Κανόνες για τη σχέση ανθρώπων και ρομπότ προτείνει η Ε.Ε.


Ο κόσμος βρίσκεται στα πρόθυρα μιας «νέας βιομηχανικής» ρομποτικής επανάστασης και αυτό σημαίνει πως είναι απαραίτητο ένα σύνολο κανόνων για το πώς θα αλληλεπιδρούν άνθρωποι και ρομπότ, οι οποίοι προτείνονται σε μια νέα έκθεση που συνέταξε η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, οι ευρωβουλευτές θα κληθούν να αποφασίσουν εάν θα δώσουν στα ρομπότ νομικά δικαιώματα ως «ηλεκτρονικά πρόσωπα».
Οι σχεδιαστές των ρομπότ θα πρέπει να βεβαιώνονται ότι καθένα από αυτά έχει διακόπτη απενεργοποίησης, ο οποίος θα επιτρέπει στον χρήστη νασταματά τη λειτουργία τους εάν αυτό θεωρηθεί απαραίτητο, αναφέρεται στην έκθεση. Εν τω μεταξύ, οι χρήστες θα πρέπει να είναι σε θέση να χρησιμοποιούν τα ρομπότ «χωρίς κίνδυνο ή φόβο για πρόκληση οποιασδήποτε σωματικής ή ψυχολογικής βλάβης».
Στην έκθεση αναφέρεται ότι τα ρομπότ, τα μποτ, τα ανδροειδή και άλλοι παράγοντες που ενσωματώνουν Τεχνητή Νοημοσύνη, πρόκειται να «εξαπολύσουν μια νέα βιομηχανική επανάσταση, η οποία είναι πιθανό να επηρεάσει όλα τα στρώματα της κοινωνίας».
Η νέα εποχή των ρομπότ έχει τη δυνατότητα να προσφέρει «απεριόριστες προοπτικές ευημερίας», αλλά ταυτόχρονα εγείρει ερωτήματα σχετικά με το μέλλον της εργασίας και κατά πόσο τα κράτη μέλη θα πρέπει να εισάγουν ένα βασικό εισόδημα όταν τα ρομπότ θα καταλαμβάνουν θέσεις εργαζομένων,αναφέρεται στην έκθεση της ΕΕ.
Επίσης, εγείρονται και άλλα ζητήματα, όπως οι σχέσεις μεταξύ ανθρώπων και ρομπότ που θα αφορούν στην ιδιωτική ζωή, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια(ιδιαίτερα στα ρομπότ που θα ασχολούνται με την φροντίδα των ανθρώπων) και τη σωματική ακεραιότητα, εάν το σύστημά τους πάθει οποιαδήποτε βλάβη ή δεχτεί επίθεση από χάκερς.
Στην έκθεση αναγνωρίζεται ότι υπάρχει η πιθανότητα μέσα σε διάστημα μόλις λίγων δεκαετιών, η Τεχνητή Νοημοσύνη να έχει ξεπεράσει την ανθρώπινη πνευματική ικανότητα. Οι νόμοι θα πρέπει να απευθύνονται στους σχεδιαστές, τις κατασκευάστριες εταιρείες και τους φορείς εκμετάλλευσης των ρομπότ, δεδομένου ότι αυτοί οι νόμοι δεν θα είναι δυνατόν να «μεταφραστούν» στη γλώσσα μηχανής.
Οι κανόνες αυτοί είναι οι εξής:
  • Ένα ρομπότ δεν θα μπορεί να βλάψει ή να τραυματίσει ένα ανθρώπινο ον ή λόγω αδράνειας να προκαλέσει κακό.
  • Ένα ρομπότ θα πρέπει να υπακούει τις εντολές που δέχεται από ένα ανθρώπινο ον, εκτός εάν αυτές οι εντολές έρχονται σε αντίθεση με τον πρώτο κανόνα.
  • Ένα ρομπότ θα πρέπει να προστατεύει την ίδια του την ύπαρξη εφ’ όσον αυτό δεν έρχεται σε αντίθεση με τους δύο πρώτους κανόνες.
  • Όπως επίσης αναφέρεται στην έκθεση, η έρευνα που αφορά στη ρομποτική θα πρέπει να σέβεται τα θεμελιώδη δικαιώματα και να διεξάγεται προς όφελος της ευημερίας των ανθρώπων.
Εάν οι ευρωβουλευτές ψηφίσουν υπέρ της συγκεκριμένης νομοθεσίας, τότε αυτή θα σταλεί στις εκάστοτε κυβερνήσεις για περαιτέρω συζήτηση και τροπολογίες προτού προταθεί προς ψήφιση από την ΕΕ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ