Κυβέρνηση: «Κλείνουν» τα βραχυπρόθεσμα χωρίς νέο EWG ή Eurogroup

Χωρίς «λευκό καπνό» έληξε το χθεσινό Euroworking Group | EUROKINISSI
Με την αποστολή γραπτής επιστολής από το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να «κλείσει» εν μέρει το θέμα που προέκυψε με τις παροχές της κυβέρνησης προς τους συνταξιούχους. Η Αθήνα θα πρέπει να διαβεβαιώσει ότι το επίδομα θα χορηγηθεί εφάπαξ και όχι σε μόνιμη βάση, ενώ το απόγευμα θα συνεχιστούν οι συζητήσεις.
Σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν και επίσημες επαφές.
Χθες, σύμφωνα με πληροφορίες, το EWG ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση έγγραφες διαβεβαιώσεις ότι το επίδομα της «13ης σύνταξης» θα χορηγηθεί εφάπαξ και δεν θα χορηγείται σε μόνιμη βάση. 
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η πλήρης συναίνεση αναμένεται να επιτευχθεί στη βάση μιας επιστολής που θα συντάξει η ελληνική πλευρά με τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις.
Κοινοτικές πηγές αναφέρουν ότι ορισμένοι αξιωματούχοι «κούνησαν το δάκτυλο» στην Αθήνα ζητώντας να μην επαναληφθεί ανάλογη ενέργεια στο μέλλον...

«Κλείνουν» τα βραχυπρόθεσμα χωρίς νέο EWG ή Eurogroup

«Λευκό καπνό» αναμένει η ελληνική κυβέρνηση από τη τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group, το απόγευμα της Τετάρτης. Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, «με τα δεδομένα που υπάρχουν, δεν υπάρχει ενδεχόμενο να χρειαστεί νέα τηλεδιάσκεψη EuroWorking Group ή Euroworking Group».
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, «θα δοθεί λύση που θα ξεκλειδώσει σύντομα τα βραχυχρόνια μέτρα ελάφρυνσης του χρέους» και «η εφαρμογή των τελευταίων δεν θα συνδεθεί με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης».
Την πεποίθηση ότι στην συνεδρίαση της Τετάρτης θα «ανάψει» το πράσινο φως για το «ξεπάγωμα» των βραχυπρόθεσμων μέτρων εξέφρασε Ευρωπαίος αξιωματούχος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Χθες, ο πρόεδρος του EWG, Τόμας Βίζερ παρουσίασε το προσχέδιο απόφασης που θα «ξεπάγωνε» τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες μετά από ενστάσεις της Γερμανίας και της Αυστρίας εντός και εκτός τηλεδιάσκεψης (ζητούσαν κάποιες διευκρινήσεις ενεργοποιώντας τη «συμφωνία σιωπής») ξεκίνησε νέος γύρος επαφών ο οποίος αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα.
Το ελληνικό υπουργείο οικονομικών έχει ανταλλάξει διευκρινιστικά emails προκειμένου να αρθεί το εμπόδιο.

Νέα παρέμβαση Σόιμπλε

Από μια τέτοια κρίσιμη ημέρα δεν θα μπορούσε να... λείπει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος φρόντισε να παρέμβει λίγες ώρες πριν από τη συνεδρίαση του EuroWorking Group.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στην Die Zeit, δήλωσε ότι: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ, η ΕΚΤ και ο ESM έχουν ήδη ερωτηθεί εάν η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης συνάδει με τις υποχρεώσεις της και η αρχική απάντηση ήταν "όχι"» ωστόσο, στο τέλος της ημέρας δεν επιβεβαιώθηκε.
«Αν δεν τηρήσουμε τους κανόνες η Ευρωζώνη θα καταρρεύσει» πρόσθεσε ο κ. Σόιμπλε για να καταλήξει ότι «η δομή της ένωσης πρέπει να αλλάξει».

Και στη μέση η... αξιολόγηση

Πέρα, όμως, από το «θέμα» που προέκυψε με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, ανοιχτή παραμένει η δεύτερη αξιολόγηση με τα ανοιχτά ζητήματα να δημιουργούν προβλήματα. Οι συζητήσεις μεταξύ θεσμών και κυβέρνησης συνεχίζονται εξ αποστάσεως, ενώ στόχος είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης πριν από το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου.
Οι δανειστές, πάντως, δεν δείχνουν να βιάζονται ιδιαίτερα, από τη στιγμή που δεν υπάρχουν άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες για την Ελλάδα, καθώς οι πληρωμές θα αρχίσουν να τρέχουν από τον Απρίλιο.
Αίνιγμα παραμένει και η στάση που θα κρατήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο επιμένει στις σκληρές απαιτήσεις του.
Υπάρχει ανοικτό και το σενάριο διεξαγωγής ενός έκτακτου Eurogroup σε περίπτωση που υπάρξουν θετικές ειδήσεις αναφορικά με το «ξεπάγωμα» των μέτρων για το χρέος.
Πηγή www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Παφίλης στη Βουλή: «Ο Λασκαρίδης σας *** πατόκορφα» (βίντεο)