Λεφτά υπάρχουν!


EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ (ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟΥ)

Eρχονται κάθε βράδυ. Και διαλέγουν το ίδιο κάθε φορά κλαδάκι. Ενα λεπτό κλαδί μιας δάφνης που έχει απλώσει τα ανήλιαγα κλαδιά της προς κάθε κατεύθυνση κυνηγώντας το φως. Κουρνιάζουν δίπλα δίπλα, παχουλά και φουντωμένα.
Δυο περιστέρια. Μία γκάμα σε γκρι με πολλές αποχρώσεις το χρώμα τους. Πάντα δίπλα δίπλα. Εκτός κι αν είναι μαλωμένα. Τότε έρχεται μόνο το ένα από τα δυο. Ή το ένα κάθεται δίπλα στο άλλο με ανάποδη φορά.
Αυτό όμως συμβαίνει σπάνια. Εδώ και τρία χρόνια που καταφθάνουν κατά τον Νοέμβρη για να φύγουν προς τον Μάρτη, στο ίδιο πάντα κλαδί, είναι ελάχιστοι οι καβγάδες τους.
Αν τους ρίξεις ψίχουλα, δεν τα αγγίζουν. Ακόμα και λαχταριστό βούτυρο να τους αφήσεις, δεν απλώνουν το ράμφος τους να το γευτούν. Είναι σαφές: εδώ δεν έρχονται για να φάνε.
Μόνο πέρυσι είδαμε λίγα τσόφλια από ένα σπασμένο αυγό κάτω στο πεζοδρόμιο. Και σκεφτήκαμε ότι θα ήταν το δικό τους, αλλά έτσι χωρίς φωλιά δεν μπόρεσαν να το σώσουν από έναν πρόωρο θάνατο.
Ηταν και πάλι εκεί, στο ίδιο κλαδάκι, όταν άρχισε να χιονίζει. Παντού γύρω λευκά κι εκείνα μια πινελιά σκούρο χρώμα. Πώς τα κατάφεραν και βρήκαν καταφύγιο στο ελάχιστο φύλλωμα;
Τα κατάφεραν ή δεν θα τα δούμε ξανά; Ηθελα να μάθω σε ταχύρυθμα μαθήματα τη γλώσσα τους να τα καλέσω. Προσπάθησα με τις άναρθρες εκκλήσεις μου, αλλά εκείνα εκεί. Σφιχταγκαλιασμένα με τον δικό τους τρόπο, ατρόμητα μέσα στο κρύο, να μην απαντούν στα παράξενα λόγια μας.
Πόσα περιστέρια δεν άντεξαν αυτά τα βράδια; Πόσοι άνθρωποι αποκλείστηκαν από μια ζεστή γωνιά; Τι απέγινε ο άνθρωπος με το χριστουγεννιάτικο δέντρο στην οδό Σταδίου; Το είχε στήσει εκεί με τα μπιχλιμπίδια του, με το λίγο μπαμπάκι στα κλαδιά του, να μοιάζει με τα χιονισμένα αληθινά. Τα έλατα του δάσους.
Γιατί δεν αναλαμβάνουν οι ίδιοι οι χειμαζόμενοι συμπολίτες μας να δουλέψουν στα κέντρα του δήμου, όταν οι υπάλληλοι εξαντλούν το ωράριο τους; Γιατί είναι τουλάχιστον θλιβερό να τα βάλει ολόκληρη η κοινωνία με έναν ή δύο υπαλλήλους που άφησαν -κακώς- κλειστό το κέντρο του δήμου με τους ανέστιους να παγώσουν. Αυτοί και πάλι θα την πληρώσουν; Ποιοι δίνουν το παράδειγμα;
Γιατί ο δήμος αντί να στήνει τις θλιβερές ρόδες μιας ακόμα εταιρείας, μια αδιανόητη συνύπαρξη σε ένα τοπίο που ασφυκτιά από την κακή του χρήση, ή η Περιφέρεια, τα εκτός τόπου παγοδρόμιά της στο αναπλασθέν με πολλά λεφτά Πεδίον του Αρεως που καταρρέει, παρασύροντας ένα κομμάτι από τη μνήμη και την πραγματικότητά μας, γιατί αυτοί οι θεσμοί δεν δίνουν δουλειά σε ανθρώπους που τα έχουν χάσει όλα;
Οπως γίνεται σε άλλες πόλεις, όταν οι συνθήκες γίνονται ακραίες και οι λύσεις πρέπει να είναι επίσης φερμένες από αλλού; Αφού λεφτά υπάρχουν.
Αν όντως ισχύει, όπως αναφέρεται σε σάιτ, ότι τη στιγμή που η Γερμανία επικήρυξε τον οδηγό του φονικού φορτηγού που σκότωσε τη γιορτή στο Βερολίνο, με 100.000 ευρώ, η αντίστοιχη επικήρυξη για την Πόλα Ρούπα ήταν μόλις 1.000.000 ευρώ.
Πηγή www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ