Διανύουμε μια πολύ κρίσιμη περίοδο που δοκιμάζει τις δυνατότητές μας να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις: οικονομία, ασφάλεια, μετανάστευση» ανέφερε εισαγωγικά ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας ότι «η περίοδος απαιτεί καλή πίστη, συνεργασία και αλληλοεκτίμηση μεταξύ των εταίρων. Κοινός μας στόχος ο απεγκλωβισμός από τις πολλαπλές κρίσεις και η σφυρηλάτηση ενός νέου οράματος για την Ευρώπη».
Ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε πως «κοινή απειλή είναι η άνοδος των ακροδεξιών στην Ευρώπη και πρέπει να αντιμετωπιστεί από τις δημοκρατικές δυνάμεις».
Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στις δυσκολίες που παρατηρούνται με την Τουρκία μετά το «αποτρόπαιο πραξικόπημα του Ιουλίου» και τόνισε με νόημα πως «η Ελλάδα δεν θα ανεχθεί οποιαδήποτε αμφισβήτηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων».
Επίσης αναφέρθηκε στο Κυπριακό και τις συνομιλίες που διεξάγονται, θέμα που θα απασχολήσει τους δύο ηγέτες στη κατ' ιδίαν επαφή τους.

«Όραμά μας η δίκαιη ανάπτυξη»

Τέλος, ο πρωθυπουργός έκανε εκτενή αναφορά στα θέματα που αφορούν την οικονομία λέγοντας πως θα ενημερώσει τη καγκελάριο για τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, την υπεραπόδοση των εσόδων και τις εξαιρετικά θετικές προβλέψεις για τα επόμενα χρόνια.
«Όραμά μας είναι η ανάπτυξη να μην αφορά μονάχα τις στατιστικές και τους αριθμούς αλλά είναι δίκαιη και αυτό προϋποθέτει γενναίες αποφάσεις από τους εταίρους» σημείωσε με νόημα ο Αλ. Τσίπρας καλώντας να σταλθεί μήνυμα πως οι θυσίες των Ελλήνων έπιασαν τόπο.  

Έδωσε το στίγμα των προθέσεών του

Ο πρωθυπουργός στην προπαρασκευαστική σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, όπου συμμετείχε ως παρατηρητής, έδωσε το στίγμα των προθέσεών του στη σημερινή συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο. Επιχειρώντας να ενισχύσει την οικοδόμηση συμμαχιών, διέγνωσε ότι στην Ευρώπη υπάρχει «ιδεολογική και πολιτική αντιπαράθεση», καθώς «δεν είναι ίδια η συμπεριφορά της Ευρώπης απέναντι σε χώρες με προοδευτικές κυβερνήσεις, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Πορτογαλία, σε σχέση με χώρες που έχουν συντηρητικές κυβερνήσεις». 
Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι «η Ελλάδα έχει εκπληρώσει όλες τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη συμφωνία του καλοκαιριού του 2015», ωστόσο «βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη σκληρή στάση ακραίων κύκλων, οι οποίοι έχουν στο μυαλό τους την ιδέα της διαίρεσης της Ευρώπης». 
Εκτός από τη συνάντηση με την καγκελάριο, ο πρωθυπουργός θα δει επίσης τον αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, τους Γερμανούς Πράσινους, τη γερμανική Αριστερά, ενώ το Σάββατο το πρωί θα μιλήσει στο συνέδριο του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Πρόγραμμα του πρωθυπουργού στο Βερολίνο

  • 13:45-14:45 Γεύμα εργασίας με την καγκελάριο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ
  • 16:00-17.00 Συνάντηση με τον αντικαγκελάριο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, στα Γραφεία του SPD
  • 17:45-18.30 Συνάντηση με αντιπροσωπεία του κόμματος των Πρασίνων                         Πηγή  www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ