Ποδαρικό με αισιοδοξία και δύσκολες συζητήσεις

Στόχος της κυβέρνησης να κλείσουν τα ανοιχτά μέτωπα | EUROKINISSI
Με βασική επιδίωξη να κλείσει άμεσα η αξιολόγηση, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την ποσοτική χαλάρωση και την ελάφρυνση του χρέους ξεκινάει το 2017 η κυβέρνηση. Πρωθυπουργός και κορυφαία στελέχη εκφράζουν αισιοδοξία για την έκβαση των συζητήσεων, ωστόσο υπάρχουν ακόμη ανοιχτά μέτωπα και δύσκολες συζητήσεις.
Ο Αλέξης Τσίπρας στο μήνυμά του για τη νέα χρονιά μίλησε για «ανηφορικό δρόμο»,  οποίος «για πρώτη φορά έχει ορίζοντα», ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος αναφορικά με την δεύτερη αξιολόγηση.
Επανέλαβε ότι «με το κλείσιμο της β΄ αξιολόγησης ανοίγει ο δρόμος για την ποσοτική χαλάρωση και ανακτούμε πρόσβαση στις αγορές, που θα είναι το πρώτο βήμα για την ανάκτηση της οικονομικής μας ανεξαρτησίας».
Μίλησε, ακόμη, για έτος επενδύσεων και ολοκλήρωσης μεγάλων έργων υποδομής, αλλά και για τον διάλογο για την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης.

«Όχι» σε νέα μέτρα, «όχι» σε εκλογές

Ήδη από το Σάββατο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε περιγράψει τις προτεραιότητες της κυβέρνησης και τα επόμενα βήματα επαναλαμβάνοντας ότι το Μαξίμου δεν θα δεχθεί νέα μέτρα, αλλά και υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει θέμα εκλογών.\
Σημείωσε ότι έχει κλείσει περίπου το 95% των θεμάτων της δεύτερης αξιολόγησης και εκτίμησε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα έχει κλείσει.

Το αίνιγμα ΔΝΤ

Πηγή προβληματισμού, πάντως, παραμένει η στάση που θα κρατήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά και οι σκληρές απαιτήσεις που εγείρει, ιδιαίτερα για το αφορολόγητο, αλλά και τις περικοπές σε συντάξεις.
Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος επανέλαβε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα αποδεχτεί τις απαιτήσεις αυτές, ενώ χαρακτήρισε τις προβλέψεις του Ταμείου «καταστροφολογικές και υπεραπαισιόδοξες».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος, σε συνέντευξή του εμφανίστηκε επικριτικός προς το ΔΝΤ σημειώνοντας ότι «πραγματικά δεν ξέρω τι θέλει το Ταμείο. Ούτε καν το ίδιο ξέρει τι θέλει. Υπάρχουν πολλές λύσεις για να ολοκληρωθεί η τωρινή φάση της διαπραγμάτευσης, μία από τις οποίες έχει και το ΔΝΤ κυρίως ως τεχνικό σύμβουλο».
Ο υπουργός Οικονομικών, πάντως, άφησε ανοιχτό και ένα «παραθυράκι» για επέκταση του «κόφτη» και μετά το 2018 ως κίνηση συμβιβασμού προς τους εταίρους.
Πηγή www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Παφίλης στη Βουλή: «Ο Λασκαρίδης σας *** πατόκορφα» (βίντεο)