Σε ψυχρό κλοιό η χώρα

Χιόνια στον Υμηττό | EUROKINISSI / ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
Ψυχρές αέριες μάζες έχουν καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Σε αρκετές περιοχές ο υδράργυρος έπεσε κάτω από τους 10 βαθμούς Κελσίου.
Λόγω χιονόπτωσης στην Αττική απαγορεύτηκε από τη Τροχαία η κίνηση των φορτηγών στην παλαιά εθνική οδό Ελευσίνας- Θήβας, από το ύψος των Βιλίων, στο ρεύμα προς Θήβα, ενώ είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων για τα υπόλοιπα οχήματα.
Έκλεισε επίσης η λεωφόρος Φυλής από τη Μονή Κλειστών προς Δερβενοχώρια. Αλυσίδες χρειάζονται τα αυτοκίνητα και στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, καθώς και στην οδό Αγίου Μερκουρίου.
Από το βράδυ της Παρασκευής παραμένει κλειστή η λεωφόρος Πάρνηθας (από το τελεφερίκ και πάνω) και η περιφερειακή οδός Πεντέλης (από το 414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο έως τη λεωφόρο Διονύσου).
Με πολλά προβλήματα η κίνηση στην εθνική οδό Αθηνών-Πατρών εξαιτίας της κακοκαιρίας, με την η κυκλοφορία να διεξάγεται με μεγάλες καθυστερήσεις ή και να διακόπτεται κατά διαστήματα. 
Για λόγους ασφαλείας έκλεισε η γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, για περίπου τρεις ώρες, το μεσημέρι του Σαββάτου, καθώς υπήρχε κίνδυνος να πέσουν στο οδόστρωμα κομμάτια από παγωμένο χιόνι, που ήταν στα ψηλά σημεία της γέφυρας. Λίγο μετά τις 5 το απόγευμα του Σαββάτου, η γέφυρα άνοιξε.
Διακόπηκε η κυκλοφορία στην περιμετρική οδό της Ναυπάκτου, στο ρεύμα προς Ιτέα και γίνεται εκτροπή των οχημάτων, μέσα από την πόλη της Ναυπάκτου. Επίσης έχει διακοπεί η κυκλοφορία από το 15ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Αντιρρίου- Λιδορικίου, ενώ στην ορεινή Ναυπακτία έχει διακοπεί η κυκλοφορία από την τοπική κοινότητα Παλαιόπυργου προς Πλάτανο και από τη θέση Χάνι Φσουλά προς Άνω Χώρα. Ακόμη, στην Αιτωλοακαρνανία έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην επαρχιακή οδό Καλλιθέας- Προυσσού στη διασταύρωση Νερομάνας.
Δείτε το παρακάτω βίντεο σχετικά με την κίνηση των ψυχρών αέριων μαζών μέχρι την προσεχή Τετάρτη:

       

Απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες για τα οχήματα που κινούνται σε πολλά σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου της Κεντρικής Μακεδονίας. ΣτηΘεσσαλονίκη κλειστή είναι η επαρχιακή οδός Χορτιάτη- Αγίου Βασιλείου ενώ στηνΗμαθία η κυκλοφορία των οχημάτων, λόγω χιονόπτωσης- παγετού, διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων:
  • στην παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης/ Βέροιας/ Κοζάνης (μέσω Καστανιάς), από τo 91ο χιλιόμετρο (Καστανιά) έως το 98ο χιλιόμετρο (όρια με Π.Ε. Κοζάνης),
  • στην επαρχιακή Οδό Βέροιας/ Σελίου, από τη θέση Μαρούσια έως το 26ο χιλιόμετρο (χιονοδρομικό κέντρο Σελίου),
  • στην επαρχιακή οδό Βέροιας/ Δασκίου, από τη Βέροια έως το 43ο (Δάσκιο),
  • στην επαρχιακή οδό Βέροιας / Κωστοχωρίου, από τη διασταύρωση της οδού 25ης Μαρτίου έως το 19ο χιλιόμετρο (διασταύρωση Κωστοχωρίου),
  • στην επαρχιακή οδό Νάουσας/ 3-5 Πηγάδια, από τη Νάουσα έως το 17ο χιλιόμετρο (χιονοδρομικό κέντρο 3-5 Πηγαδιών),
  • στην επαρχιακή οδό Νάουσας/ Σελίου (από τη Νάουσα έως χιονοδρομικό κέντρο Σελίου),
  • στην επαρχιακή οδό Νάουσας/ Ροδοχωρίου,
  • στην επαρχιακή οδό Νάουσας/ Αρκοχωρίου, από το 2ο χιλιόμετρο της Δημοτικής Οδού από τη διασταύρωση Σιδηροδρομικού Σταθμού Νάουσας έως τη Νάουσα και
  • στο οδικό δίκτυο μέσα στην πόλη της Νάουσας.
Στην Πέλλα, αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται σε όλο το επαρχιακό και δημοτικό οδικό δίκτυο της Δημοτικής Ενότητας Βεγορίτιδας του Δήμου Έδεσσας και στο δευτερεύον οδικό δίκτυο από τοπική κοινότητα Κερασιάς έως το χιονοδρομικό κέντρο Βόρρας.
Στην Πιερία, με αλυσίδες κινούνται τα οχήματα στην εθνική οδό Κατερίνης/ Ελασσόνας, από το 15ο χιλιόμετρο έως το 44ο (όρια με Π.Ε. Λάρισας), στην επαρχιακή οδό Βρύας/ Ελατοχωρίου (χιονοδρομικό κέντρο), από το 16ο χιλιόμετρο έως το 29ο χιλιόμετρο και στην επαρχιακή οδό Λαγοράχης/ Ελατοχωρίου (χιονοδρομικό κέντρο) από το 16ο χιλιόμετρο έως το 29ο χιλιόμετρο.
Στη Χαλκιδική, η κυκλοφορία των οχημάτων, λόγω χιονόπτωσης- παγετού, διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων:
  • στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης/ Ιερισσού (μέσω Αρναίας) από Παλαιοχώρα έως Στρατώνι,
  • στην παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης/ Ιερισσού, (μέσω Ταξιάρχη),
  • στη επαρχιακή οδό Πολύγυρου/ Βραστών (και εντός οικισμών),
  • στη επαρχιακή οδό Πολύγυρου/ Ταξιάρχη (και εντός οικισμών),
  • στην επαρχιακή οδό Πολυγύρου/ Παλαιοκάστρου,
  • στην επαρχιακή οδό Νεοχώριου/ Βαρβάρας / Ολυμπιάδας,
  • στην επαρχιακή οδό Αρναίας/ Στανού,
  • στην επαρχιακή οδό Ν. Μουδανιών/ Παλιουρίου (από Χανιώτη έως Αγία Παρασκευή),
  • στην επαρχιακή οδό Μεταμόρφωσης/ Μεταγγιτσίου (στο ύψος του Προφήτη Ηλία),
  • σε όλο το οδικό Δίκτυο του Αγίου Όρους
Στο Κιλκίς η κυκλοφορία διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στην επαρχιακή οδό Καστανερής / Λιβαδίων από το 9ο χιλιόμετρο και στις Σέρρες, στην επαρχιακή οδό Σερρών/ Λαϊλιά, από το 18ο χιλιόμετρο έως το χιονοδρομικό κέντρο Λαϊλιά, στην επαρχιακή οδό Σιδηροκάστρου/ Καρυδοχωρίου (από Φαιά Πέτρα έως Καρυδοχώρι), από το 2ο χιλιόμετρο έως το 5ο χιλιόμετρο της δημοτικής οδού από τη διασταύρωση Κορμίστας προς την Ιερά Μόνη Εικοσιφοίνισσας, και στην επαρχιακή οδό Σερρών/ Βροντούς (από το 25ο χιλιόμετρο έως Βροντού).
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ / ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΙΧΑΣ
Στη Μαγνησία, οι δρόμοι στο κέντρο του Βόλου έχουν μετατραπεί σε... παγοδρόμιο, Δεκάδες αλατιέρες και υδροφόρες, τόσο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, όσο και του Δήμου Βόλου, ρίχνουν θαλασσινό νερό. Ο Περιφερειακός του Βόλου έχει χιόνι και πάγο και η κίνηση των αυτοκινήτων γίνεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες λόγω του παγετού.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η αντιπεριφειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολινδρίνη υπογράμμισε πως 28 αυτοκίνητα αποχιονίζουν τις εθνικές οδούς στην περιοχή. Στην εθνική οδό Βόλου-Λάρισας στο ύψος της Α' ΒΙΠΕ Βόλου υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες λόγω χιονιού και παγου και επισημαίνεται η ανάγκη για χρήση αλυσίδων στα αυτοκίνητα. Ανάλογη εικόνα και στην Π.Ε.Ο Βόλου-Αθήνας στο ύψος του Αλμυρού, αλλά οι δρόμοι είναι ανοιχτοί.
Στο Πήλιο η συνεχιζόμενη χιονόπτωση έχει προκαλέσει μεγάλες δυσκολίες πάνω από τον Περιφερειακό του Βόλου και είναι υποχρεωτική η χρήση αλυσίδων σε όλο το οδικό δίκτυο του Πηλίου, από τον Ανω Βόλο και πάνω.
Στα Χάνια η θερμοκρασία έχει πέσει στους -14 βαθμούς και το πυκνό χιόνι σε συνδυασμό με τον παγετό,κάνουν σχεδόν αδύνατη την κίνηση των οχημάτων παρά τον αποχιονισμό και τις συνεχείς ρίψεις αλατιού.
Στην Αλόννησο, το ύψος του χιονιού έχει ξεπεράσει τα 60 εκατοστά. Παράλληλα συνεχίζονται τα προβλήματα με την ηλεκτροδότηση του νησιού, όπως συμβαίνει και στη Σκόπελο.
Χιονόπτωση με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες επικρατεί από τα ξημερώματα σχεδόν στο σύνολο της Στερεάς Ελλάδας, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα στο οδικό δίκτυο και τις συγκοινωνίες. Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της «Εφ.Συν.», Γιώργος Δελιχάς, η επιδείνωση των καιρικών συνθηκών και η χιονόπτωση ξεκίνησε από τις ορεινές περιοχές και σταδιακά εξαπλώθηκε και στις περιοχές με χαμηλό υψόμετρο.
Παράλληλα η αλλαγή κατεύθυνσης των ανέμων και οι ψυχρές αέριες μάζες που κινούνταν από τα βορειοδυτικά είχαν αποτέλεσμα σημαντική πτώση της θερμοκρασίας, με τον υδράργυρο να φτάνει πολύ κάτω από τους 0 βαθμούς Κελσίου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το μεσημέρι του Σαββάτου η θερμοκρασία στην πόλη τηςΛαμίας ήταν στους -2 βαθμούς Κελσίου ενώ σε ορεινές περιοχές άγγιζε και τους -7 βαθμούς.
Χιονόπτωση και συνθήκες παγετού επικρατούν σε ολόκληρη την Ευρυτανία, τηΦθιώτιδα και την Εύβοια καθώς και στο μεγαλύτερο τμήμα της Βοιωτίας και τηςΦωκίδας.
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ / ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΙΧΑΣ
Η κίνηση των οχημάτων στους κυρίως οδικούς άξονες διεξάγεται χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, απαιτώντας ωστόσο ιδιαίτερη προσοχή από τους οδηγούς.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας και των πρώτων πρωινών ωρών, οι εταιρείες που διαχειρίζονται την ΠΑΘΕ σε συνεργασία με την τροχαία προχώρησαν σε έλεγχο κυκλοφορίας τα μεγάλα οχήματα στο ύψος των Αγίων Θεοδώρων στα σύνορα Φθιώτιδας και Μαγνησίας καθώς και στην περιοχή του Μαρτίνου.
Η κυκλοφορία πάντως σε όλο το μήκος εθνικής οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης και στο τμήμα που διέρχεται τη Στερεά Ελλάδα διεξάγεται χωρίς προβλήματα, με τον παγετό ωστόσο να κρύβει παγίδες για τους οδηγούς.
Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δείχνουν και οι οδηγοί που κινούνται Λαμία προςΔομοκόΚαρπενήσι και Μπράλο καθώς σε ορισμένα σημεία ενδεχόμενο να χρειαστεί η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.
Προβλήματα στην κυκλοφορία υπάρχουν και στην ορεινή Εύβοια, όπου σε ορισμένες περιοχές το χιόνι αγγίζει και το μισό μέτρο ενώ αντίστοιχο είναι το σκηνικό τόσο στην ορεινή Φθιώτιδα όσο και στην υπόλοιπη ορεινή Στερεά Ελλάδα. 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ / ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΙΧΑΣ
Οι αρμόδιες υπηρεσίες της περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας σε συνεργασία με την αστυνομία και την πυροσβεστική έριξαν το βάρος του σχεδιασμού στο να διατηρήσουν ανοιχτούς τους κύριους οδικούς άξονες, προχωρώντας στη ρίψη αλατιού στα επικίνδυνα σημεία του οδικού δικτύου.
Παράλληλα υπήρξε διασπορά μηχανημάτων για την απομάκρυνση του χιονιού ενώ το βάρος του καθαρισμού του δευτερεύοντος οδικού δικτύου έπεσε κυρίως στις υπηρεσίες των κατά τόπους δήμων.
Οι ρίψεις αλατιού και κίνηση των εκχιονιστικών μηχανημάτων συνεχίζεται, με τις αρμόδιες υπηρεσίες να παραμένουν σε ετοιμότητα καθώς η ασθενής χιονόπτωση συνεχίζεται και αναμένεται περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας. Παράλληλα γίνεται προσπάθεια να δοθεί πρόσβαση προς όλα τα ορεινά χωριά και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, στις περιοχές που σημειώθηκε υψηλή χιονόπτωση.
Στην «κατάψυξη» βρίσκεται από τα ξημερώματα και η Ήπειρος, ενώ χιόνισε ακόμη και στις παραλιακές περιοχές.
Στο Μέτσοβο το θερμόμετρο δείχνει -15 βαθμούς, σε χωριά του Ζαγορίου και της Κόνιτσας και των Τζουμέρκων -12, ενώ στην πόλη των Ιωαννίνων -7 βαθμούς Κελσίου.
Το χιόνι μέσα στην πόλη της Πρέβεζας, φτάνει τους 5 πόντους, ενώ ανάλογη είναι η εικόνα στο Λούρο, την Άρτα και τη Φιλιππιάδα.
Οι ορεινές και ημιορεινές περιοχές ξύπνησαν στα λευκά με περισσότερο από 20 πόντους χιόνι. Τα μηχανήματα αποχιονισμού αλλά και εκείνα που ρίχνουν αλάτι, δουλεύουν πυρετωδώς από χθες βράδυ καθώς επικρατεί παγετός.
♦ Σε ετοιμότητα έχουν τεθεί οι δήμοι και οι περιφέρειες της χώρας. Οδηγίες προς τους πολίτες για το πώς να οδηγούν, για την προφύλαξη από το κρύο, αλλά και θερμαινόμενοι χώροι.


•Με πληροφορίες από meteo.gr
Πηγή www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ