Αθέατες πλευρές του νόμου για τις fast track αδειοδοτήσεις

επιχείρησηdreamstime

Δεν είναι μόνο η πλευρά της απαξίωσης της εργασίας και της σύνθλιψης όσων εργατικών δικαιωμάτων έχουν απομείνει, η μοναδική -αν και βασική μέθοδος- της λεγόμενης «ανάταξης της ανταγωνιστικότητας» που περιλαμβάνεται στις εφαρμόσιμες πολιτικές των μνημονιακών χρόνων.
 
Οι διευκολύνσεις του μεγάλου κεφαλαίου, αλλά και μικρότερων μερίδων του, είναι στην προτεραιότητα, ο περιορισμός έως εξαφάνιση των διοικητικών περιορισμών, των ελέγχων και της προληπτικής προστασίας για ποικίλους λόγους καθόλου δειλά και αντίθετα με αυξημένη ταχύτητα, αποσύρονται.
Στις 30 Νοεμβρίου ψηφίστηκε στη Βουλή νομοσχέδιο που έφερε ο νέος υπουργός ανάπτυξης Δ. Παπαδημητρίου, με περιεχόμενο την επιτάχυνση της αδειοδότησης και έναρξης λειτουργίας των επιχειρήσεων και των νέων επενδυτικών σχεδίων. Κατά τον νόμο, λοιπόν, στην εφαρμογή του υπάγονται οι μεταποιητικές και συναφείς δραστηριότητες τροφίμων και ποτών, τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και η λειτουργία των τουριστικών καταλυμάτων. Στόχος είναι η πλειοψηφία των οικονομικών δραστηριοτήτων να ενταχθεί σταδιακά στο νέο καθεστώς μέχρι το 2018.
Έτσι καταργούνται μια σειρά από προϋποθέσεις για την έναρξη και λειτουργία οικονομικής μονάδας στους παραπάνω κατ' αρχήν τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας. Οι ειδικές ελεγκτικές διαδικασίες που ήταν απαραίτητες καταργούνται, ο έλεγχος θα γίνεται αργότερα και μάλιστα δειγματοληπτικά, και αντικαθίστανται με ηλεκτρονικές «γνωστοποιήσεις».
Τα νομιμοποιητικά στοιχεία θα φυλάσσονται στην έδρα της επιχείρησης, και ίσως ελεγχθούν αν πέσουν στο δείγμα, ίσως όμως αυτό να μη συμβεί και ποτέ.
  • Να μερικά παραδείγματα από τις προβλέψεις του νόμου:
  • Κατάργηση της βεβαίωσης καταλληλότητας και σύμφωνης γνώμης υγειονομικής καταλληλότητας για τις δραστηριότητες μεταποίησης τροφίμων μη ζωικής προέλευσης.
  • Κατάργηση της άδειας ίδρυσης και άδειας λειτουργίας από την κτηνιατρική αρχή για μεταποίηση τροφίμων ζωικής προέλευσης. Αντικατάσταση της διαδικασίας προέγκρισης, με βεβαίωση από αρμόδια δημοτική υπηρεσία, για τα υγειονομικού ενδιαφέροντος καταστήματα. Αντικατάσταση της άδειας λειτουργίας με «γνωστοποίηση» χωρίς προσκόμιση δικαιολογητικών.
  • Κατάργηση της άδειας μουσικής και αντικατάστασή της από γνωστοποίηση.
  • Για άδεια λειτουργίας κολυμβητικών δεξαμενών, δηλαδή πισίνες, αρκεί και μόνο η «γνωστοποίηση» (ηλεκτρονικά).
  • Καταργούνται η υποχρέωση υποβολής των αρχιτεκτονικών σχεδίων, η απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, αντί για βεβαίωση σύνδεσης με το αποχετευτικό δίκτυο θα είναι πλέον αρκετό ένα αποδεικτικό (πληρωμής π.χ).
  • Πιστοποιητικό πυρασφάλειας θα απαιτείται για τουριστικά καταλύματα άνω των 51 κλινών, ενώ το σημερινό όριο είναι στα 21 δωμάτια και άνω.
Τα παραπάνω παραδείγματα είναι αντιπροσωπευτικά, και όπως εύκολα μπορεί κανείς να παρατηρήσει, η άρση των προληπτικών διαδικασιών αφορά ένα συνολικότερο πλέγμα προστασίας της δημόσιας υγείας, της ασφάλειας των εργαζομένων, των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Όταν μάλιστα μόλις προχθές είναι νωπή ακόμα η απώλεια της ζωής της λογίστριας στο υπόγειο του φαστφουντάδικου.
Είναι διαφορετικό πράγμα, το ξεπέρασμα γραφειοκρατικών και ανούσιων διαδικασιών που οδηγούν σε χρονοβόρες ταλαιπωρίες όλων, και κυρίως των απλών ανθρώπων που προσπαθούν να κάνουν κάτι, που οδηγούν σε συναλλαγές «κάτω από το τραπέζι», και εντελώς διαφορετικό αυτό που θεσπίζεται για την πλήρη ασυδοσία των λεγόμενων επενδυτών. Εξάλλου τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα πάντα είχαν όλη την υποδομή και τη δυνατότητα να παρακάμψουν ή να επιταχύνουν διαδικασίες από τυχόν γραφειοκρατικά εμπόδια.
Τρανό παράδειγμα εδώ και καιρό το Mall Athens του Λάτση στο Μαρούσι, που ξεκίνησε τη λειτουργία του χωρίς πολεοδομικές άδειες, με απαγορεύσεις διαφόρων φορέων, και που όμως ούτε στο ελάχιστο το εμπόδισαν να λειτουργήσει.

Θα έλειπαν οι βιομήχανοι από το γλέντι;

Στον χορό αυτής της νομοθετημένης πλέον ασυδοσίας δεν θα μπορούσε φυσικά να λείπει η ναυαρχίδα του μεγάλου κεφαλαίου στη χώρα, ο ΣΕΒ, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών. Με παρέμβασή τους σε ημερίδα του Ελληνο-αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, οι εκπρόσωποί του, επέμειναν στην ανάγκη για τη δημιουργία πλούτου, δηλαδή αύξηση των κερδών των επιχειρήσεων ως το ελιξήριο για την πολυπόθητη «ανάπτυξη».
Ταυτόχρονα, στο επίκαιρο εβδομαδιαίο δελτίο που εκδίδει ο ΣΕΒ, υπέβαλε ανάμεσα σε αρκετές άλλες προτάσεις που συχνά έχει προβάλει και επαναλάβει, την πρόταση για τις «υπεραποσβέσεις». Απόσβεση στα οικονομικά λέγεται η απαξίωση μέσα στο χρόνο των παγίων μιας επιχείρησης, π.χ. δηλαδή, ενός κτιρίου, ενός μηχανήματος, ενός μεταφορικού μέσου κλπ. Αυτή η απαξίωση με διάφορες μεθόδους λογιστικά και φορολογικά αποτιμάται και ανεβάζει σε ετήσια βάση τα έξοδα μιας οικονομικής μονάδας, δηλαδή μειώνει τα τυχόν κέρδη της. Μετριέται δε, σαν ποσοστό επί τοις εκατό, στην αξία κτήσης των παγίων και κάθε χρόνο αφαιρείται από τα έσοδά της.
Ο ΣΕΒ λοιπόν κάνει την πρόταση για την «υπεραπόσβεση», να λογίζεται δηλαδή στο 200% αυτή η δαπάνη, ώστε να μειώνονται κατά πολύ τα κέρδη και η συνεπαγόμενη φορολογική επιβάρυνση, για εκείνες τις επιχειρήσεις που θα προχωρήσουν στις όποιες αγορές ή επενδύσεις. Μιλά δηλαδή για την πρόσθεση ακόμα μεγαλύτερων φοροελαφρύνσεων στις ήδη υπάρχουσες.
Και για να επανέλθουμε στον επικεφαλής του ΣΕΒ, στην προαναφερόμενη ημερίδα ανέφερε πως «το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι η δημιουργία πλούτου και όχι η διανομή του, το ζητούμενο της δίκαιης ανάπτυξης έπεται». Απολύτως σαφής, λοιπόν, λέει σε απλά ελληνικά δώστε τη δυνατότητα για κέρδη με κάθε τρόπο σε μας, ξεχάστε τη μοιρασιά (διανομή), και όταν χορτάσουμε, θα δώσουμε και το κατιτίς στους υπόλοιπους (δίκαιη ανάπτυξη).
 
*Ο Άκης Αδαμόπουλος είναι στέλεχος του Μ-Λ ΚΚΕ
Πηγή www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ