Στο ΕΣΡ τα κανάλια για το δημοψήφισμα


Συγκέντρωση υπέρ του "Όχι" για το δημοψήφισμα του Ιουλίου 2015, στην πλατεία Συντάγματος. EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Αύριο (Τρίτη) το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης καλεί τα κανάλια για ακρόαση με θέματα που αφορούν το περίφημο δημοψήφισμα του καλοκαιριού 2015. Εκείνη τη «μαύρη» εβδομάδα για τη δημοσιογραφία αν θυμάστε, όταν «όλες οι κοινωνικές ομάδες ήταν υπέρ του ΝΑΙ» οπότε τι να έκαναν και οι τηλεοπτικοί σταθμοί, παρουσίαζαν τη μία και μοναδική... αλήθεια.
Το ΕΣΡ με την προηγούμενη σύνθεσή του προχώρησε αρκετά την έρευνά του για το δημοψήφισμα, έφτιαξε πολλούς φακέλους, πρόλαβε μάλιστα να εκδώσει και κάποιες καταδικαστικές αποφάσεις. Το νέο ΕΣΡ παίρνει τώρα τη σκυτάλη.
Καλεί λοιπόν για ακρόαση τον τηλεοπτικό ΣΚΑΪ «για πιθανή ανισομερή παρουσίαση συγκεντρώσεων ΝΑΙ και ΟΧΙ στο δημοψήφισμα», αλλά και για «πιθανή παράνομη προβολή προδημοψηφισματικών συγκεντρώσεων την παραμονή του δημοψηφίσματος».
Τον καλεί επίσης και για ενδεχόμενη παράβαση διατάξεων για «μη πλήρη, αντικειμενική και ισομερή ενημέρωση» στην εκπομπή «Αταίριαστοι».
Ο ΣΚΑΪ καλείται να απολογηθεί και για κάτι που δεν έκανε ενώ έπρεπε, την «παρουσίαση πολιτικών θεμάτων κατά την προδημοψηφισματική περίοδο, παρουσίαση των γεγονότων με προσοχή και αίσθημα ευθύνης, ώστε να μη δημιουργούν σύγχυση ή πανικό στο κοινό, την απαγόρευση δραματοποιημένης αναπαράστασης των γεγονότων κατά τη μετάδοση των δελτίων ειδήσεων ή άλλων ενημερωτικών εκπομπών».
Οσον αφορά το ραδιόφωνο του ομίλου, τον ΣΚΑΪ 100.3, το ΕΣΡ αναζητά ενδεχόμενη παράβαση των διατάξεων που αφορούν διάφορα άρθρα, όπως λόγου χάριν «η παρουσίαση πολιτικών θεμάτων κατά τις προεκλογικές περιόδους πρέπει να γίνεται με σαφήνεια και μετριοπάθεια, να διασφαλίζονται οι αρχές της ισοτιμίας, της πολυφωνίας και του σεβασμού των δημοκρατικών διαδικασιών και με αίσθημα ευθύνης ώστε να μη δημιουργούν σύγχυση ή πανικό στο κοινό».
Προφανώς ο ΣΚΑΪ 100.3 δεν είχε αίσθημα ευθύνης, ούτε διασφάλισε την πολυφωνία.
Ο ΑΝΤ1 κατηγορείται για «ενδεχόμενη παράβαση σχετικά με μεροληπτική επιρροή ως προς την ελεύθερη διαμόρφωση και έκφραση γνώμης κατά την ημέρα διεξαγωγής του δημοψηφίσματος».
Και όπως και ο ΣΚΑΪ, θα δώσει εξηγήσεις για «πιθανή παράβαση αρχών αντικειμενικότητας και πολιτικής πολυφωνίας από την ανισομερή μετάδοση προδημοψηφισματικών συγκεντρώσεων».
Ηταν τότε που όλοι τους αφιέρωσαν 50 και 55 λεπτά στη συγκέντρωση του ΝΑΙ και μόλις το 1/10 του χρόνου αυτού στην αντίστοιχη του ΟΧΙ.
Για να μη σας κουράζουμε, τα ίδια ισχύουν και για το Star, τον Alpha, ακόμα και το ΑΡΤ του Γιώργου Καρατζαφέρη, ενώ το Mega ελέγχεται με τη σειρά του για «μη αντικειμενική και αμερόληπτη μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων».
Δεν εξαιρείται φυσικά το «Ε TV», το οποίο επίσης καλείται για «ενδεχόμενη παραβίαση διατάξεων εκλογικής νομοθεσίας».
Ολα τα ιδιωτικά κανάλια υπέρ του ΝΑΙ τότε, όλα τα κανάλια στο... εδώλιο του ΕΣΡ τώρα.
Τέλος, αύριο θα έχουμε και ακρόαση της ΕΡΤ1 για «πιθανή παράβαση που αφορά τη μετάδοση εκπομπής δημοψηφιακού περιεχομένου κατά την παραμονή του δημοψηφίσματος».
Πηγή www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Παφίλης στη Βουλή: «Ο Λασκαρίδης σας *** πατόκορφα» (βίντεο)