Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2017

«Το ευρώ θα διαλυθεί σε μια 10ετία, εκτός κι εάν...»


Εμανουέλ ΜακρόνAP Photo/Thibault Camus
Παρομοιάζοντας το ευρώ με ένα «αδύναμο γερμανικό μάρκο» ο υποψήφιος για την προεδρία της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, υποστηρίζει ότι το κοινό νόμισμα μπορεί «να μην υπάρχει σε 10 χρόνια» εάν Παρίσι και Βερολίνο δεν καταφέρουν να ενισχύσουν την ευρωζώνη.
Το τρέχον σύστημα, συμπλήρωσε ο Μακρόν, ωφελεί τη Γερμανία εις βάρος των πλέον αδύναμων μελών. 
Ο Μακρόν, πρώην υπουργός Οικονομίας στην κυβέρνηση Ολάντ, παραιτήθηκε πέρυσι για να ιδρύσει το δικό του πολιτικό κίνημα και να κατέβει ως ανεξάρτητος υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές. 
«Η αλήθεια είναι ότι πρέπει συλλογικά να αναγνωρίσουμε ότι το ευρώ είναι ατελές και δεν μπορεί να επιζήσει χωρίς μεγάλες μεταρρυθμίσεις» είπε σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Humboldt του Βερολίνου. 
Και μιλώντας στα αγγλικά πρόσθεσε: «Δεν έχει προσφέρει στην Ευρώπη πλήρη διεθνή κυριαρχία έναντι του δολαρίου και δεν έχει προσφέρει στην Ευρώπη σύγκλιση μεταξύ των διαφορετικών χωρών-μελών... Πρέπει να πω όμως ότι η δυσλειτουργικότητα του ευρώ προσφέρει καλή υπηρεσία στη Γερμανία», κατέληξε, υποστηρίζοντας ότι η έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας αποτελεί εμπόδιο στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που θα ενίσχυαν την αλληλεγγύη μεταξύ των 19 χωρών της ευρωζώνης.
«Το ευρώ είναι ένα αδύναμο μάρκο και το status quo είναι συνώνυμο με τη διάλυση του ευρώ σε μια δεκαετία», είπε προτείνοντας τη δημιουργία ενός προϋπολογισμού για την ευρωζώνη για τη χρηματοδότηση αναπτυξιακών επενδύσεων και για την οικονομική ενίσχυση των πλέον αδύναμων χωρών.
Η πρόταση είναι βέβαιο ότι αποτελεί ανάθεμα για τη Γερμανίδα καγκελάριο και κυρίως για τον υπουργό των Οικονομικών της, πόσω μάλλον τώρα εν όψει των βουλευτικών εκλογών.  
Ο 39χρονος Μακρόν, σύμφωνα με τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, φαίνεται να εδραιώνεται στην τρίτη θέση μεταξύ των προεδρικών υποψηφίων και απέχει λίγο από το να μπορέσει να φτάσει στον κρίσιμο δεύτερο γύρο που θα γίνει τον Μάρτιο.
Μέτρηση την περασμένη εβδομάδα έδειξε ότι το προβάδισμα του συντηρητικού πρώην πρωθυπουργού Φρανσουά Φιγιόν μειώνεται, με τον Μακρόν αλλά και την ακροδεξιά Λεπέν να κερδίζουν έδαφος. 
Πηγή www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου